15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

Vegan cortado leche y leche

22 Comments

Heerlijk zoete koffie met een schuimlaagje, JA GRAAG. Je kan natuurlijk gewoon suiker en plantaardige melk in je koffie doen, maar als je dit eenmaal hebt geproefd dan wil je niet anders meer.

Even over het ontstaan van dit recept. Mijn lieve zusje en haar vriendje zijn een heel leuk stelletje. Allebei super getalenteerde studenten op het conservatorium en ik ben heel blij dat ze echt iemand heeft gevonden met ontzettend veel humor en die haar snapt hoe ze is en waarbij ze zichzelf kan zijn. Ohja en hij is vegetariër dus dikke plus natuurlijk. Met hem drinkt zij wel eens koffie met gecondenseerde melk. Dit dronk ze voor het eerst op Tenerife, waar haar vriendje vandaan komt. En ik vind ik deze koffie zo ontzettend lekker klinken! Koffie met gecondenseerde melk, aahhhhh… Alleen één probleem – gecondenseerde melk is dus melk, van een koe. Maarja, niet zomaar melk, maar zo ontzettend lekker. Vroeger (oké een paar jaar terug ook, I admit) maakte ik uit het coole kookboek van Roald Dahl toffeeballetjes met gecondenseerde melk voor als we op vakantie gingen. Maaaaan die zijn echt lekker (en je tanden vallen eruit van alle suiker). Ja, gecondenseerde melk heeft een speciaal plekje in mijn hart.

SONY DSC Processed with VSCOcam with a6 preset

SONY DSC Processed with VSCOcam with a6 preset

Maarrrr toen hoorde ik van Anne-Fleur dat er gecondenseerde kokosmelk is, gewoon te koop bij de supermarkt. En laatst zag ik het staan en bedacht ik me dat ik daarmee die koffie kon maken die mijn zusje zo graag drinkt met haar vriendje. Ik vroeg haar uitgebreid hoe ik het moest klaarmaken – als zij het op Tenerife heeft gedronken wil ik het wel enigszins goed maken natuurlijk – en ging aan de slag. Soms denk ik dat ik íets meer van zoet hou dan de gemiddelde mens en met het uitproberen was ik bang dat ‘ie van mij te zoet werd. Maar toen ik later foto’s zag van een echte cortado leche y leche viel die laag gecondenseerde melk van mij nog wel mee.

Zo maak ik ‘m en hij is echt ontzettend lekker – ik denk dat het blikje gecondenseerde kokosmelk er deze week wel doorheen gaat. Maar goed dat ik hardloop :’).

SONY DSC Processed with VSCOcam with a6 preset

Vegan cortado leche y leche
Ingrediënten voor één kopje
• 100 tot 120 ml sojamelk
• 1 kopje espresso
• gecondenseerde kokosmelk

Verder nodig:
• melkschuimer
• een glas

Om mijn melk te schuimen heb ik meerdere dingen uitgeprobeerd – dit melkschuimertje van Dille & Kamille vind ik mega chill. Heb je geen melkschuimer? Wellicht werkt een garde ook.

Bereiding
Stap 1 – Maak je kopje espresso en schenk het in een glas.
Stap 2 – Verwarm ondertussen de sojamelk in een pannetje. Schuim de melk een beetje op.
Stap 3 – Voeg de opgeschuimde melk toe aan je koffie.
Stap 4 – Laat twee of drie theelepels gecondenseerde kokosmelk in je koffie glijden – niet roeren. En klaar!

SONY DSC Processed with VSCOcam with a6 preset

SONY DSC Processed with VSCOcam with a6 preset

Als het goed is ontstaan er wat laagjes in je koffie, zoals bij mij op de foto. Een laag gecondenseerde kokosmelk, een laag koffie met melk en daarop de melkschuim. Even roeren en geniet!

Het is ook nog wel leuk om uit te leggen wat cortado leche y leche betekent. Het heet ‘cortado’ omdat je de koffie ‘doorsnijdt’ met een beetje gewone melk, en ‘leche y leche’ omdat er twee soorten melk in zitten.

Gecondenseerde kokosmelk smaakt trouwens niet echt naar kokos! En dat vind ik wel fijn, omdat het nu juist in goed in de buurt komt van echte gecondenseerde melk.

Heb jij wel eens zo’n koffie gedronken?
Of heb je nog andere tips voor gecondenseerde kokosmelk?
Liefs!

Previous Post
Hhmmm, sushi bowl!
london
Next Post
Zomer in Londen

22 Comments

 • 16 maart 2016 at 7:36 am

  Ooh ik wist ook helemaal niet dat er gecondenseerde kokosmelk bestond! Goed om te weten, want gecondenseerde melk is echt super lekker, zeker in combinatie met koffie! Staat het gewoon in het schap bij de andere kokosmelk blikjes? (:

  Reply
  • 16 maart 2016 at 9:00 pm

   Hihi hoi Charelle! Ah voor mij ging er ook ineens een wereld voor me open toen ik dat hoorde van de gecondenseerde kokosmelk. Inderdaad, bij de kokosmelk bij alle Aziatische spulletjes! Wat leuk dat je die combi met koffie kent! Ga je de gecondenseerde kokosmelk ook nog ergens anders voor gebruiken? Liefs!

   Reply
   • 17 maart 2016 at 8:06 am

    Ja, ik heb het wel eens voorbij zien komen op Pinterest en ook ooit een keertje gehad ergens, maar waar, geen idee! Haha! :’D Maar ik ga hoe dan ook op zoek naar leuke receptjes met gecondenseerde melk nu, benieuwd wat ik er allemaal mee kan! ^^

   • 18 maart 2016 at 4:38 pm

    Super leuk! Ik denk dat ik ook pinterest wat meer moet afstruinen voor fijne receptjes. Als jij iets leuks vindt met gecondenseerde kokosmelk hoor ik het ook graag, hihi! En van Djuli kreeg ik op dit blogbericht ook een tip, vegan fudge!

   • 19 maart 2016 at 4:43 pm

    Haha I’ll let you know! En die fudge ga ik eens even bekijken, ben benieuwd! ^^

   • 23 maart 2016 at 5:16 pm

    Hihi is goed! Ik ben ook nog erg benieuwd naar die fudge, dat kan bijna niet verkeerd zijn haha!

 • 16 maart 2016 at 7:40 am

  Oh het ziet er super lekker uit! Ik hou wel van zoete koffie 🙂

  Reply
 • 16 maart 2016 at 7:50 am

  Oh! Ik heb echt geen idee hoe dit smaakt – met gecondenseerde melk – maar ben echt héél benieuwd!

  Reply
  • 16 maart 2016 at 9:02 pm

   Leuk Anne! Nou, als je van zoet houdt en van koffie met melk dan vind je het vast lekker! Ik drink het nu elke dag haha, maar goed dat dat blikje op een gegeven moment gewoon leeg is. Liefs

   Reply
 • 16 maart 2016 at 8:23 pm

  Bedankt voor je lieve comments op mijn blog! En wat leuk dat je me bent gaan volgen op Instagram. Ik volgde jou daar al, maar ik volg je nu ook via Bloglovin’ en Facebook 🙂
  Dit ziet er trouwens heeeerlijk uit! Ik hou niet zo van koffie, maar ik ben wel gek op gecondenseerde kokosmelk, dus ik denk dat ik het zo wel lekker zou vinden.

  Reply
  • 16 maart 2016 at 9:06 pm

   Hoi Djuli! Je blog is ook echt heel fijn (die header! ), leuk dat ik erop terecht ben gekomen! En dat jij op de mijne bent gekomen en me bent gaan volgen op FB en Bloglovin, wat lief.
   Ah, leuk dat je gecondenseerde kokosmelk kent! Heb je misschien nog een tip wat ik ermee kan doen? Ik krijg het blikje wel op hoor haha, ik vind deze koffie zo lekker, maar er zijn vast nog een boel dingen die ik kan maken met gecondenseerde kokosmelk. En de koffie proef je inderdaad niet zo sterk 🙂 je kan er ook altijd nog wat meer plantaardige melk in doen. Liefs!

   Reply
   • 17 maart 2016 at 5:54 am

    Jaaa fudge! Ik gebruikte dit receptje van Lisa goes Vegan: http://lisagoesvegan.com/vegan-chocolade-fudge/

   • 18 maart 2016 at 4:39 pm

    Ahhhhhh fudge! Zo super niet vegan altijd, en zo ontzettend lekker! Dankjewel voor de heerlijke top Djuli!

   • 23 maart 2016 at 5:18 pm

    Hey Djuli! Dat recept ziet er zo fijn uit! Lekker makkelijk ook 🙂 daar hou ik van, niet te veel ingrediënten! Maar zoals Lisa al waarschuwt in haar blogbericht moet ik het niet achter elkaar gaan maken omdat het zo makkelijk is, haha. Wel echt fijn, een fudge recept – ik dacht dat ik dat voorlopig niet meer ging eten omdat dat niet vegan is. Liefs!

 • 17 maart 2016 at 8:54 am

  Oeh dit ziet er lekker uit. Ik probeer minder koffie te drinken, dus hier moet ik maar gewoon niet aan beginnen. Gecondenseerde kokosmelk is trouwens ook heerlijk als topping op cake en gebak. Hmm..!!!

  Reply
  • 18 maart 2016 at 4:39 pm

   Ahhh haha, ja ik kan je verzekeren dat je alleen maar meer koffie gaat drinken.. Of je moet voor de rest van het blikje gelijk een andere bestemming hebben ;). Goed plan, dankjewel voor de tip! Dat onthoud ik voor de volgende keer als ik iets gebakken heb!

   Reply
 • 19 maart 2016 at 3:26 pm

  OOhhh dat ziet er echt abnormaal lekker uit! Ik ben echt een ongelooflijke kokos craver, dus ik weet niet of het verstandig is dat ik dit ga maken. Maar ik ga het wel doen 😉
  Liefs!

  Reply
  • 23 maart 2016 at 5:22 pm

   Ooooo haha Cilla dan ga je het echt wel lekker vinden! Misschien issie dan nog wel lekkerder met kokosmelk ipv sojamelk… Maar haha, dan weet ik ook niet of het verstandig is om te maken – ik heb het nu al een paar dagen niet gedronken en ik snap er nog steeds naar, haha! Als ik nog een blikje had staan thuis, was die alweer open. Dus ik koop voorlopig even geen gecondenseerde kokosmelk, want het is zo fijn. Kende jij het al? Ik probeerde het nu voor het eerst en ah wat is dat lekker.
   Liefs!

   Reply
 • 23 maart 2016 at 5:42 pm

  Dit ziet er zo lekker uit. Ik wil het wel eens proberen. Ik heb dit nog nooit gemaakt maar het ziet er goed uit. 🙂

  Reply
  • 24 maart 2016 at 6:44 am

   Hoi Sanne! Dankjewel 🙂 wat leuk om te horen! Als je het hebt gemaakt ben ik benieuwd hoe je het vond :). Liefs

   Reply
 • […] Vegan cortado leche y leche Die koffie waar ik maar niet over kon ophouden en die ik niet kon stoppen met drinken. Vegan […]

  Reply

Leave a Reply