15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

Neil Krug: Rose-Tinted Apocalypse

9 Comments
neil krug analog photography

Een essay van mij, over mijn favoriete fotograaf: Neil Krug. Zijn werk fascineert en inspireer ontzettend! Neem maar even een kijkje.
Het essay is ingekort voor dit blogbericht en dit is nog maar één deel ervan. Binnenkort post ik mijn visie op het werk en schrijf ik over de beeldaspecten.

Mediakunstenaar Neil Krug

In het kort: wie is Neil Krug?

Fotograaf en regisseur Neil Krug maakt analoge foto’s, covers voor platen, tijdschrift covers, films en boeken. Fotografie leerde hij zichzelf aan (Travis, 2013). Hij had een fotograaf nodig voor zijn film, maar door geldgebrek besloot hij zelf te gaan fotograferen.

Neil houdt van zijn werk en hij voelt zich gelukkig dat hij de projecten mag doen die hem interesseren (Pasori, 2014). Als hij iets meer te besteden zou hebben zou hij naar meer exotische locaties gaan, maar hij is er eigenlijk van overtuigd dat je uiteindelijk overal magie kan maken. Voor hem is juist het beperken van jezelf wat er voor zorgt dat je creatieve kant naar boven komt, om op die manier een oplossing te vinden waardoor je werk meer gefocust blijft.

neil krug analog photography bonobo

neil krug blog kunst fotografie

neil krug analog photography

Anachronistische charme, onnatuurlijke levendigheid en persoonlijk kleurgebruik

Volgens Neil Krug zelf is de stemming van een foto alles voor hem (Lomography Magazine, 2015-1). De kleur, of juist het ontbreken ervan, is voor hem van het grootste belang. Neil Krug zijn werk heeft verschillende onderdelen waaraan de foto’s goed te herkennen zijn. Zo is kleurgebruik ontzettend belangrijk. Neil geeft aan in een interview met Lomography Magazine dat zijn gedachtes continu van kleur veranderen (2015-2). Als persoon ben je niet dezelfde persoon als een aantal jaren terug en ook kleur kan veranderen van betekenis, volgens Neil. Hij is altijd aan het freestylen en kijkt daarbij naar wat de foto nodig heeft. Wat voor hem belangrijk is, is dat hij er niet van houdt dat alles een bewuste keuze moet zijn; hij vindt het te beperkend.

Neil Krug heeft altijd geprobeerd zijn werk tussen illustratie en fotografie te houden (2014). De stijl is een mengelmoes van vele ingrediënten, of het nou gaat over de onnatuurlijke levendigheid van de kleuren of iets anders.
Volgens Lomography Magazine wordt Neil Krug zijn werk gekenmerkt door een ‘anachronistische charme van handgekleurde foto’s en de trippy smaak van rock’ (2015-2). Een omschrijving die een toeschouwer moet kunnen begrijpen bij het aanschouwen van de foto’s.

neil krug lana del rey

neil krug blog kunst fotografie

neil krug analog photography

Day for Night, 7 Polaroidcamera’s en dubbele belichtingen

Zo speelt hij vaak met de techniek Day for Night (Lomography Magazine, 2015-1). ‘Day for Night’ is een techniek waarvan de uitkomst de nacht weerspiegelt, maar waarbij eigenlijk overdag is gefotografeerd of gefilmd. Er worden fotografische filters gebruikt om daglicht te laten lijken op nachtlicht (Moviediva, 2000). Neil Krug houdt van het buitenaardse en onnatuurlijke gevoel dat het aan de foto geeft (2015-1).

De fotograaf uit Los Angeles gebruikt diverse camera’s om zijn foto’s mee vast te leggen. Volgens EquipBoard zijn er 14 camera’s bekend waar Neil Krug mee fotografeert (z.j.). En niet geheel onbelangrijk, al deze 14 camera’s zijn analoog. Van de 14 camera’s komen er 7 van Polaroid, en verder fotografeert hij met de camera’s van Pentax, Holga, Exa, Regula, Lubitel en Kodak.

Voor zijn boek Pulp Art Book heeft Neil veel Polaroidfilms gebruikt die over datum waren, waardoor de foto’s wellicht een andere uitkomst geven dan films die nog niet over de datum zijn (Athena, 2011). Ook maakt hij in zijn werk vaak dubbele belichtingen, wat inhoudt dat hij één negatief meerdere keren belicht, en hij maakt gebruik van infrarood film.

neil krug analoge fotografie

neil krug blog kunst fotografie

neil krug analoge fotografie

Spaghetti westerns, kleurenthema’s en jaren 70 esthethiek

Neil Krug geeft in hetzelfde interview met Lomography Magazine aan dat hij zijn eigen foto’s in zou delen bij een zelfbedachte categorie Rose-Tinted Apocalypse (2015-1). Er valt niet om heen te kijken dat de fotograaf bepaalde kleurenthema’s in zijn foto’s heeft, wat maakt dat zijn foto’s veelal bij elkaar passen en dezelfde sfeer uitstralen. Fellini’s Juliet of the Spirits is waarschijnlijk Neil Krug zijn meest favoriete film aller tijden (2015-1). Deze film heeft een grote invloed gehad op het kleurgebruik in zijn foto’s; hij laat zich er graag door inspireren.

Neil Krug houdt van spaghetti westerns (Athena, 2011). Spaghetti westerns zijn westerns, gemaakt door Italianen in Italiaanse studios. En deze spaghetti westerns zijn volgens Neil Krug de inspiratie voor zijn korrelige, kleur overgoten jaren 70 esthetiek van zijn foto’s (2011).

Ik schreef een essay

Het was even wat anders, dit essay. Voor m’n studie schreef ik dit werk, wat nog een stuk uitgebreider was en er ontbreekt nog een stuk: mijn eigen visie op het werk en de beeldaspecten. Deze plaats ik over twee weken! Ik vond het namelijk ontzettend leuk om te schrijven en heb er veel werk in gestoken; ik deel het daarom graag hier.

Wat vond je hier van?

Liefs!

Literatuur

Athena, R. (07-12-2011). Chatting with Neil Krug. Verkregen op 22 november 2016, via http://www.vice.com/en_ca/read/neil-krug-qa

EquipBoard (z.j.). Neil Krug. Verkregen op 22 november 2016, via http://equipboard.com/pros/neil-krug

Lomography Magazine (04-11-2015). Neil Krug: Daylight Nightmares and Color Codes. Verkregen op 18 november 2016, via http://www.lomography.nl/magazine/316297-neil-krug-daylight-nightmares-and-color-codes – in de tekst aangeduid als 2015-1

Lomography Magazine (12-11-2015). Neil Krug: Daylight Nightmares and Color Codes. Verkregen op 22 november 2016, via http://www.lomography.nl/magazine/316468-neil-krug-daylight-nightmares-en-color-codes – in de tekst aangeduid als 2015-2

Moviediva (2000). Day for Night. Verkregen op 18 november 2016, via http://www.moviediva.com/MD_root/reviewpages/MDDayforNight.htm

Pasori, C. (22-06-2014). Interview: Photographer Neil Krug Discusses Shooting His Newest Muse, Lana Del Rey. Verkregen op 22 november 2016, via http://uk.complex.com/style/2014/07/neil-krug-interview

Travis, H. A. (21-11-2013). Neil Krug, Photographer Profile. Verkregen op 22 november 2016, via http://www.huffingtonpost.com/global-yodel/neil-krug-photographer-pr_b_4304697.html

Alle afbeeldingen in dit document zijn gemaakt door Neil Krug. Verkregen op 22 november 2016, via http://officialneilkrug.tumblr.com/

het thee effect veganisme orangefit
Previous Post
Dingen waar ik héél blij van word
Next Post
Triple Chocolat Havermout koekjes

9 Comments

 • 1 december 2016 at 1:13 pm

  Ik snap dat hij je favoriete fotograaf is, want wauw, zijn foto’s zijn echt prachtig. En ik vind het erg leuk, zo’n essayblogje! Interessant om zo te leren over zijn fotografie.

  Reply
  • 1 december 2016 at 1:27 pm

   Ahw Karlijn, super super leuk dat je het leuk vindt om te lezen! Ik twijfelde heel erg, maar ik vond het wel tof om te plaatsen. Goed om te horen ☺️ hihi, dankje. Binnenkort komt er nog een stukje van!

   Reply
  • 1 december 2016 at 1:27 pm

   En jaaaaa omg, zijn foto’s! Zo zo zo mooi!

   Reply
 • 1 december 2016 at 3:04 pm

  Ah wat ontzettend leuk en inspirerend om te lezen! Ik vind Neil Krug ook fantastisch.
  Spaghetti westerns is trouwens mijn nieuwe favoriete term, haha 🙂 X

  Reply
  • 1 december 2016 at 3:08 pm

   Ahhh Laura wat leuk dat je dit zo inspirerend vindt ✨ en wat tof dat je Neil Krug ook fantastisch vindt! Yay ☺️.
   Haha, leuk! Het is ook wel echt een leuke term, haha.
   Liefs!

   Reply
 • 1 december 2016 at 8:37 pm

  Leuke essay!
  Jou foto’s lijken ook op zijn manier van fotograferen. Leuk om terug te zien.
  Ik vind vooral de foto vd palmbomen erg mooi.

  Xxx

  Reply
  • 1 december 2016 at 8:39 pm

   Oh wowie Elcke, dat is echt een mega compliment! Nu ben ik degene die aan het blozen is. Super lief! Fijn dat je zijn werk mooi vindt. Liefs!

   Reply
 • 5 december 2016 at 10:22 pm

  Mooi essay! Ik had heel eerlijk gezegd nog nooit van de beste man gehoord. Hij maakt prachtige foto’s. En het feit dat hij autodidact is, geeft een beetje moed 😉
  P.S. Bij onze dorps Hema verkopen ze niet eens filmrolletjes… Toen ik er naar vroeg, zei het meisje : van die ouderwetse…. ja, duh!

  Reply
  • 5 december 2016 at 10:29 pm

   Ahhhh haha, ja inderdaad die ouderwetse! Haha. Ik denk dat ze ze ingeruild hebben voor die andere rolletjes en blijkbaar worden die nog niet eens overal verkocht :(. Via Lomography kan je rolletjes kopen! Sowieso een fijne site voor inspiratie. Dankjewel voor je lieve complimentje! Ja he, echt prachtige foto’s, ik ben echt fan! Liefs

   Reply

Leave a Reply