15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

Herfst in een drankje: een kruidige pompoensmoothie

7 Comments
vegan pompoensmoothie pompoen puree recept

Omggggg eindelijk heb ik eens pompoenpuree gemaakt & gebruikt in een gerecht. Ik wilde het al eventjes – op een gegeven moment als de blaadjes verkleuren en de sjaals uit de kast getrokken worden, eet iedereen (inclusief ondergetekende) massaal pompoen. Heel vaak zag ik pompoenrecepten waar pompoenpuree voor nodig was. En ik zag er een beetje tegenop om het te maken. En toen heb ik het, bedenk ik me nu, zo slim gespeeld dat uiteindelijk Lucas al het harde werk heeft gedaan en ik alleen maar de pompoen hoefde te pureren. Chill.

Ik hou echt van super goed vullende ontbijtjes. Nu ik m’n minor volg in Tilburg (m’n GEWELDIGE super leuke kunstzinnige minor), ontbijt ik altijd in de trein. Ik doe dat meestal met een standaard receptje van overnight oats (en sinds een tijdje ook met boekweit, door het heerlijke amazake ontbijtje van Plantaardigheidjes!). En op zich verveelt dat me nog niet, gelukkig, en het houdt me super lang verzadigd (zo’n leuk woord ook, verzadigd 8D). Ik ben namelijk een ramp als het gaat om lunches en leef overdag voornamelijk op snacks (bananen, Primal Pantry repen, Nakd bars, appels en altijd ergens ook wel een soja latte, dat vult ook best prima heb ik gemerkt), vandaar dat m’n ontbijt goed vullend moet zijn.

pumpkin puree smoothie vegan pompoen

Ik heb dit recept natuurlijk niet zelf bedacht. Ik heb me laten inspireren door het fijnste YT kanaal ooit, Hot For Food (ik ben echt fan jongens, ik lach me dood om Lauren Toyota en vertel zelfs dingen over haar en John Diemer aan Lucas :’) hoe sneu – zo fan dus) en hun pompoensmoothie. Ik heb ‘m gelijk wel volledig aangepast, dingen weggelaten, veranderd en toegevoegd, dat het een andere smoothie is geworden. Het recept is dus heel erg geïnspireerd erop, dus ik geef graag de credits aan Lauren & John ;).

Voor mij is dit perfect voor m’n ontbijt, al zou dit ook nog wel een lunch kunnen zijn. En avondeten, voor op zo’n dag dat je zin hebt in fruit als avondeten. Heb ik soms, vooral ’s zomers.
Niet nu dus.

Ik ben zo blij dat m’n eerste pompoenpuree recept een succes was :D.

pumpkin puree smoothie vegan pompoen

Kruidige pompoen ontbijtsmoothie

Voor één smoothie

Pompoenpuree

Verwarm de oven voor op 180°C
Neem één pompoen en snijd deze door de helft en verwijder de zaadjes. Deze kan je gebruiken om te bakken, internet staat vol met receptjes ervoor. Snijd de stukken pompoen nogmaals door de helft, en snijd deze stukken ook nog eens door de helft. Je hebt dan acht stukken. Leg ze neer op een met bakpapier beklede bakplaat of op een ovenrek en bak ze voor 35 – 40 minuten.

Het maakt op zich niet heel veel uit als de randjes bruik of zwart worden – ik heb uiteindelijk vooral het zachte vruchtvlees gebruikt voor de puree en niet die hardere randjes (al zijn die wel super lekker dus gewoon opeten hoor)(behalve als ze verbrand zijn natuurlijk).

Ik heb twee soorten pompoen uitgeprobeerd voor de puree en ik merkte dat vooral de Hokkaido (oranje) pompoen heel geschikt is hiervoor! De groene duurde en duurde maar voordat het zachter werd in de oven. Dus doe maar niet, te veel gedoe hoor. Je gebruikt dus níet de pompoen van op de foto, haha. De Hokkaido werd ook veel smeuïger!

pumpkin puree smoothie vegan pompoen

Ingrediënten voor één smoothie

• 1/2 cup pompoenpuree
• 1 cup rijstmelk
• 1 banaan
• 2 dadels
• 1 eetlepel ahornsiroop
• 1/4 – 1/2 theelepel all spice*
• 1 theelepel kaneel
• 30 gram havermout

* all spice is echt the bomb. Het is zo ontzettend lekker en zorgt voor dat kruidige smaakje aan de smoothie. Het is perfect om net een beetje meer pit te geven aan bijvoorbeeld baksels of drankjes met aardse smaken. Je koopt all spice gewoon bij de supermarkt, in het kruidenrek vind je het. Het staat daar onder de naam ‘piment’ en het zijn kleine bolletjes, die je moet fijnmalen met een vijzel. Onderschat de sterkte van de smaak niet!

Hoe maak je de smoothie klaar?
Ik maak ‘m altijd de avond van tevoren, dan kan ik ‘m ’s ochtends meteen pakken uit de koelkast en in m’n tas gooien.
Stap 1 – Doe de plantaardige melk, banaan, pompoenpuree havermout en dadels in de blender en blend tot het een mooi geheel is.
Stap 2 – Doe de rest van de ingrediënten erbij en blend goed door.
Stap 3 – Klaar is je smoothie! Giet ‘m in je favoriete meeneemglas of drink ‘m gelijk op uit een, eh, gewoon glas.

pumpkin puree smoothie vegan pompoen

pumpkin puree smoothie vegan pompoen

Ik heb nu natuurlijk nog een mega bak pompoenpuree in de koelkast staan. Heb jij nog tips ervoor? Mocht ik er niks voor weten te bedenken, dan kan ik er altijd nog een soepje van maken.

Hmmmm.
Pompoensoep.

Keiveel liefs

Previous Post
Analog Sunday #21
analoge fotografie veganist blog
Next Post
25 before 26 update #1

7 Comments

 • 15 november 2016 at 11:57 am
  Els

  Haha, ik heb exact hetzelfde probleem met die pompoenpuree…. wat ik dus heb gedaan is een doosje pompoenstukjes uit de diepvries kopen bij de AH. Hoef ik mijn vriendje niet het zware werk te laten doen haha ;). Nee hoor, daar strik ik hem niet zo makkelijk voor vrees ik. Dus als dat jou niet nog een keer lukt, de AH biedt uitkomst. 🙂 Je kunt er ongeveer 2 cups mee maken geloof ik.
  Je smoothie ga ik zeker uitproberen!
  Mijn tot nu toe lievelingsrecept zijn deze muffins van Oh She Glows: http://ohsheglows.com/2015/10/28/pumpkin-gingerbread-muffins-vegan/

  Succes met alle drukte! Als het lukt zou ik zeker met zo’n muffin en een kopje thee op de bank gaan zitten een keer 🙂

  Reply
  • 17 november 2016 at 9:40 am
   Els

   Net gemaakt en opgegeten: superlekker!

   Reply
  • 21 november 2016 at 12:24 am

   Els! Je tip is geweldig! Super bedankt :). Ik ga in ieder geval niet meer zo’n groene pompoen gebruiken haha, liever pompoen uit de vriezer of een flespompoen, of die oranje, want die werd ook heerlijk!
   Super leuk dat je een receptje meestuurt 🙂 ik ben heel benieuwd!
   En ahhh dat is lief! Juist met zo veel stress is even ontspannen met een kop thee en een pumpkin muffin inderdaad super lekker, maar oh zo lastig.. Ik vind ontspannen tijdens stress zo lastig! Het blijft gewoon zo druk in m’n hoofd, haha. Ik blijf maar malen over welk huiswerk te wachten staat, welke mail ik moet beantwoorden en wat ik moet gaan koken..
   Ja, ik ben echt toe aan een muffin en een kop thee op de bank.
   Lief berichtje, dankjewel!

   Reply
 • 15 november 2016 at 2:57 pm

  Ik heb ook onlangs pompoenpuree gemaakt en in de vriezer bewaard, daar wil ik nog wat mee gaan doen. Toevallig heb ik ook een pompoenpuree recept in mijn concepten staan (maar komt dus nog online). De pitten heb ik gedroogd en wil ik van het voorjaar gaan zaaien. Ben benieuwd of het wat wordt 🙂 Jouw smoothie klinkt ook heerlijk zeg! Ik wil zelf nog graag een pumpkin Spice Latte maken.

  Reply
  • 21 november 2016 at 12:21 am

   Marieke wat cool dat je de pitten wil gaan zaaien! Hoe houd je de goed? Ik heb al twee keer geprobeerd ze te bakken in de oven, maar het mislukt steeds. Dus zaaien is een beter plan! Ben benieuwd naar jouw pompoenrecept :). En ah ja een pumpkin spice latte lijkt me fantastisch! Maar hoe maak je dat? Liefs!

   Reply
 • 16 november 2016 at 10:04 am

  Heerlijk, ik wil ook wel ontbijten met pompoen (ga dit recept meteen even opslaan). Ik zie hierboven in de comments al dat iemand de tip voor AH pompoenblokjes geeft en die zijn inderdaad een aanrader. Zelf gebruik ik ook vaak de flespompoen (heeft een zachte zoete smaak), en wordt ook mooi zacht in de oven.

  Reply
  • 21 november 2016 at 12:19 am

   Ik ben zo blij met je pompoentips! Uit de vriezer dus, of een flespompoen – dat doe ik de volgende keer :). Super leuk dat je het recept hebt opgeslagen!
   Liefs!

   Reply

Leave a Reply