15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

24 before 25 update #5

2 Comments

Volgende maand ben ik alweer 24 en een half! Niet dat ik dat bijhoud, ik ben er een keer op gewezen door iemand en sindsdien kon ik het niet meer vergeten. Dus bij april denk ik er altijd aan dat ik dan een halfjaar ouder ben. Zelf had ik nooit de moeite genomen om dat uit te rekenen. :’)

Dat betekent toch wel dat ik een beetje op de goeie weg moet zitten met m’n 24 before 25 lijstje, is het niet?

Maar als ik soms naar het lijstje kijk, zie ik er dingen tussen staan die er niet meer zo toe doen.
De laatste tijd ben ik veel meer aan het nadenken over minder afval produceren, en over het wegdoen van spullen die ik niet meer gebruik. Klinkt wel erg dubbel natuurlijk. Maar zo heb ik bijvoorbeeld zat kleding die weg kan en dan wil ik natuurlijk wel dat het ergens heen gaat zodat iemand anders er nog wat aan heeft. Ook ben ik de rommel in huis onwijs zat, mijn eigen troep maar ook oude troep van oud-huisgenoten bijvoorbeeld, en heb ik echt enorm zin in een grote schoonmaak (maar die gaat misschien toch pas komen in de zomervakantie). Ik wil ruimte en rust om me heen en dat gebeurt gewoon niet met overal bergen spullen. Opruimen en minder afval produceren fascineert me dus. Ik wil er iets mee doen en ik denk dat het voor veel meer rust zorgt. Vooral door onderstaande foto van @glittemary ben ik aan het denken gezet. Dat was ál haar afval van een maand. ALLES. Als ik bananen koop zitten die in plastic. Als ik groenten, rijst, pasta, koekjes, snoepjes, chocola, zakjes kruiden, houmous en whatever koop, dan zit dat in een verpakking, vaak van plastic. Al ben ik wel bezig met het milieu, het is een van de redenen voor veganistisch eten, maar ik heb echt blijkbaar nog geen idee hoe ik beter voor het milieu kan zijn. Ook was er een andere super coole chick, die plasticvrij Azië doorreist, @girlforacleanworld. Dat is toch te gek? Daarnaast verzamelt ze ook nog eens afval dat ze tegenkomt. En ook dat vind ik cool. Ik haat onze vieze straten en soms ruim ik eens wat op, maar ik zou gewoon in ieder geval elke dag wat van de straat oppakken en in de prullenbak gooien. Of gewoon eens een middag moeten gaan opruimen. Voor het straatbeeld, voor het milieu, voor de dieren.

gittemary

Foto’s van @glittemary. ‘This is my monthly trash! Let’s make this the number 1 #lifegoal! Zero waste is cool! 🌿🐢’ / ‘For the first time in six months, I have lettuce! Living plastic free forces me to choose mostly seasonal, but waiting for something just makes it even better! 🌿🐢’

Ik vind het eigenlijk gewoon heel belangrijk dat minder afval produceren, bewuster en duurzamer leven en minder verspillen op mijn lijstje komt. Natuurlijk staat er al ‘vaker eten opmaken’ en die app die ik net noemde, kan absoluut helpen bij het minder verspillen van voedsel (het houdt namelijk ook de houdbaarheidsdatum bij). Ik vind dit nu zo belangrijk en ik fascineer me gewoon over de enorme hoeveelheid troep die wij bijvoorbeeld als huis produceren, de keukenprullenbak zit altijd bizar snel vol. Ik noem maar wat.

Processed with VSCOcam with m5 preset

Maar hoe dan?! Voor nu wil ik er meer op gaan letten en gaan lezen uit het boek ‘Niets verspillen doe je zo’ dat ik eens bij de D&K kocht. En ik denk dat ik in de zomer wel eens een maand een challenge wil doen met zo min mogelijk verspillen – groente en fruit op de markt halen (en uiteraard zelf grote tassen meenemen), zo min mogelijk verpakkingen kopen en zien waar ik nog meer tegenaan ga lopen. Interessant en leuk en spannend!

Volgende maand plaats ik denk ik een aangepast lijstje. Na een halfjaar vind ik wel dat er doelen wegmogen (al dan niet gehaald, boeiend)(oké het liefst wel natuurlijk anders ben ik ook zo’n pussy) en nieuwe doelen bijmogen. Buikspieren krijgen zal ik laten staan, beloofd (god ik moet écht aan de slag).

SONY DSC Processed with VSCOcam with a6 preset

Natuurlijk heb ik nog wel aan het lijstje gewerkt, zo ben ik bijvoorbeeld voor 9. De keukenkastjes en koelkast vaker opruimen bezig geweest. En niet eens bewust, ik werd gewoon helemaal gek van de overvolle keukenkastjes waarin ik niks kon vinden en waarin we vast en zeker allerlei dubbele dingen hadden staan. Ik heb de helft nu opgeruimd, het ergste deel. Ik heb dus zelfs een app gebruikt waar ik in zette hoeveel ik van wat had, haha. Zo geordend :’) ik moet die app natuurlijk wel gaan bijhouden natuurlijk. En ik heb met mezelf afgesproken deze week om 10 uur in bed te liggen voor 11. Een avondritme ontwikkelen. En dan nog een halfuurtje lezen ofzo, zodat ik ook meer werk aan 2. Meer interessante boeken en tijdschriften lezen.

Ik moet dus bijna gaan slapen, snel die foto’s in dit bericht gooien en inplannen en tandenpoetsen!

Herken je dit, het steeds veranderen van wat je belangrijk vindt? You have to change to stay the same, right? 🙂
Liefs!

Previous Post
Analog sunday #8
Next Post
Vijf toffe vegan blogberichten

2 Comments

  • 22 maart 2016 at 6:47 am

    Wat goed dat 2 en 11 nu goed lukken! En ja, ik erger me ook steeds meer aan alle verpakkingen die ik iedere dag in de vuilnisbak moet gooien. Ik hoop echt dat ook grote ketens als de AH dit binnenkort gaan inzien en daar wat aan gaan veranderen. Zo vind ik het ontzettend stom dat ze de AH kipblokjes (om maar wat te noemen ;)) nu in plaats van in één bakje van 300 gram, in twee bakjes van 200 gram doen en die aan elkaar maken. Ik bedoel, waarom!? Zo stom. Maar goed, veranderingen maak je toch zelf door kleine stapjes te zetten. (:

    Reply
  • 25 maart 2016 at 6:34 pm

    Heel herkenbaar, die prullenbak. Vooral nu als je zelf boodschappen doet en kookt, valt het pas op hoeveel plastic en troep om alles heen zit. In Utrecht zat een verpakkingsvrije winkel, waar je gewoon zelf met je potjes heen kon. Dat heb ik een aantal weken gedaan, maar ze zijn helaas failliet gegaan 🙁

    Reply

Leave a Reply