15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

Alleen dit licht, dit licht is echt

14 Comments

Licht. Naar mijn idee super belangrijk in een foto. Zonder licht geen beeld. Of wel, natuurlijk. Maar dan zijn er nog duizend keuzes te maken voor een foto, wat betreft licht. Veel licht, weinig licht, veel contrast of juist niet. Natuurlijk licht of kunstmatig licht. Overbelicht of onderbelicht. Of misschien tegenlicht. Ochtendlicht, golden hour, of het licht van een net ondergegane zon. Felle duidelijke zonnestralen, of diffuus licht. Of een lichtvlek op de film, die zorgt voor onregelmatigheden en bijzondere kleuren. Bewust, of juist onbewust op die manier gefotografeerd, waardoor het licht – of het gebrek eraan – zo’n belangrijke rol kreeg. En waarop ligt de focus van het licht? Wat geeft het voor boodschap of waar let de kijker op door het gebruik van licht? Wat wordt er geaccentueerd, of wat wordt er zo subtiel?
Ik vind het knap als dit in een foto zo’n grote rol speelt dat zonder dat spel met licht, de foto niet zo tof was als het is geworden. En misschien is de keuze voor het licht wel ontzettend bewust en heeft de fotograaf wat hij of zij wil. Wat mooi en wat knap! En misschien is het wel volledige toeval, en is het resultaat een prachtige verrassing.

Spinvis zingt zo mooi ‘alleen dit licht, dit licht is echt’. En dat past bij de analoogjes die ik vond in de If You Leave main gallery. Want hoewel er zoveel manieren zijn om bepaald soort licht in de foto te krijgen en hoe het licht er uiteindelijk uitkomt, maakt het een foto zo echt en zo fijn en is het een bepaalde waarheid van een bepaald moment of gevoel, van de fotograaf met een analoge camera. Misschien heeft dat ‘echte’ licht ook wel te maken met het soort film wat er wordt gebruikt en met het soort camera dat er wordt gebruikt. Ah wat is analoge fotografie fijn zeg.

In deze foto’s maakte het licht de foto extra bijzonder en gaf het de foto z’n kracht en z’n charme. Wat vind ik dit prachtig en inspirerend en wat geeft het me een gevoel van willen reizen en ontdekken en alleen maar willen rondlopen met drie analoge camera’s om m’n nek en me te laten inspireren door de prachtige natuur en het licht. Om een keer een zonsopgang mee te maken en een keer op een bijzondere plek te zijn met zonsondergang.

Klik op de foto om te zien van wie die is, want deze praaaachtige inspiratieplaatjes zijn niet van mij!

nick adams

matheus chiaratti

robert chang chien

annie jiao

gundula blumi

julie tingley

marco bekk

parec simon

Sinds ik een paar jaar terug in de winter naar Berlijn ging ben ik fan van If You Leave. Ik heb drie van de prachtige boekjes vol inspiratie en ben inmiddels fan van een aantal fotografen waarvan ik het werk steeds weer blijf tegenkomen.

Het lijkt me leuk om te lezen wat jij vindt van dit begrip ‘licht’ in (analoge) fotografie. Want iedereen vindt iets anders mooi en belangrijk en dat maakt het juist zo interessant. Ben benieuwd!

Liefs!

Previous Post
Utrecht was FIJN
Next Post
Utrecht, bananenbrood en analoge fotografie

14 Comments

 • 3 maart 2016 at 7:00 am

  Mooi foto’s inderdaad. Licht geeft meteen een bepaalde sfeer aan een foto, he.

  Reply
  • 9 maart 2016 at 4:07 pm

   Ja he, inderdaad. Echt zo fijn is dat, en als je er een beetje controle over hebt kan je er zo erg mee spelen!

   Reply
 • 3 maart 2016 at 11:35 am

  Wow dit zijn serieus echt hele gave foto’s! Laat inderdaad wel zien hoe belangrijk goede lichtval is. Ik denk nooit zoveel na over licht, misschien dat mijn foto’s daarom altijd zo lelijk zijn, haha.

  Reply
  • 9 maart 2016 at 4:11 pm

   Wat leuk dat je ze ook zo tof vindt! Haha neee ik vind je foto’s juist fijn, zo veel groen en lekker eten! Ennnn ik wist geloof ik helemaal niet dat je een blog hebt, jeeeej wat leuk! Ik zie al gelijk een vet leuk bericht over vegan zijn, ben benieuwd :).

   Reply
 • 3 maart 2016 at 3:32 pm

  Hihi, ik heb meteen Spinvis in mijn hoofd <3 Zo mooi! En wat een mooie post is dit zeg, ik geniet echt van je analoge foto's!

  Reply
  • 9 maart 2016 at 4:12 pm

   Ahh haha, Spinvis is ook al zo fijn! Wat lief van je! Helaas helaas zijn dit niet mijn eigen foto’s, maar wel super inspirerend :D.

   Reply
 • 4 maart 2016 at 6:42 pm

  Wauw, werkelijk prachtige foto’s <3. Zo mooi! Ik denk heel erg na over licht, vind ik echt het allerbelangrijkste voor een goede foto. Maar soms is het best lastig om ermee te werken!

  Reply
  • 9 maart 2016 at 4:13 pm

   Wat goed zeg, dat je daar zo mee bezig bent, met licht in je foto’s! Je foto’s zijn ook echt mooi en goed vind ik, fijn om naar te kijken. Soms is het zeker lastig, vooral in de winter vind ik. Gelukkig worden de dagen langer en zonniger ;).

   Reply
 • 5 maart 2016 at 6:01 am

  Love it. Light can really change a picture, truly.
  Jade x

  Reply
  • 9 maart 2016 at 4:14 pm

   That’s really sweet Jade! It’s so inspiring, these kind of photos. I am glad you like them and indeed, so true what you say :)!

   Reply
 • 6 maart 2016 at 5:38 pm

  Prachtig! Mijn collega zag mij laatst langs de weg staan om een foto te maken recht tegen de zon in. Hij zei: regel 1: fotografeer nooit tegen het licht in…… ik zei juist wel, je niet aan de regels houden kan verassende dingen opleveren 🙂

  Reply
  • 6 maart 2016 at 9:45 pm

   Gaaf ja! Inderdaad 🙂 juist van alles uitproberen is zo leuk en kan zo veel verrassends opleveren :)! Komt de foto ook op je blog? Liefs!

   Reply
   • 13 maart 2016 at 8:28 pm

    Ja, deze week weer zo één en in eerdere weken heb ik er ook al een paar gepost.

 • 28 april 2016 at 7:39 am

  […] liet ik al eens de prachtige prachtige plaatjes van If You Leave zien, in het blogberichtje ‘Alleen dit licht, dit licht is echt‘. Deze plaatjes vind ik ook ontzettend prachtig, maar passen niet per se in een bepaald […]

  Reply

Leave a Reply