15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

Expositie van mijn minor: kom je ook?

4 Comments
Polaroid SLR 680 analoge fotografie

Aanstaande vrijdag 20 januari begint de expo van onze minor Kunst, creëren en onderzoek! Je weet wel, de minor waar ik mega veel plezier in heb. Die dus vrijdag eindigt, boehoe.

Maar we eindigen wel met een knaller, namelijk een expositie! Wat ik echt mega tof vind. Exposeren. Cool.

Go!

Het thema is Go!. Ik wist niet gelijk wat ik ervan vond, maar na een brainstormsessie met de klas kwam iedereen wel op een idee. Ik wil helemaal niks met snelheid of lange sluitertijd, maar ik dacht aan ‘kom uit je comfort zone’. Die heb ik nogal namelijk en ik hou me daar behoorlijk aan vast. Ik sluit me er graag in op, als in een grote dikke roze comfortabele trui. Het is gelijk een vet goed punt voor m’n 25 before 26 lijstje waar ik hier ook over schreef (al mijn camera’s (weer) eens gebruiken). Eindelijk probeerde ik namelijk m’n Polaroidcamera uit! Ik wilde nog meer doen, maar too little time (en misschien een beetje te veel mietje hier en daar).

analog photography analoge fotografie blog

Comfort zone

Go! staat dus voor mij voor uit m’n comfortzone stappen. Ik durf heel vaak dingen niet te doen omdat ik bang ben dat ze mislukken. En met mislukken bedoel ik lelijk worden. Film en polaroids bijvoorbeeld zijn duur en die wil ik dus niet laten mislukken, aka lelijk laten worden. Geld weg, plezier weg, alles. Ik heb het niet alleen bij fotografie. Handlettering duurde een eeuwigheid voordat ik daaraan begon. Ik wil niet dat het mislukt, namelijk. Aquarelleren, doodeng. En daar wil ik eens van af. Gewoon iets doen. Go, dus, zeg maar.

analog photography analoge fotografie blog

‘Lelijk’ werk exposeren

Ik was aan de slag gegaan voor de expo met mijn analoge camera en een Polaroidcamera. Ik wilde uit mijn comfort zone stappen door anders te fotograferen dan normaal. Maar tijdens de tussenevaluatie bleek dat ik toch nog behoorlijk in m’n comfort zone was blijven steken (de foto’s uit deze blogpost zijn de foto’s die besproken werden tijdens deze tussenevaluatie). Ik was gaan experimenteren op het gebied van techniek (dubbel belichten, andere camera en dergelijke), maar de onderwerpen waren hetzelfde: het bos, de natuur, ‘mooie’ dingen. Fijne dingen, fijne beelden.

En daar moest ik even van af.

Ik ben gaan denken. Gaan brainstormen. Wat zou ik niet op mijn Instagram plaatsen? Wat zou ik niet analoog fotograferen? Wat zou ik niet willen delen met anderen, omdat ik het niet mooi vind? En wat zou ik überhaupt niet eens fotograferen omdat het me visueel gewoon niet aantrekt?

analog photography analoge fotografie blog

Ik hou van mooi (en ik haat lelijk, yuk).

Ik beoordeel super snel op lelijk en mooi. Als ik een ruimte in kom en het is lelijk, dan voel ik me er niet fijn. In een bos daarentegen voel ik me mega chill – ik vind het prachtig. Een rommelige kamer maakt me kriebelig. Een opgeruimde kamer daartegenover niet. Slecht vormgegeven tijdschriften geven me de rillingen, terwijl ik helemaal weg kan dromen bij mooi vormgegeven kunstboeken. Het is super belangrijk voor me, mooie dingen om me heen. Kan ik niks aan doen, komt door m’n sterrenbeeld (“Je wordt sterk gemotiveerd door een ingeboren gevoel voor esthetiek, rechtvaardigheid en harmonie…”– ik bedenk het echt niet zelf hoor).

Trouwens, soms vind ik lelijke dingen wel echt heel fijn. Mislukte knuffels ofzo, of een lelijk dier. Een glazen beeldje uit Venetië waarbij de pupillen naar buiten staan. Daar heb ik echt een zwak voor. :’)

analog photography analoge fotografie blog

Maar wat ga ik dan wel exposeren?

Ik ben gaan nadenken. Brainstormen. Ik was alleen maar bezig met fotografie. Wat vind ik niet mooi? Wat zou ik nooit fotograferen? Ik besprak het met anderen en kwam al snel op plekken waar ik me sowieso niet super op m’n gemak voel, omdat ik ze niet mooi vind.

Ik wil dus uit m’n comfort zone, qua beeld.

Een docent zei dit tijdens die tussenevaluatie: ‘Op het moment dat jij dat niet doet, laat jij nooit de kans toe dat jij schoonheid ontdekt in dingen die je voordien lelijk vond’. Die is echt blijven hangen. Want dat wilde ik wel.

En met dat in m’n achterhoofd ben ik aan de slag gegaan. De techniek beheers ik. Dat gaven de docenten ook aan. Maar in beeld kan het anders. En daar kan ik schoonheid in gaan zien. En het verbaasde me echt, maar het is nog gebeurd ook. Onder mijn eigen voorwaarden, en dat mag ook, vind ik. Ik heb een foto van op de markt, een wit busje en de witte zeilen over de standjes, van de achterkant. Erboven is een flat te zien. Alle horizontale lijnen in dat beeld vind ik echt heerlijk. Al het witte in het beeld ook. Ik vind het een geslaagde foto, ik vind ‘m zelfs mooi. Nou, dat had ik nooit gedacht, dat ik foto’s kon gaan schieten op de markt en er nog wat moois tussen kon gaan zien ook.

En dat ga je dus zien vrijdag. Beelden waarvan ik nooit had gedacht dat ik kon denken ‘maar dit is een goeie foto. En een mooie foto. En ik wil ‘m graag delen’.

Al kan ik je wel alvast vertellen dat ik bij één onderwerp echt m’n gevoel moest uitzetten, haha. Maar zelfs die vind ik gek genoeg geslaagd. Misschien juist omdat dat wel de grootste overwinning was!

Ik ga uiteraard foto’s online zetten van de expo!

Waar moet je naar toe?

Aangezien m’n minor in Tilburg is, is de expo ook daar. Bank 15 is de locatie, en je kan nog de hele week komen kijken naar het werk! Donderdag 26 januari is de laatste dag. Er is ook een event op FB aangemaakt, kan je dat ook checken als je wil. Vrijdag 20 januari ben ik sowieso de hele dag aanwezig! Het begint om 13:00. Zie ik je daar?

Liefs!

1 maryastro, 12-04-2010

the foodmaker den haag vegan
Previous Post
The Foodmaker: een heerlijke hotspot in Den Haag
raw vegan smoothie meloen pilea
Next Post
5 x lievelings zoet & vegan ontbijt

4 Comments

 • 18 januari 2017 at 9:50 am

  Wat onwijs tof!! Ik snap wel wat je bedoelt met dat mooi en lelijk vinden. Ik kan soms wel een uur foto’s schieten voor mijn blog omdat ik het niet goed genoeg vind. En natuurlijk is het goed om eisen te stellen en dingen van jezelf te verwachten, maar je moet er wel aan kunnen voldoen! Ik ben heeeel benieuwd naar je foto’s maar Tilburg is voor mij iets te ver weg. Ik hoop toch dat ik ze een keertje mag bewonderen <3

  Reply
  • 19 januari 2017 at 4:55 pm

   Hihi, leuk dat het zo herkenbaar is Claire! Ja precies, ik ken dat helemaal. En gelukkig moet je met analoge fotografie sowieso wel wat meer loslaten omdat je simpelweg niet weet wat eruit komt (en dat vind ik wel heel fijn), maar dat moest dus nog wat verder. Jaaaa ik zal ze op m’n blog plaatsen! Al durf ik niet alles te plaatsen Claire, want ik ben ook – slik – bij een slager in geweest.. ik moest echt m’n emoties uitzetten toen ik daar was. En ik durf het echt niet te plaatsen op mijn vegan blog hahaha. Liefs!

   Reply
 • 19 januari 2017 at 9:41 am

  Ohh zo herkenbaar dit! Ik volgde het afgelopen half jaar zangles en elke keer kreeg ik als feedback dat ik het te mooi wilde maken, en daardoor te weinig risico’s nam. Traliela. Maar oe, ik ben nu wel vet benieuwd geworden naar je foto’s! Tilburg ligt voor mij niet helemaal op de route, dus ik houd je blog in de gaten 🙂

  Reply
  • 19 januari 2017 at 4:53 pm

   Hahaha, wat grappig! Echt precies dat dus 🙂 super leuk dat het zo herkenbaar is. Hihi, ik zal ze posten! Liefs!!

   Reply

Leave a Reply