15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

Mijn minor, Kunst, creëren en onderzoek, is zo leuk!

13 Comments
selfportrait omdat ik dat wil digitale fotografie

Ik krijg er al energie van als ik er over mag praten: de minor Kunst, creëren en onderzoek op de Fontys hogeschool in Tilburg. Ik weet het, dit lijkt gelijk een reclamestunt :’) is het natuurlijk helemaal niet haha. Eindelijk is het gewoon zo dat mijn opleiding tof genoeg is om te delen op mijn blog, omdat ik er met super veel plezier over praat, er met veel zin naar toe ga drie keer per week, en ik de meest lieve mensen heb leren kennen.

De minor Kunst, creëren en onderzoek

Ik krijg de meest toffe lessen: performance creëren, creërend schrijven en creëren met media. Een les duurt de hele dag en dat is echt heel fijn, want het is vrijwel nooit te lang. Het is eigenlijk wel een hele prettige werkvorm, maar dat komt ook vooral omdat ik het heel leuk vind om te doen (als ik de hele dag een les economie of wiskunde zou hebben, zou ik wel anders piepen en ook wel een beetje huilen).

Performance creëren

’s Maandags heb ik performance creëren, wat heel tof is. We zijn nu bezig met onze eindperformance in een groep, en uiteraard heeft Marina Abramovic al vaker de revue gepasseerd. Deze documentaire over Marina Abramovic, The Artist is Present, is heel interessant om te zien.

analoge fotografie hortus botanicus amsterdam

Creërend schrijven

Voor creërend schrijven, ik denk wel mijn favoriete vak, schrijven we heel veel. En wauw, wat is dat tof. Eerlijk gezegd was dit vak ook mijn grootste motivatie om deel te nemen aan de minor (samen met de lessen fotografie, want aaaaaaaa les in fotografie, hoe leuk kan het zijn?!). De opdrachten die we krijgen zijn heel tof: beschrijf een regenbui ik één zin, bestaande uit 25 regels, zonder punten, streepjes of puntkomma’s; beschrijf een dialoog tussen twee personen vanuit het perspectief van onder een tafel, waarbij je dus alleen de benen ziet, en gebruik maar één gesproken zin per persoon.

Maar ook opdrachten als het bezoeken van De Pont en over één kunstwerk beschrijven wat het met je doet; beschrijf een fictief eiland (ik denk dat ik deze nog wel online ga zetten, wat was dit leuk om te doen zeg); beschrijf een ongeluk vanuit 5 verschillende personen in 5 regels, en ga zo maar door. Dit zijn de huiswerkopdrachten en elke keer weer een genot om te maken.

En dan is er ook voor dit vak een hoofdopdracht: je eigen verhaal. En omdat ik het een mega mega belangrijk onderwerp vind en tegelijkertijd vet lastig om over te praten is veganisme waar mijn verhaal over gaat. De inspiratie bleef lang uit, ik vond het lastig in het begin, maar nu loopt het lekker (ineens ’s nachts zo’n explosie van inspiratie, ken je dat?) en m’n docent (omnivoor ;)) is enthousiast (en ik ga alvast verklappen dat hij denkt aan het cijfer 8, wajoooooo)! Uiteraard post ik die op m’n blog, als ik tevree genoeg ben :).

Creëren met media

Ah, zo’n tof vak ook. Het bestaat uit 3 onderdelen eigenlijk, waarbij ik nu ga beginnen aan het derde, en er is ook weer een eindwerk. Deel één was zo cool: fotografie! Ik vond het fantastisch. Ik schoot onder andere deze zelfportretten (en gebruikte daar deze inspiratie voor), maakte prachtige portretten van mijn lieve lieve mama (dat was zo bijzonder om te doen & I love the photos!) en kroop uit m’n comfort zone door vreemden te portretteren op straat. Eigenlijk waren alle opdrachten out of my comfort zone want ik fotografeer bijna nooit mensen, maar oh wat genoot ik van deze lessen.

Nu krijg ik inDesign
, heel tof (als ik het ooit nog ga snappen dan) en straks krijg ik film! Tegen het storyboard maken zie ik wel een beetje op, haha, slechte ervaringen mee op de kunstacademie een paar jaar terug :p.

zelfportret selfportrait kunst, creëren en onderzoek

Allemaal lieve mooie mensen

Het is zo bijzonder, deze minor, Kunst, creëren en onderzoek. En dan vooral de studenten die deze minor ook volgen, met net zo veel plezier als ik. Ik voel zo’n klik met ze en ik krijg van steeds meer medestudenten te horen dat ze er nu al tegenop zien dat de minor afgelopen is, omdat ze het zo tof vinden en zich zo chill voelen in de klas. En dat heb ik ook. Wat ook zo gaaf is: bijna alle studenten zijn niet-kunstacademie studenten. Echt, iedereen komt overal vandaan en iedereen is geïnteresseerd in het maken van kunst.

En die band in de groep is ook zo ontstaan door het maken van kunst – jezelf blootgeven tijdens performance creëren, je eigen verhalen voorlezen in de klas, of de portretten laten zien die je maakte van een dierbare. We leren elkaar heel goed kennen op een super bijzondere manier en ik had gewild dat mijn hele opleiding zo was als deze minor. Echt, de beste periode uit m’n studie dit!

Gelukkig mag ik nog even :).

Mocht je vragen hebben over de minor omdat je meer wil weten en ‘m misschien ook wil gaan volgen, dan moet je ze gewoon stellen! Ik geef je met alle liefde antwoord op alles :). Je kan ook alvast een kijkje nemen op de FB pagina van de minor, waar je, als je goed kijkt, mijn foto’s voor fotografie ook nog zal tegenkomen :).

Liefs!

analoge fotografie veganist blog
Previous Post
25 before 26 update #1
het thee effect veganisme orangefit
Next Post
Dingen waar ik héél blij van word

13 Comments

 • 22 november 2016 at 6:26 pm

  Wauwie zeg, dat klinkt écht als een geweldige opleiding (eh minor, sorry..). Letterlijk alle vakken zijn tof en ik ben superbenieuwd naar de creaties die je online gaat zetten! Xo

  Reply
  • 22 november 2016 at 6:29 pm

   Emma! Wat cool dat je er zo enthousiast van wordt :). Nou, ik zou willen dat het een opleiding was en dat ik ‘m kon volgen, helaas is dit maar een half jaar maar ik geniet er wel met volle teugen van :D. Super lief dat je benieuwd bent :). Moet jij nog een minor volgen? Liefs

   Reply
   • 22 november 2016 at 8:42 pm

    Jaa snap ik, echt een half jaartje genieten inderdaad! Haha, minors zijn voorlopig nog niet aan de orde aangezien ik nog in 6vwo zit ;’) Maar daarna wil ik graag Engels studeren dus daar heb ik heel veel zin in hihi. X

   • 23 november 2016 at 10:53 am

    Ah ja, een halfjaartje genieten is het zeker! Het is wel behoorlijk pittig wat betreft huiswerk, maar het scheelt dat het gewoon tof huiswerk is ;).
    Ahhh super spannend, je eindexamenjaar! Wat tof dat je Engels wil gaan studeren! 🙂 daar kan je vast ook een minor volgen :). Liefs

 • 23 november 2016 at 10:33 am

  Oooh wat leuk! Een klasgenootje van mij wil deze minor misschien gaan doen, ik ga dit artikel even naar haar doorsturen! 🙂

  Reply
  • 23 november 2016 at 10:52 am

   Ah dat vind ik hartstikke leuk Anouck! Ik hoop dat ze er wat aan heeft :). Liefs!

   Reply
 • 24 november 2016 at 6:03 pm

  Jou enthousiasme is echt aanstekelijk! Klinkt als een hele vette minor. Ik ben benieuwd naar verdere opdrachten (:

  Reply
 • 24 november 2016 at 10:04 pm

  Het klinkt zo leuk allemaal! En het is fijn he, om bij een opleiding te zitten waar iedereen beetje hetzelfde denkt over dingen en dezelfde doelen heeft. Dat werkt heel motiverend en is ook gewoon gezellig 🙂

  Reply
 • […] geworden? Mijn blogpost & […]

  Reply
 • 2 december 2016 at 2:25 pm

  Klinkt geweldig allemaal! Lijkt me super goed voor je zelfontplooiing en het krijgen van zelfkennis. Geniet ervan!!

  Reply
 • […] vrijdag 20 januari begint de expo van onze minor Kunst, creëren en onderzoek! Je weet wel, de minor waar ik mega veel plezier in heb. Die dus vrijdag eindigt, […]

  Reply
 • 4 juni 2018 at 5:56 pm
  Romee de Bue

  Hi Sanne,

  Deze minor klinkt super! Ik ben opzoek naar een leuke minor en vind het super moeilijk! Ik heb als vooropleiding het SintLucas gedaan in Boxtel en studeer nu aan Fontys ACI in Tilburg. Ik ben opzoek naar een minor die mij uitdaagt en aangezien alle vakken die je hier beschrijft allemaal buiten mijn comfort zone vallen lijkt me dit een hele goede optie! Zou je misschien nog wat meer kunnen vertellen over de verschillende opdrachten die jullie hebben gedaan?

  Groetjes Romee

  Reply

Leave a Reply