15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

6 simpele tips om te leren freelensen

11 Comments

Vandaag deel ik op mijn blog wat tips over freelensen! Want freelensen is iets dat ik graag doe als ik analoog fotografeer. Een paar jaar terug kwam ik het voor het eerst tegen, en op ABM vond ik wat tips. Helaas kan het niet bij mij met mijn digitale camera – ik krijg gelijk een melding dat de lens niet aangesloten is en kan dan niet fotograferen. Maarrrrr dit geldt niet voor een volledig handmatige analoge spiegelreflex! Daar komt ook nog bij dat ik analoog experimenteren net iets leuker vind dan met mijn digitale camera, omdat de uitkomsten net iets magischer zijn. Dus alleen maar goed dat ik gedwongen met m’n analoge camera aan de slag moest.

freelensen analoge fotografie

Bij freelensen draai ik dus de lens van mijn toestel af en ga ik echt een soort van ‘vrij’ bewegen met m’n lens. Hierdoor kan ik erg onscherpe delen in de foto creëren en meer de focus leggen op een klein deel. Ik vind het een tof effect geven.

Daarom wil ik wat tips delen, zodat jullie dit toffe trucje ook kunnen uitproberen. En alle foto’s in dit blogbericht heb ik dus gemaakt met deze techniek.

Freelensen is echt een techniek waarbij je gewoon super veel moet uitproberen en oefenen. Met lichtinval, met hoever je je lens wil draaien, met scherpstellen. Want eigenlijk is het, naar mijn idee, gewoon een beetje gokken.

freelensen analoge fotografie

Hoe freelens ik?
• Als eerste stel ik de lens in op de afstand waarbij ik mijn object scherp kan stellen. Ook het diafragma verander ik – ik wil een zo klein mogelijke opening, omdat ik het idee heb dat bij het afdraaien van de lens, er al meer licht de camera in komt.
• Dan draai ik de lens eraf. Ik houd ‘m dicht tegen het toestel. Eerst nog recht, en dan draai ik er een klein beetje mee terwijl ik goed kijk door de lens wat er verandert in het beeld.
• Houd de focus op je object en zorg dat deze scherp blijft.
• Ik kijk wat tof is – verder draaien met de lens of toch niet? Zolang het object maar in beeld blijft en enigszins scherp.
• De sluitertijd houd ik meestal gewoon op de sluitertijd die past bij het licht.
• En dan je rolletje doordraaien en klikken!

freelensen analoge fotografie

freelensen analoge fotografie

Tips:

1. Als je de camera instelt op een zo klein mogelijke afstand, kun je door deze techniek zelfs nog meer details vastleggen naar mijn idee en ontzettend inzoomen.
2. Blijf draaien en bewegen met de lens terwijl je de veranderingen ziet – wel voorzichtig, houd de lens dicht tegen de body aan.
3. Laat de lens niet te lang van je camera en leg ‘m al helemaal niet open weg. Er komt anders vuil in of je spiegeltje beschadigt! De binnenkant van de camera is ontzettend gevoelig, houd dat in gedachte.
4. Wees niet te streng en wil niet gelijk te veel. Probeer gewoon veel uit, draai af en toe je lens wat verder of een andere kant op.
5. Fotografeer iets waar sowieso al een heleboel diepte en dynamiek in zit, zoals een grasveld vol bloemen. Door het freelensen kun je ineens bepaalde delen scherp krijgen op de foto die je normaal niet scherp had gekregen, en dat geeft een heel grappig effect.
6. Juist door het freelensen kun je een soort rust creëren in de foto, zelfs als je iets fotografeert waar een heleboel diepte en dynamiek in zit – het contrast tussen scherp en onscherp wordt een stuk groter.

freelensen analoge fotografie

freelensen analoge fotografie

freelensen analoge fotografie

freelensen analoge fotografie

freelensen analoge fotografie

Het zal absoluut voorkomen dat je foto’s toch niet helemaal scherp zijn – dat vind ik ze bij freelensen trouwens toch nooit écht, en dat vind ik er ook wel bij passen – of misschien wel wat overbelicht. Dat gebeurt bij mij ook genoeg en soms is dat best jammer. Wat dan misschien handig is om te doen, is in een boekje of je telefoon bijhouden wat de instellingen waren per foto. Zo kun je later die instellingen vergelijken met de uitkomst en dan heb je een beter beeld bij wat goed werkt om te freelensen.

Ken jij deze techniek en pas je ‘m wel eens toe? Of heb je nu misschien zin gekregen om ‘m te gaan gebruiken? Als je dat hebt gedaan, hoor en zie ik graag hoe het is gegaan!

Liefs

Previous Post
Past few weeks
Next Post
Aquarelleren & qualitytime met Guusje

11 Comments

 • 8 februari 2016 at 9:17 am

  Wat een mooie foto’s en wat een tof effect! Ik krijg er weer helemaal zin in. Ik ga het ook eens proberen!

  Reply
  • 8 februari 2016 at 9:20 am

   Ah wat leuk dat je hier reageert Jacqueline! 🙂 wat lief! Ja ik vind freelensen zo leuk, ik moet ook echt weer meer analoog fotograferen. Vandaag is het wel echt een prachtige dag om met de camera op stap te gaan!

   Reply
 • 8 februari 2016 at 9:54 am

  Oeh, wat tof! Super bijzondere foto’s zijn het geworden. Dit ga ik ook eens proberen, zeker nu ik weer wat meer met analoge fotografie aan de slag gegaan ben :).

  Reply
  • 8 februari 2016 at 11:25 pm

   Oh wat leuk Anna! Tof dat je weer analoog aan het fotograferen bent, het is toch ook zo fijn. En gelukkig blijft het weer steeds wat langer licht overdag! Ik ben benieuwd wat je van het freelensen gaat vinden 🙂 en wat je resultaten zijn! Liefs

   Reply
 • 8 februari 2016 at 2:00 pm

  Oh wauw wat gaaf! Ik had geen idee dat dit bestond, maar nu wil ik het ook gaan uitproberen!! De resultaten zien er echt heel gaaf uit, echt bijzonder.

  Reply
  • 8 februari 2016 at 2:11 pm

   Wat leuk dat je het zo gaaf vindt! Vind ik echt leuk om te lezen :). Het is een hele fijne en makkelijke techniek, gewoon lekker uitproberen zou ik zeggen :). En als je het hebt gedaan, ben ik heel benieuwd naar hoe je het vond (en naar het resultaat hihi). Liefs!

   Reply
 • 8 februari 2016 at 4:33 pm

  Dit kende ik nog niet, ga ik zéker weten proberen. 🙂 Mooi resultaat!

  Reply
  • 8 februari 2016 at 4:34 pm

   Leuk Anne! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt en natuurlijk ook benieuwd naar je resultaten hihi 🙂

   Reply
 • 9 februari 2016 at 9:07 pm

  Wat een leuk artikel zeg! En de foto’s hebben inderdaad echt iets magisch. Heel mooi!!
  Ik had er nog nooit van gehoord, dus er interessant om te lezen^^

  Reply
  • 9 februari 2016 at 11:40 pm

   Hihi wat fijn dat je het zo leuk vindt om te lezen! Dat vind ik dan weer heel fijn ;). Dankje!

   Reply
 • 19 maart 2016 at 3:32 pm

  Wow! Jij fotografeert echt awesome meid! Ik heb een basiscursus gedaan en dacht dat ik het redelijk kon, maar als ik jouw foto’s zie… Echt een waanzinnige stijl. Thanks for sharing.
  Liefs!

  Reply

Leave a Reply