15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

Analoge fotografie: 6 simpele tips zodat je echt kan beginnen

30 Comments
analoge fotografie dubbele belichting amsterdam

Je wilt beginnen met analoge fotografie maar je weet niet zo goed hoe. Het begin is ook wel lastig – er zijn zo veel keuzes en wat dingen die je moet hebben – maar het kan makkelijker zijn dan je denkt! In deze blogpost ga ik je vertellen hoe je op een simpele manier kan beginnen met analoge fotografie. Hoe ik het ook deed.

Ik had er al eens over nagedacht zo’n blogje te schrijven, en toen ik laatst de vraag kreeg ‘staan er tips op je blog hoe ik kan beginnen met analoge fotografie?’, leek het me écht tijd om erover te schrijven. Het is echt een van m’n lievelingshobbies, analoog fotograferen. Sowieso fotograferen, maar analoog fotograferen is net wat anders. Het is eigenlijk totaal anders dan digitaal werken, ik vind het allebei tof.

Heb je er wel eens over nagedacht om analoog te gaan fotograferen omdat je ergens op het internet mooie foto’s hebt gezien? Of omdat je fotograferen sowieso heel vet vindt om te doen, of omdat je graag nieuwe dingen wil leren? Dan hoop ik dat ik je met dit blogje kan helpen om echt die stap te zetten en te gaan fotograferen met een rolletje!

analoge fotografie praktica super tl lille

 

Wat is analoge fotografie?

Bij analoge fotografie gebruik je een analoge camera, waar een lichtgevoelige film in zit. Het meest toegankelijke is het fotograferen met een 35mm rolletje, het gewone fotorolletje. Daarnaast kan je ook andere formaten schieten, zoals met een middenformaat camera waar bijvoorbeeld een 120-rolfilm in gaat. Ik zelf ben het meest thuis in de 35mm rolletjes en camera’s, al heb ik wel een Agfa Clack liggen en een paar Polaroids liggen. De Polaroidcamera heb ik onlangs uitgeprobeerd and I love it! Maar in deze blogpost houd ik het even bij 35mm film.

Na het fotograferen moet het rolletje ontwikkeld worden, waar na je de negatieven kan inscannen, of (laten) afdrukken.

analoge fotografie blog

Hoe kan je het best beginnen met analoge fotografie?

Natuurlijk is dat voor iedereen anders, dus ik vertel je gewoon hoe ik ben begonnen. Als analoge fotografie nog totaal nieuw voor je is, zijn dit de tips die ik je kan meegeven:

 • Ik begon met een wegwerpcamera. Als je klein wil beginnen, kan je een wegwerpcamera bij de Hema kopen. Met een wegwerpcamera kan je niet focussen, je kan er niet mee inzoomen en het is prima om te fotograferen bij gewoon daglicht. Een wegwerpcamera kan je laten ontwikkelen en afdrukken bij de Hema. Let er wel op, dat afdrukken best wat kost! Vraag dat misschien eerst even na.

analoge fotografie beginnen voor beginners

Ja, een wegwerpcamera is cool, maar…

Ik merkte dat ik dit al snel niet tof genoeg vond. Ik wilde zelf de instellingen bepalen, zelf scherpstellen, zelf dat échte analoge beeld zien door de viewfinder. Prachtig is dat. Wil jij dat ook?

 • Koop een spiegelreflexcamera! Daarmee krijg ik althans dat échte analoge gevoel, wat ik niet heb bij een analoge compactcamera. Daarbij doet de compactcamera bijna al het werk and I don’t like that – ik wil zelf de instellingen bepalen en zelf de meeste invloed uitoefenen.
 • Struin kringloopwinkels en markten af. Daar vindt je camera’s! En allerlei handige tools voor je camera. Mijn eerste analoge camera kostte 15 euro, de Praktica Super TL. Jarenlang m’n lievelingscamera geweest. Ik vind analoge camera’s soms nogal overpriced, dus als de prijs je niet zint, kijk gewoon verder.
 • Rolletjes kan je kopen bij de Hema, of via Lomography. Ook bij tweedehands winkels zijn soms oude rolletjes te vinden; leuk om mee te experimenteren.
 • Ontwikkelen en afdrukken kan bij de Hema, maar ook bij fotozaken.
 • Als je het tof vindt, zul je merken dat je het niet bij die ene eerste camera houdt. Althans, ik deed dat niet ;). Ik heb nu zo’n 10 camera’s staan, in alle soorten en maten.

analoge fotografie voor beginners

Merk je dat je analoge fotografie super tof vindt?

Dan zijn de volgende tips iets voor je:

 • Op een gegeven moment heb ik ervoor gekozen een negatievenscanner te kopen. Daarna heb ik weer een betere gekregen. Een negatievenscanner is een kleine investering, maar gaat je ontzettend in kosten schelen als je regelmatig analoog fotografeert. Je hoeft namelijk alleen nog maar je rolletje te kopen en de film te laten ontwikkelen (voor €2,95); het inscannen doe je zelf en de afdrukkosten heb je dus niet meer.
 • Experimenteer! Doodeng, I know, maar je krijgt er echt de meeste ervaring door. Wilde je altijd al eens dubbelbelichten? Doe het gewoon. Aan je foto kan je zien wat je wel en niet tof vindt, en daar bij je volgende rolletje aan werken. Ook kan je experimenteren met andere camera’s. Zo leende ik een aantal camera’s (ook een compactcamera – Diana mini – en dat was super leuk!).
 • Ga op zoek naar accessoires. Ik heb tussenringen (voor het maken van macrofoto’s), een mooi vintage koord en een stafief, allemaal voor een prikkie bij de tweedehandswinkel. Ook heb ik meerdere lenzen voor één camera (en soms kan je de lenzen voor verschillende camera’s gebruiken). Bij een tweedehandswinkel kan je ook filters voor je camera’s kopen, nieuwe lenzen of oude fotorolletjes.
 • En wees voorbereid op het maken van fouten. Ik haat ze, maar toch maak ik ze, en het geeft niks. Echt niet ;).

analoge fotografie voor beginners

Maar het allerbelangrijkst is nog:

Veel plezier hebben! Analoog fotograferen is voor mij vooral super veel fun en die spanning van het inscannen, gosh wat is dat fijn. Ik maak er een heel moment van, met een groot vegan koekje en een goeie kop koffie, fijne muziek op de achtergrond.. Love it.

Fotografeer jij analoog of wil je het graag proberen? Ik ben benieuwd!

Liefs

raw vegan smoothie meloen pilea
Previous Post
5 x lievelings zoet & vegan ontbijt
molina chai vegan chai tea
Next Post
Molina Chai heeft nu vegan chai tea!

30 Comments

 • 22 januari 2017 at 11:11 am

  Ooooh zo leuk <3 Ik heb mij ook een negatievenscanner gekocht want ik heb veel lomography cameras liggen, heb ook een Praktika thuis (of hoe schrijf je het) van vroeger maar die is kapot 🙁 want hij draait het rolletje niet goed door (snif). Ik zou eigenlijk eens op zoek moeten gaan naar een goede analoge spiegelreflex! En btw: je foto's zijn echt hééél erg leuk <3 Veel liefs xx

  Reply
  • 24 januari 2017 at 1:36 am

   Ines! 🙂 ahhhh super chill dat je een negatievenscanner hebt! Super jammer van je Praktica 🙁 ik kan me wel voorstellen dat je dat echt rot vindt! Inderdaad, hopelijk kom je snel een mooie tegen. Over een paar maanden met Koningsdag? (haha, dan moet ik me namelijk echt inhouden om niet naar huis te gaan met allemaal nieuwe analoge camera’s). Of bij tweedehandswinkels! Liefssss

   Reply
 • 22 januari 2017 at 12:23 pm

  Wat gaaf. Ik kan nauwelijks met mijn spiegelreflex overweg dus aan analoge begin ik nog even niet haha. Ik zou wel meer tijd willen investeren in fotograferen. Ik vind het zo leuk om te doen maar het is erg tijdrovend. Als ik m’n camera onder de knie heb wil ik dit weleens proberen! 🙂

  Reply
  • 24 januari 2017 at 12:15 am

   Lieve Claire! Haha, ik kan me dat wel voorstellen! Maar ik denk dat ik zelf heb leren fotograferen juist door analoog de fotograferen 😀 want dan moet je wel zelf de instellingen bepalen. Super leuk dat je meer zou willen fotograferen :). Super leuk dat je het eens wil proberen! Er zijn al analoge camera’s die je niet eens echt onder de knie kan hebben doordat ze zo weinig functionaliteiten hebben, lijkt dat je wat? (ik zelf namelijk echt niet, dus ik kan me voorstellen dat jij ook gewoon de camera goed wil snappen en dan pas echt wil fotograferen, ik zou dat zelf namelijk ook hebben haha). Liefs!

   Reply
 • 22 januari 2017 at 1:03 pm

  Mijn vriend twijfelt ook over het kopen van een negatievenscanner. Lijkt mij de investering anders wel waard, zeker omdat hij regelmatig analoge foto’s neemt. Goeie tips!

  Reply
  • 24 januari 2017 at 12:13 am

   Gerhilde! Jaaaaaa, het lijkt mij ook de investering ontzettend waard. Natuurlijk ligt het aan de kwaliteit van de scanner hoe je foto’s eruit komen te zien en ik denk dat afdrukken vanaf de negatief nog altijd het beste is, maar doordat je de foto’s kan inscannen kan je goed bepalen wat je eigenlijk wil afdrukken :). Super leuk! Liefs

   Reply
 • 22 januari 2017 at 6:12 pm

  Ik had ooit zo’n lomography camera maar heb hem weer verkocht omdat ik er eigenlijk niet mee kon werken. Haha :p Echt erg. Nu heb ik er wel spijt van. Vind het zo mooi. Het draagt echt iets bij aan een foto vind ik.

  Reply
  • 24 januari 2017 at 12:11 am

   Hoi Irene! Haha, dat geeft toch niks! De camera moet je maar net liggen, een andere analoge camera vindt je misschien wel super fijn! Leuk dat je het zo mooi vindt 🙂 misschien kom je ooit nog wel een pareltje tegen ergens en kan je het opnieuw proberen :)! Liefs!

   Reply
 • 22 januari 2017 at 6:32 pm

  Zó leuk dat je hier een artikeltje over schrijft! Ik fotografeer zelf heel graag, alleen dan digitaal. Ook wil ik al heel lang analoog gaan fotograferen (heb zelfs nog een camera liggen, ook een practika super tl), maar wist telkens niet hoe. Dus heel erg bedankt voor de tips, hier kan ik zeker wat mee! 🙂

  Reply
  • 24 januari 2017 at 12:10 am

   Hi Klaske! Ahhh zo leuk dat je het zo leuk vindt! Jeeeeej een Praktica Super TL, mijn eerste en een van de fijnste camera’s die ik heb. Ik hoop dat je wat hebt aan de tips 🙂 je mag altijd alles vragen! Liefs

   Reply
 • 22 januari 2017 at 7:17 pm

  Oooooh wat een leuk artikel. Ik ben echt fan van jouw analoge foto’s! Ik heb nu weer een nieuw rolletje in mijn camera en heb nu nóg meer zin om het snel vol te schieten 🙂

  Reply
  • 24 januari 2017 at 12:09 am

   Hihi hi Sonia! Ahh, super lief 🙂 dankjewel! Het is zo’n ontzettend fijne bezigheid, I love it! En jeej wat leuk dat je een nieuw rolletje in je camera hebt gedaan 🙂 wat is het voor rolletje? En weet je al wat je wil gaan fotograferen? Liefs!

   Reply
   • 24 januari 2017 at 1:10 am

    Ik weet niet meer precies wat voor rolletje het is eigenlijk. Ik heb het bij de Kruidvat gekocht! En eigenlijk wil ik heel graag mensen fotograferen, maar ik heb nog niemand gevonden die model wil staan……
    Liefs 🙂

   • 24 januari 2017 at 1:38 am

    Ahhh mensen fotograferen, hoe gaaf! Probeer het dicht bij je te zoeken (of heb je dat al gedaan en kan je daar niemand vinden?). Toen ik m’n moeder ging portretteren voor school vond ik dat zo gaaf om te doen, namelijk. En voor de minor moest ik ook vreemden op straat fotograferen! Was ook cool. En eng, haha, dat ga ik niet ontkennen :p. Het zal wel 200 iso zijn trouwens 🙂 zijn ze fijn, Kruidvat rolletjes? Liefs!

 • 23 januari 2017 at 5:05 pm

  Wat een leuk artikel, ik word hier helemaal vrolijk van!

  Ik merk ook dat je er heel veel plezier in hebt en dat werkt aanstekelijk. En je plaatjes zijn werkelijk prachtig:)!! Liefs

  Reply
  • 23 januari 2017 at 11:53 pm

   Hi Iris! Ah, super lief, dankjewel. Wat leuk om te horen :). Liefs!

   Reply
 • 26 januari 2017 at 10:04 pm

  Ah heel gaaf! Ik heb ook een analoge camera, helaas is er iets fout gegaan waardoor ik op het moment niet meer weet bij de hoeveelste foto van het rolletje ik ben! Binnenkort ga ik toch maar weer eens een aantal foto’s schieten en het rolletje laten ontwikkelen zodat ik een nieuw rolletjes kan gebruiken!

  Reply
  • 27 januari 2017 at 12:47 pm

   Naomi! Super leuk :D. Gewoon doorschieten tot je niet meer kan, haha. Al is het wel echt fijn om te weten bij welke foto je bent. Ahh ik ben benieuwd naar je foto’s. Waar maak je graag foto’s van? Liefs

   Reply
   • 28 januari 2017 at 12:28 am

    Ik ga ook zeker weer vaker foto’s schieten! Ik vind het vooral leuk om mijn vriend/zusje of ander model op de foto te zetten! Maar ook natuurfoto’s vind ik erg leuk! Liefs

   • 29 januari 2017 at 2:00 am

    Leuk Naomi! Echt tof dat je mensen fotografeert, ik durf dat te snel niet. Maar als ik het wel doe, is het heel erg tof. Fijn dat je mensen om je heen hebt die fijn zijn als model en model willen staan! Leuk :). Liefs!

 • 28 januari 2017 at 11:12 am

  Ik heb laatst mijn allereerste rolletje analoge foto’s laten afdrukken, en vind het zo leuk. En wat een mooie foto’s, wauw!

  Reply
  • 29 januari 2017 at 1:40 am

   Jeeeeeej :)! Ik zie een post op je blog staan met je analoge foto’s, ik ga gelijk kijken 🙂 super leuk. Liefs!

   Reply
 • 9 maart 2017 at 7:01 pm

  wat een fijne tips en goed artikel!

  Reply
 • 7 juni 2017 at 8:30 pm

  Ah wat een leuk artikel! Ik volg je al een tijdje op instagram en kom eigenlijk nu pas op je blog. Wat een heerlijke foto’s 🙂 Ik ben een tijdje geleden ook begonnen met analoge fotografie op de oude camera van mijn vader (Pentax ME) maar helaas zit er ergens een licht lek! Het moeilijkste vind ik nu dus om erachter komen welke analoge camera’s wel goed zijn, welke niet etc. Tips?

  Reply
  • 8 juni 2017 at 12:46 pm

   Hey Marlijn!
   Ahh super super lief van je! Wat leuk om te lezen :). En wat cool dat je bent begonnen met analoge fotografie! 😀 wat jammer dat er een licht lek zit zeg, dat maakt het lastig. Is het een lek die heel je foto’s verpest of krijg je van die lichtvlekjes? Want die vind ik vaak erg charmant . Ja, dat is ook super lastig! Ik denk dat ik altijd geluk heb gehad. Sowieso even kijken of je beeld hebt en of alle knoppen het doen; op zich kan je van alles indrukken en doen als de camera toch niet geladen is met een filmpje, hihi. Of de lens een beetje fijn meedraait is ook wel fijn om te checken! En of er een rolletje in zou kunnen (of er daarvoor niks ontbreekt). Verder is het denk ik toch vooral uittesten, en stiekem vind ik dat altijd wel leuk, uittesten hoe de camera foto’s maakt en wat voor beelden je krijgt! Liefs

   Reply
   • 8 juni 2017 at 12:50 pm

    Ah nee helaas is het niet altijd een charmante lichtvlek! Op sommige fotos echt een mega vlek vanaf de zijkant en op andere fotos is ie wat subtieler en wel charmant. Moet toch maar eens verder zoeken dan dus! Thanks 🙂 Ik heb nu een Pentax ME met een fijne 50mm lens dus zo jammer als die het niet meer goed doet! Thanks!

 • 14 oktober 2017 at 6:03 pm
  Fenna van der Wall

  Wat een leuke foto’s !!
  Waar laat jij je foto’s ontwikkelen? Ik heb al gekeken bij de HEMA enz maar ik heb het nog nooit laten doen, en vroeg me dus af wat jij deed?? Ik ben net begonnen met analoge fotografie en ik ben zoo benieuwd hoe de foto’s eruit komen!

  Reply
 • 5 november 2017 at 4:26 pm
  Suzanne

  Beste Sanne,

  Ik heb een goedwerkende Praktica Super TL 1000. Ik ben een starter en heb geen idee hoe ik het toestel moet instellen voor toffe foto’s. Heb jij tips voor mij? Of is het een kwestie van gewoon maar doen en veel foto’s maken? En dan word je vanzelf beter?

  Ik hoor het graag van je.

  Alvast bedankt!

  Reply
  • 8 november 2017 at 3:44 pm

   Hey! 😀
   Wat super super leuk dat je gaat beginnen zeg, heel fijn!
   Hmmm even denken :). Heeft je camera een lichtmeter? Want dat is heel belangrijk. Als je camera dat niet heeft, kan je een lichtmeter app downloaden (gebruik ik ook), bv de app ‘light meter’ (haha). Dat is eigenlijk het belangrijkste!
   En wat voor soort foto’s zou je willen maken?

   Liefs!

   Reply
 • 23 januari 2018 at 10:44 pm
  Raya

  Zo leuk he, die analoge foto’s van jou!
  Ik heb zelf een paar jaar geleden een analoge Canon camera met verwisselbare lenzen gekregen. Ik heb hem toen meegenomen op verschillende uitstapjes en op onze reis naar Berlijn. Daar zijn echt zo’n leuke foto’s uit gekomen. Daarna heb ik ‘m niet meer gebruikt aangezien hij vrij zwaar is om mee te dragen én ik de rolletjes + het ontwikkelen vrij duur begon te vinden. Misschien is zo’n scanner dan ook een oplossing voor mij! Dan kan ik hem af en toe nog eens mee op uitstap nemen want je denkt toch zoveel beter na over het maken van een analoge foto dan het maken van een digitale foto. Én ze stralen altijd een leuke sfeer uit!

  Liefs!!

  Reply

Leave a Reply