15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

Mijn tips voor jou als beginnend veganist

7 Comments

Veganistisch gaan eten en gaan leven – het is niet niks. Hoewel het mij echt mega veel vreugde en blijheid en tevredenheid brengt, is het soms ook wel echt lastig. Vooral toen ik een beginnend veganist was. Daarom deel ik mijn tips om een happy vegan te zijn!

the happiness project matcha latte

Veel experimenteren

Klinkt als een tip voor pubers, maar ook als veganist moet je gewoon veel experimenteren. Met eten. Dat vond ik namelijk echt het leukste in het begin: de biologische supermarkt in gaan en daar allerlei vegan producten kopen. Vegan chocola. Aparte chips. Tamari cashewnootjes. Snoepjes zonder gelatine (en zonder suiker). Plantaardige chocolademelk. Gemengde notenpasta’s. Tahini, en noem maar op.

En dan nog die soorten taartjes bijvoorbeeld, waarvan je nooit dacht dat ze vegan konden zijn! Daar word ik nog steeds heel blij van.

Je zal altijd wel blijven experimenteren met eten, denk ik. Naarmate je beter wordt en een echte nerd op het gebied van vegan eten, zal je misschien niet meer vegan kaas kopen (wat eerst al een hele openbaring was, of een tegenvaller, kan ook), maar het zelf gaan maken. Hoe tof!

quinta verde den haag vegan lunchroom

Neem je tijd

In het begin vond ik het kei lastig om te koken, dat zal ik niet ontkennen. Dat deed ik toen wel, maar nu kan ik wel toegeven dat het ronduit niet heel lekker was wat ik klaarmaakte voor Lucas en mij. Maar het kost gewoon tijd. Toen ik eindelijk de vegan keuken doorhad en gewoon maaltijden kon klaarmaken zonder al te veel gedoe, besefte ik me ook echt dat het een andere keuken is. Het is niet zoals de omnivore of vegetarische keuken. Ook is het niet gewoon iets vegetarisch vervangen door iets veganistisch. Het is echt een andere keuken. En dat moet je jezelf gewoon aanleren, en dat komt wel.

isa does it upside down pineapple pie

Surf je suf op vegan blogs

Ik heb het idee dat het woord ‘surfen’ echt zo’n term is uit de jaren 90 maar oké. Surf nou maar gewoon :’). Blogs die mij ontzettend hebben geholpen zijn De Groene MeisjesHot For Food en Gewoon Vegan, en ook Instagram is mega chill. Zoek gewoon op een paar hashtags die met veganisme te maken hebben en je vindt zo schatten aan recepten. En als je een dag niks te doen hebt, kan je fijn het heel YT channel van Hot For Food bekijken.

Wees niet te streng voor jezelf

Ik ga zo tegen de regels van een Social Worker in hier (ik doe die opleiding), want advies geven is echt uit den boze en ik doe het hier lekker toch. Wees gewoon niet te streng. Ik ben dat wel en het is weer echt zo’n advies dat ik anderen wel geef maar zelf niet opvolg, maar ik word wel milder naar mezelf. Laatst dronk ik per ongeluk iets waar melk in zat (Taksi, pfffff WAAROM zit daar melk in – niet dat het zo lekker is, bah, veel te zoet) en op zich reageerde ik best chill naar mezelf.

Iets eten waar iets in zit wat niet vegan is, dat gebeurt gewoon. Soms ga ik er zo vanuit dat iets vegan is (zoals fucking Taksi) dat ik het eet of drink en pas daarna denk dan shiiiii is dit wel vegan? Kijk, natuurlijk weet ik inmiddels wel wat vegan is over het algemeen en ik ben echt een mega snelle ingrediëntenlezer geworden (zo herken je een veganist dus. Kei snel ingrediënten lezen in de supermarkt en verder alleen bananen in z’n winkelmandje), maar soms gaat het fout. En dat geeft niks.

Ik ging wel echt een keer bijna huilen toen iemand aan tafel bij m’n schoonfamilie zei ‘ah echt lekker die soep, vooral met die stukjes kip erin!’ (bleek er niet in te zitten want mijn schoonouders zijn inmiddels ook pro’s wat betreft vegan koken, m’n schoonzusje is ook vegan!), dat had ik echt verschrikkelijk gevonden. Ik schrok van mezelf hoe erg ik ervan schrok. Het gaat me aan het hart, blijkbaar.

vegan cortado leche y leche

Voel je niet verplicht

Dat heb ik een tijdje wel gehad: het willen voldoen aan het zijn van de perfecte veganist. Nu heb ik daar niet meer zo’n last van en doe ik het gewoon hoe ik ’t wil. Maar dat is heel vervelend, je verplicht voelen bepaalde dingen te doen. Claire schreef daar een super mooi stuk over en het is echt iets dat vaker door het hoofd spookt: doe ik het wel goed en wat vinden anderen van me?

Doe het op je eigen manier! Wil je het alleen bij het eten van veganistisch eten houden, doe dat lekker. Wil je gelijk je shampoo’s vervangen en niks meer dragen van leer, ook goed! Ik denk niet dat er een goed of fout is hierin. Het moet goed voelen voor je – dat is voor mij altijd belangrijk geweest. Een tijdje droeg ik nog leer en een jas met wol erin, maar nu trek ik ook dat niet meer want ik voel me gewoon niet meer chill daarmee. Maar als ik iets heb in huis met een emotionele waarde, doe ik dat ook echt niet weg.

Houd je gezondheid in de gaten

Yes, sorry, ik kan hier niet omheen. En eigenlijk vind ik het mega dom dat wordt verwacht dat veganisten te weinig voedingsstoffen binnen krijgen van het een of ander, want ik let juist beter op m’n gezondheid dan een omnivoor die denkt dat ‘ie toch wel alles binnenkrijgt (ik spreek uit ervaring, ik slaap met zo’n omnivoor). Ik daarentegen check m’n bloed halfjaarlijks en zo weet ik wat ik wel en niet binnen krijg.

Verder slik ik B12 van het merk Solgar (het zijn net snoepjes) en vitamine D. Nu ik die twee supplementen slik krijg ik als bijwerking dat ik ook veel blijer ben deze winter dan voorgaande winters. D en B12 zorgen er dus ook voor dat je happier bent! Een tekort eraan had ik vorig jaar en hoewel bijna iedereen een tekort aan D heeft, vind ik bijslikken kei fijn, vooral omdat ik dus gewoon minder last heb van een winterdip. Bij Holland & Barret kun je vegan tabletten vinden.

gys utrecht vegan appeltaart

Angry vegan

Ik geloof dat het een soort fase is en dat het hoort bij het zijn van een veganist, hahaha: de angry vegan. Ik was er ook ooit zo een. Niet dat ik naar andere mensen boos was, maar tegen Lucas kon ik nog wel eens tekeer gaan (sorry schatje). En als er iets op tv is kan ik nog steeds pissed worden en m’n middelvinger opsteken naar het scherm (heel volwassen weer). Ik ben wel echt een stuk rustiger nu en ik laat ook iedereen in z’n waarde – dat heb ik altijd al sowieso belangrijk gevonden, vegan zijnde of niet.

Het is misschien gewoon iets van de beginperiode, want ineens besef je je what the fuck er allemaal gebeurt met dieren en why o why het op deze manier gaat. Ja, dat maakt je boos. Maakte mij ook boos. Nog steeds hoor… maar ik vermijd die nare filmpjes gewoon zo veel mogelijk en kijk vooral naar de knuffelende dieren en de lieve mensen. Dit is bijvoorbeeld echt zo’n mega lief en hartverwarmend filmpje, van twee mensen die een leeuw weer terugzien na jaren (de muziek is wel een beetje suf maar misschien ga je dan wel extra snel huilen). Echt kijken. Is echt lief.

christian the lion

bron: A Lion Called Christian

Sociale media

Misschien is dat nog wel het aller aller tofst: alle lieve mensen die ik heb leren kennen via social media! Een aantal van deze lieve vegans en vega’s heb ik ontmoet door af te spreken bij een fijne vegan hotspot, of op bijvoorbeeld een vegan festival (waarvan er dit weekend weer 1 is, VeggieWorld!) en dat is zo fijn. Natuurlijk, veganisten zijn net mensen en je zal het niet met iedereen gelijk vinden, maar eigenlijk ben ik nog niemand tegengekomen met wie het niet klikte. Er is direct een connectie door het vegetarisme of veganisme, hoe fijn! Sociale media zijn super fijn voor het vinden en uitdelen van tips en ervaringen, het ontdekken van hotspots bij jou in de stad en afspreken met vegans in real life.

meneer smakers vegan burger

Enjoy!

Geniet ervan! Luister naar jezelf en ga op je gevoel af. Voel je niet verplicht en geniet vooral van al het heerlijke eten wat je bij vegan hotspots kan vinden, wat je vindt op sociale media en welke toffe mensen je allemaal misschien wel tegenkomt.

Liefs!

 

veggiechallenge viva las vega's
Previous Post
De VeggieChallenge & kaartjes winnen voor VeggieWorld!
hot for food vegan nacho cheese
Next Post
Hoe ik begon aan een vegan levensstijl (inclusief struggles)

7 Comments

 • 6 maart 2017 at 9:14 am

  Woohoo Sanne! Ik weet nu al dat ik kramp krijg in mijn vingers (typ op mijn telefoon) maar jeetje WAT EEN FIJN ARTIKEL. Super fijne tips om te lezen. Echt echt wat word ik hier blij van. Ik ga hem delen in mijn maandoverzicht (als dat mag??). Het is zo belangrijk om het in stapjes te doen. Natuurlijk heb je vet gedesciplineerde mensen die het overnight kunnen. Dat is tof maar ik moet het echt in kleine stapjes doen. Ik heb het vegetarische eten nu wel helemaal onder controle. Dat is fijn en chill. Nu eet ik zoveel mogelijk vegan en dat is soms zo wennen! Ik ken die keuken ook nog niet helemaal dus soms mislukt een gerecht zo. En dan baal ik zo ): Wat lief dat je ook naar mijn artikel verwijst!! Oh en over je gezondheid: ZO WAAR! Zo vergat ik steeds mijn vitaminepil + B12 in te nemen en ik merkte het meteen. M’n nagels werden zo dun en ik voelde me gewoon ja, slap Ofzo. Dus dat vergeet ik vanaf nu niet meer. Ik moest echt heel hard lachen om de angry vegan. Ik denk dat iedereen dat wel heeft of had. Soms komt die innerlijke activist naar boven. Mijn arme vriend heeft daar ook last van gehad (haha sorry liefje). Maar dan voel je al het onrecht in de wereld en dan snap je niet waarom mensen het er niet over hebben?!?! Ik heb ZOVEEL ZIN om je te ontmoeten op VeggieWorld. Lijkt me zo tof!! Ahh ik weet nu al dat het heel leuk wordt.

  Reply
 • 6 maart 2017 at 9:32 am

  Oe fijne tips! Door de blogs van jou en Anne-Fleur (en nog een paar denk ik) ben ik me toch wel wat meer gaan verdiepen in vegan eten. Voor de komende tijd heb ik me voorgenomen om er nog dieper in te duiken (vooral in redenen om veganist te worden), en tenminste één dag in de week vegan te eten. Ben benieuwd wat het me brengt!

  Reply
 • 6 maart 2017 at 10:23 am

  Wat een fijn artikel dit! Ik ben dan wel geen beginnende vegan, maar wil wel iets bewuster en meer vega gaan eten. Een snelle ingrediëntenlezer ben ik trouwens ook. Omdat ik geen melk mag, scan ik producten echt als een malle. En jup, in Taksi zit melk (scheelt dat ik dat toch al niet lekker vind, maar toch), stom he. Het zit soms in de meest rare producten, maar dat weet jij natuurlijk als geen ander. 🙂

  Reply
 • 6 maart 2017 at 12:22 pm

  Ik ben geen vegan en zelfs geen vegetarieër (ik hoop dat je niet te boos op me bent nu ;-)). Maar ik vind het toch interessant. Ik ga binnenkort een week vegan eten proberen en verslag brengen op mijn blog. Ik weet het, een week is belachelijk weinig, maar ik ga nog meer uitdagingen aan de komende tijd. Spannend! Dus deze tips komen al een beetje van pas.

  Reply
 • 6 maart 2017 at 10:06 pm

  Wat een fijne blog Sanne! Echt zo fijn sowieso dat je er nu echt gewoon je weg in gevonden hebt een een maddafakking happy vegan kan zijn! 😀
  Die angry vegan komt bij mij af en toe nog wel naar boven ook ja hahah, incluis middelvingers naar de tv’s en VLEES IS MOORD fluisteren naar Stef als ik iemand een frikadel zie kopen (ok ik doe dit vooral omdat ik het grappig vind om te doen, niet per se omdat ik dan echt heel boos ben:’)).
  Qua vitamine D is het trouwens nog wel belangrijk dat je D3 hebt in plaats van D2, dat werkt weer op een hele andere manier namelijk.
  Fijne blog, yay! xxxxx

  Reply
 • 7 maart 2017 at 10:23 am

  Na jaren worstelen en nog steeds geen vegan – nee niet eens helemaal vega – te zijn, lees ik dit soort artikelen met plezier. Geweldloosheid (Ahimsa), zoals het in de yogaleet heet, pas je toe op je omgeving evenals jezelf. Ik weet dat het juist door minder streng voor mezelf te zijn ooit een keer wél gaat lukken een plantaardig dieet onderdeel te maken van mijn leven. Dank voor de liefdevolle reminder aan mensen zoals ik, Sanne! 🙂

  Reply
 • 7 maart 2017 at 4:06 pm

  Goede tips (en mooie foto’s!). Ik weet niet of ik ooit veganistisch zou kunnen eten, lijkt me wel echt lastig. Al heb ik met vegetarisch eten dan weer totaal geen moeite, dus wellicht interessant om het gewoon af en toe eens te proberen. Enkele van mijn favoriete gerechten zijn ‘toevallig’ al veganistisch, dus dat is niet zo moeilijk 😉

  Reply

Leave a Reply