15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

Must see: Before the Flood

8 Comments
before the flood

Misschien is het overbodige informatie, misschien heb je ‘m zondag al bekeken of hij staat al op je to watch list: Before the Flood. Een documentaire over onze aarde, onze prachtige planeet en hoe deze aan het opwarmen is. En vooral, dat het blijft opwarmen als wij als mens zo doorleven zoals we nu leven. Ik ga een kort stukje schrijven (althans, dat is het plan) en ik zal je vooral vertellen wat mij persoonlijk is bijgebleven van deze docu. Iedereen kijkt naar de wereld (en nu dus letterlijk) op een andere manier en zal andere dingen belangrijk vinden en onthouden, vandaar dat ik vooral vertel wat mij aansprak uit de docu. Eigenlijk alles sprak me aan, trouwens. En er waren echt momenten waarop ik dacht ‘ik wil niet meer op deze planeet leven’.

Wil je de documentaire Before the Flood gelijk zien? Klik hier!

Palmolie

Me erin verdiept had ik nog niet echt en dat is gewoon barslecht. Maar na het zien van Before the Flood stop ik per direct met palmolie. Doritos kwamen het huis al niet meer in, maar de rest van de producten met palmolie nu ook niet meer. Er zijn maar een paar minuutjes gewijd aan palmolie in de docu trouwens, maar het was voor mij doorslaggevend om te kappen ermee. Ik begon te huilen bij het zien van de dieren waarvan het leefgebied werd afgepakt en voor het produceren van palmolie. Lieve olifanten, lieve aapjes en lieve andere dieren die niet meer kunnen leven in de bossen omdat deze gekapt worden voor palmolieplantage. Wil je nu gelijk meer info over palmolie? Check palmolie.info.

It’s all about the money

Waar ik echt van schrok en wat me echt pissed maakt, is dat geld belangrijker is dan de aarde voor sommige mensen. Ik hoop dat ik het goed kan uitleggen, geld en politiek zijn niet m’n sterkste punten ;). Maar waar het, geloof ik, op neer komt is dat er een aantal grote organisaties is waarvoor fossiele brandstoffen belangrijk zijn, zoals Shell en BP en KOCH. Die laatste, KOCH (the Koch Brothers) financieren politici om te gaan ontkennen dat klimaatverandering aan de gang is. Echt, wtf, ontkennen dat er klimaatverandering aan de gang is? Ik snap het niet. Maar dat is zo gevaarlijk: deze mensen in de politiek in de VS zijn omgekocht, zodat ze verspreiden dat klimaatverandering niet aan de gang is en dat maakt het super lastig om ook echt aan dit probleem te werken.

Volgens mij is er nog super veel info te vinden over die louche praktijken van The Koch Brothers en hoe fucking evil ze zijn.

before the flood

Mensen over de hele wereld

Leonardo DiCaprio spreekt in Before the Flood met mensen over de hele wereld. Mensen die veel invloed hebben en mensen die de gevolgen zien van de opwarming. Hij spreekt met Barack Obama en met de paus, die allebei inzien dat de situatie van nu écht moet veranderen. Hij spreekt met een inuït uit Canada, die zijn leefgebied ziet veranderen en met een vrouw uit India, van het Centrum voor wetenschap en milieu, die alle cijfers over hoe slecht de Amerikanen eigenlijk leven allemaal op papier heeft. Super interessant en vooral ook dat stuk liet zien dat Amerika echt niet goed bezig is, terwijl bijvoorbeeld China wel hele grote veranderingen aanbrengt om zo het milieu minder te vervuilen. Ook spreekt hij met Elon Musk van Tesla, super interessant is dat stuk!

Wat kunnen wij zelf doen?

Ik schrok zo ontzettend van deze docu. En dan ben ik weer zo zo zo blij dat ik geen vlees eet. Sowieso, als dat dat nog zou doen, was ik al duizend keer gestopt voor al die redenen die me nauw aan het hart liggen. En er wordt in Before the Flood trouwens niet gezegd te moeten stoppen met het eten van vlees, je kan ook overstappen van rundvlees naar kip. Kijk, ik promoot dit niet echt, het liefst no meat at all, maar bijvoorbeeld voor Lucas is stoppen met vlees een soort van onmogelijk. Dus als hij volledig kan stoppen met rundvlees en het bij kip houdt, dan ben ik al heel blij. Niet super blij maar wel heel blij. Because vegetables rock en nouja, hij weet inmiddels echt wel dat ik niet achter het eten van vlees sta :’). Maar voor hem zou dat een passende oplossing zijn.

Maar wat kan ik nog meer zelf doen? Eerlijk gezegd weet ik het niet zo goed en dat maakt me eigenlijk ook wel bang. Sowieso natuurlijk geen dierlijke producten en geen palmolie, dat staat voor mij vast. Maar wat nog meer? Meer awareness? Daarom schrijf ik dit bericht natuurlijk, omdat ik wil dat iedereen deze documentaire ziet. Niet dat ik denk dat ik iedereen kan bereiken :’) maar je snapt me vast wel.

before the flood

Before the Flood

Je kan dus in ieder geval de documentaire gaan bekijken op YouTube. Ook op de website van Before the Flood kan je informatie vinden en je inschrijven voor nieuwsbrieven en info over hoe jij zelf meer kan doen voor de planeet. Ik schreef me er net ook voor in en ik ben benieuwd wat ik daarvan ga ontvangen.

Wat denk jij? Wat kunnen jij en ik zelf doen om te planeet minder de vernieling in te helpen?

En als je nu nog twijfelt of je de documentaire moet kijken: Leonardo DiCaprio maakte mede de docu en je zal hem heeeeeeel veel zien. Inclusief knotje which I luuuuv. En gewoon dat hij zich zo inzet hiervoor, dat is gewoon wauw.

Heb jij ‘m al bekeken? En wat zijn jouw gedachtes erover?
Liefs!

hortus botanicus leiden
Previous Post
Verjaardagsfilmpje! :D
instagram pilea succulents basilicum graslelie
Next Post
Faves #2! Groene lifestyle op Instagram

8 Comments

 • 4 november 2016 at 7:36 am

  Ik de docu gisteren gezien. Een hele mooie documentaire inderdaad. Leonardo heeft prachtig uiteen gezet hoe wij onze wereld aan het vernietigen zijn en hoe verdomde lastig het is om daar iets tegen te doen. Ik hoop dat hij met zijn invloed vele mensen bereikt die de politiek niet bereikt. Het gaat hier toch om Leonardo DiCaprio en niet zomaar een suffe politici 🙂 Dat vind ik ook het goede van deze docu, hij kan juist weer een andere doelgroep aanspreken. Bijvoorbeeld de mensen in Amerika die denken dat klimaatverandering niet waar is.

  Wat ik denk dat je kunt doen is veganistisch eten, alleen producten uit eigen land eten, zo min mogelijk spullen kopen, liefst 2e hands kopen, plastic vermijden (plastic wordt gemaakt van olie), bomen in je tuin zetten, benzine auto de deur uit. Het is de vraag hoe ver je kunt gaan. Het is vooral belangrijk om anderen te inspireren om hier aan mee te doen. Dus heel goed dat je hier over schrijft 🙂 Plantaardig eten en consuminderen zijn heel belangrijk. Daarmee kun je de wereld echt een beetje beter maken.

  Heb je het boek de verborgen impact gelezen van Babette Porcelijn? Echt een aanrader als je wil weten wat je kunt gaan doen en waar jouw impact in zit.
  http://www.kleinewereldverbeteraar.nl/boeken/verborgen-impact-babette-porcelijn/

  Reply
 • 4 november 2016 at 12:18 pm

  Deze staat nu per direct op m’n to-watchlijstje. Ik ben tegelijk heel benieuwd om ‘m te zien, maar ook wel wat bang, haha. Maar sowieso is het goed dat dit thema behandeld wordt; en dat mensen zoals jij er een artikel over schrijven zodat anderen het ook leren kennen 😀 Liefs!

  Reply
 • 4 november 2016 at 10:52 pm

  Jaa, sinds de docu overal op social media voorbij komt, staat hij echt op mijn kijklijstje! Ook leuk om Leonardo eens iets anders te zien doen dan alleen maar films 🙂

  Reply
  • 5 november 2016 at 12:50 am

   Ahhh ja, ik vind hem ook echt heel inspirerend! Super leuk dat je ‘m wil gaan kijken :)! Ben heel benieuwd wat je er van vindt, laat je het weten? Liefs

   Reply
 • 5 november 2016 at 11:00 am

  Indrukwekkend hè? Het heeft mij ook ontzettend gemotiveerd om nog groenere keuzes te maken. Palmolie bijvoorbeeld, ik keek gisteren in mijn keukenkast en schrok best wel, bijna overal zit palmolie in! Nou zijn ze in NL wel bezig om voor 100% duurzame palmolie te gaan in producten, maar zover is het nog niet. Ik ga daarom ook kijken wat ik vervangen kan. Ik begin wel bij mijn pot pindakaas 😉

  Reply
 • 7 november 2016 at 12:46 pm

  Juiste/goede tag heeft dit berichtje… Gewoon superbelangrijk.
  Waarom moet bijna overal palmolie in? Waarom hebben we überhaupt zoveel pakjes, zakjes en kant en klare producten van de supermarkt nodig?

  P.S. Ik was een tijdje niet geweest e/o had alleen gelezen via bloglovin, maar wat ziet het er hier mooi uit! 🙂

  Reply
 • 23 november 2016 at 7:25 pm

  Ik heb deze docu ook laatst gezien. Ik stortte erna helemaal in want de wereld is kut en alles vergaat, dat idee. De volgende ochtend was het gelukkig wel weer gezakt haha. Maar ik kan hier zo chagrijnig en boos en vooral MOEDELOOS van worden. Met je goeie gedrag soja eten, recyclen en de fiets nemen en dan zit er een mega corrupt bedrijf in Amerika die doet alsof klimaatverandering niet bestaat. Dit maakt me zó angstig voor wat er later gaat gebeuren. Ik vond het inderdaad wel jammer dat er niet wordt gezegd wat je zelf kan doen. Ik ga vanaf nu nog meer vegan eten, palmolie verbannen en zo min mogelijk afval produceren, maar man wat een film!

  Reply
  • 24 november 2016 at 6:19 pm

   Ah Claire, ik snap je angstige gevoel zo goed en tegelijkertijd zou ik willen dat het je niet zo raakt als dat het je doet! Je hebt helemaal gelijk, dan doe je zelf zo bewust je best en dan zijn er rijke mensen aan de andere kant van de wereld die ontzettend tegenwerken. Je angst herken ik ja! Gelukkig is het bij mij ook een beetje gezakt, maar toen ik die docu keek voelde ik me zo naar! Dankjewel voor je super mooie en lieve comment <3 liefs!

   Reply

Leave a Reply