15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

Vegan taart, want HOERA ik eet nu 10 jaar geen vlees :D

9 Comments
quinta verde den haag vegan lunchroom
Whoehoe, het is deze maand tien jaar geleden dat ik besloot voor altijd en eeuwig te stoppen met het eten van vlees. Althans, dat wist ik toen nog niet, maar dat weet ik nu absoluut zeker. Ik was 15 jaar en peuterde op de camping de stukjes spek van m’n pizza. Ik kon het niet meer; ik zag een dood dier op m’n pizza, de vettige delen van de spekjes vond ik ranzig en ik wilde het gewoon niet.

Super tof eigenlijk: vegan leven begon toch wel veel door sociale media en de informatie die ik daar vandaan plukte en de toffe mensen die ik leerde kennen, maar stoppen met het eten van vlees was puur een gevoel. Ik had geen enkel voorbeeld in mijn omgeving en wist er weinig van af, maar het voelde opeens zo onprettig om een dier op mijn bord te hebben. Een dood dier! Iel, dat wilde ik echt niet meer.

vegan vegetarier pescotarier veganisme

Van pescotariër naar vegetariër

Nog lange tijd heb ik vis gegeten. Ik denk nog wel een jaar of 6/7! Weird, right? ;). Het was meer een overstap van pescotariër naar veganist dan dat ik een lange tussenstap van vegetariër had. Ik had trouwens eerst niet als ‘doel’ vegan te worden, maar goed, het is voor mij de enige levensstijl die goed aanvoelt! Inmiddels is dit dus deels gebaseerd op informatie over dierenleed etc., maar nog steeds is dat gevoel super belangrijk, al dan niet het belangrijkst. Sowieso, daar ga ik vaak van uit, m’n gevoel. Iets waar ik lange tijd niet op durfde te vertrouwen, waarbij m’n hoofd te veel in de weg zat (en zit, soms nog steeds te veel. Herkenbaar?). Maar ik kan er niet om heen: dierlijke producten eten en gebruiken voelt simpelweg niet goed voor mij. Dus, dan lekker niet doen, toch?

vegan vegetarier pescotarier veganisme

Het beste uit 10 jaar geen vlees

 1. Ik denk toch wel dat m’n ouders me eigenlijk altijd ondersteund hebben hierin! Vanaf het begin af aan al, toen ik geen vlees meer wilde was dat goed en ik ben daar zo blij mee. M’n ouders hebben mij altijd laten doen waar ík gelukkig van werd – van kledingstijl, tot het kiezen van een studie en dus ook het stoppen met het eten van vlees. Best parents ever <3. Als zij het niet chill hadden gevonden, was ik misschien juist aan het gevoel gaan twijfelen en dat is juist wat zo belangrijk voor me is. Dus pap en mam, I love you en bedankt voor het altijd ondersteunen, hoe fijn is dat!
 2. Super toffe lieve leuke schatties via Instagram leren kennen. Wauw, ik heb zo veel ontzettend bijzondere mensen leren kennen, zo veel mensen die onwijs inspirerend zijn, zo veel vrouwen en mannen die mij op ideeën brengen, me informatie geven en mij vanaf het begin van veganisme en nu nog steeds heel erg ondersteunen.
 3. Facking lekker eten. Ik ben meer van koken en eten gaan houden toen ik vegan werd, denk ik. Het is zo tof om zelf allerlei dingen te maken en echt te weten wat ik eet. Love it! Ook nieuwe restaurantjes, koffietentjes of andere toffe vegan hotspots ontdekken is echt kei fijn, vooral als er verrassend lekkere dingen te eten en drinken zijn, of als er van die coole pioneers werken die veganisme ademen en ahw <3.

vegan vegetarier pescotarier veganisme

En 3 jaar geleden werd ik vegan!

Hoe super fijn, dat is ook alweer drie jaar geleden, ook in augustus. Drie jaar! Awesome! Haha. Zoals je wellicht weet heb ik, tegen m’n gevoel in, weer een aantal maanden vegetarisch gegeten. Toen Luc en ik 8 jaar geleden verkering kregen was ik natuurlijk al pescoratiër dus hij weet niet beter dan dat ik geen vlees eet, maar het vegan eten was toch andere koek voor onze relatie. Het was even super kut en lastig tussen Luc en mij en toen besloten we allebei vegetarisch te gaan eten (hij stopte met vlees, ik ging weer zuivel, eieren en honing eten – wat kut was want ik wilde alles natuurlijk ‘zo goed mogelijk’ voor de dieren, biologisch etc., maar niks was goed genoeg natuurlijk), zodat we iig weer samen aten.

Maar goed, hij hield het niet vol en ik uiteraard ook niet, want oh wat ging dat tegen m’n gevoel in. M’n relatie is super belangrijk voor me, dat blijkt wel uit het weer eten van iets waar ik niet achter sta, maar het ging gewoon niet meer. Ik was zo blij en opgelucht weer vegan te zijn en daarna ging het gelukkig ook weer goed tussen Lucas en mij, ook doordat ik beter veganistisch leerde koken (het is echt een andere keuken, naar mijn ervaring!). Er zijn absoluut soms nog spanningen, waar ik natuurlijk van baal, maar terug naar niet-vegan gaan zal ik nooit meer doen. Nope, thanks. Dit voelt veel te goed. En wees niet bang, ik hou zielsveel van Lucas! En hij van mij ;).

vegan vegetarier pescotarier veganisme

En hoe verder?

Ik heb natuurlijk altijd duizend dingen op m’n lijstje staan. Nu ik op vakantie ben zijn dat vooral vegan restaurantjes, ijstentjes, supermarkten.. hihi. Thanks to the amazing Instagram peepz waar ik het al eerder over had heb ik super veel fijne tips gekregen voor hotspots in diverse steden, hoe awesome is dat! Verder heb ik zat kookboeken, bijvoorbeeld over dingen ‘from scratch’ maken en zelf kaasjes maken. Er valt nog super veel te leren en te ontdekken wat betreft veganisme en koken en ik vind het super tof om te doen. Dus, verder als een happy vegan, die stiekem heel erg uit keek naar deze maand omdat het dan eindelijk zo ver was dat het 10 jaar geleden was dat ik stopte met vlees en zo’n 2000 dieren heb ‘gered’, zo fijn. Mede vega’s en vegans zullen heel goed snappen hoe ik me voel <3 veel liefde voor iedereen die z’n best doet voor de planeet!

vegan picknick

Mijn lievelings vegan dishes

Nog wat inspiratie, voor als je gaat koken:

 • Alles met bergen groenten. Ik hou van groenten! Ik denk dat ik tussen een halve kilo en een kilo per dag eet. Als ik boodschappen doe, haal ik meerdere groentes voor een recept, just because I love veggies so much! Vooral champignons, die kan ik elke dag wel eten. Maar ook courgettes, pompoen, tomaten, komkommers, spinazie, maiskolven (met een beetje vegan boter en Himalayazout!), zoete aardappel, bietjes.. yes, please! Kruid ze en voeg ze toe aan pasta, couscous, rijst, whatever. YUM. Of op broodjes, of in lasagne, of gewoon zo.
 • Broodjes burger, sowieso. Met vegan cheddar, zelfgemaakte bbq seitan, vegan mayonaise en groenten als tomaat, augurk, komkommer.. OMNOMNOM!
 • Bbq mushroom pizza. Het klinkt echt als junk food haha, maar zo ontzettend lekker. Een (halve) pizzabodem, een berg champignons gebakken in bbq saus, stukjes ananas erop en in de oven.
 • En ik bak alles in bergen knoflookpoeder 🙂 love that stuff.

pizzabakkers rotterdam vegan pizza

Als je iets herkenbaars leest in dit blogje, vind ik dat heel leuk om te horen. Super leuk om te weten hoe jouw ervaringen als vegetariër, pescotariër of vegan zijn, of je ook zo van groenten houdt, soms struggles hebt gekend en een lievelingsgerecht hebt.

Als je dit blogberichtje leuk vond, heb ik nog meer wat wellicht in de smaak zal vallen:

Liefs

analoge fotografie gent dubbel belicht
Previous Post
Analog sunday #23 • Gent – planten, koffie, luv
plantentuin gent analoge fotografie
Next Post
Analog sunday #24 • Plantentuin Gent

9 Comments

 • 17 augustus 2017 at 10:02 am
  Marlous

  Wat een openhartig stuk! Super mooie foto’s erbij ook. Ik ben nu zelf ook op het moment gekomen dat ik na begin te denken over het eten van vlees (en vooral waarom ik dat doe). Natuurlijk zijn er genoeg redenen (milieu, dierenleed) op te noemen maar zoals jij zegt is het vooral echt een gevoel? Ik ga in ieder geval beginnen met vegetarisch eten, maar moet zeggen dat ik ook al best vaak veganistisch eet. Ben benieuwd hoe dit me af zal gaan 🙂

  Reply
  • 17 augustus 2017 at 8:02 pm

   Marlous!
   Wat lief van je zeg! 🙂
   En wat leuk, die ontdekkingsreis die je maakt. Dat vond ik ook zo super leuk toen ik nog niet vegan was, om allemaal dingen uit te proberen en erover na te denken waarom en waarom niet. Niet dat veganisme een doel op zich moet zijn trouwens (was het voor mij ook niet haha, zeker niet), het is meer denk ik een leuke manier om te ontdekken wat je wel en niet wil. Zolang het leuk blijft ook, natuurlijk! 🙂 heb je favoriete veganistische gerechten? Ik ben benieuwd :D.
   Veel plezier met eten (en dan bedoel ik niet alleen vegan, maar gewoon van alles! Want dat lijkt me wel het belangrijkst, er van genieten) en liefs!

   Reply
 • 17 augustus 2017 at 10:59 am
  Marthe

  Wauw, 10 jaar is echt lang! Ik ben ook vegetarier maar vegan vind ik nog iets te moeilijl 🙂

  Reply
  • 17 augustus 2017 at 8:04 pm

   Hi! Ahhhhw dankjewel :D. Ik vond het ook echt super leuk dat het eeeeindelijk tien jaar was, hahaha. Wat leuk dat je vegetariër bent, wat knap en goed ook! 😀 hoe komt het dat je vegetariër werd? En ik kan me dat helemaal voorstellen hoor 🙂 het is zeker even lastig, vond ik ook.. maar nu loopt alles op rolletjes, haha. Liefs!

   Reply
 • 17 augustus 2017 at 2:18 pm
  Linda - Zaailingen

  Gefelicitaaaart, Sanne! 10 jaar, wow. Ik heb op 2 januari voor het laatst vlees gegeten (oké op 1 snipper gerookte ham na in juli) en begin maart voor het laatst vis (oké op een verstopte gram ansjovis in de tapenade na vorige week). Ben wel een enorme kaaseter, dus dat vegan kaasjes maken staat hier ook op de planning 😉
  Dat je eetpatroon ook invloed heeft op je relatie herken ik heel goed. Mijn vriend was echt supermakkelijk met minder vlees eten, maar helemaal geen vlees meer eten was vond ie niet zo leuk. Nu is ie thuis alsnog vega (als ie maar niet aan de sojayoghurt hoeft, haha) en daar ben ik zó blij mee! Hij vindt het alleen nog jammer dat mijn talent van het perfect slavinken bakken nu verloren gaat, haha.

  Reply
  • 17 augustus 2017 at 8:09 pm

   Hey Linda!
   Zo super lief en leuk dat je hier reageert! 🙂
   Dankjeweeeeel 🙂 ik vind het stiekem ook super leuk haha.
   Hihi, het blijft gewoon zoeken en kijken wat goed voelt, denk ik. Er is naar mijn idee geen goed en fout en je bent een mega bewust en duurzaam persoon die nergens haar ogen voor sluit, dat is echt heel mooi. Baal je er dan van als er per ongeluk iets in je eten zit? Wel super knap hoor, vanaf januari! Yay! Hoe voelt dat?
   Vegan kaasjes maken is echt kei leuk! Haha. Maar dat ene boek waar ik het over had, het heet ‘this cheese is nuts’ is echt andere koek.. werken met een dehydrator enzo, dat is echt vegan koken voor gevorderden en daar moet ik dus ook nog aan durven beginnen, haha.
   Hahaha, ik moest hardop lachen om wat je schrijft over de slavinken!
   Ahhh, dat je dat herkent van de invloed op je relatie, wat lastig soms zeg! Maar wel echt meeega fijn dat je vriend thuis vega is, wat lijkt me dat super! Echt heel leuk 🙂 en buiten de deur dan wel vlees voor hem? Lijkt me echt een fijne deal!
   Liefs!

   Reply
   • 17 augustus 2017 at 9:26 pm
    Linda - Zaailingen

    Precies, het blijft zoeken. Eerst wilde ik vooral minder vlees vanwege het milieu en later kwam ik er pas achter dat het inderdaad niet meer goed vóelde. Het voelt alsof ik al heel lang vega ben, maar dat komt misschien ook doordat ik al een tijd bezig was met steeds minder vlees eten. Dat vond ik eigenlijk lastiger dan nu, want nu is de grens duidelijk en mis ik het niet echt meer. Het is geen enorme openbaring, maar voelt wel alsof het klopt zo. En voor nu is het ook wel even goed zo. Ik probeer wel wat vegan dingen, maar kaas, haha. Die snipper ham was wel bewust, maar die ansjovis in de tapenade had ik daar helemaal niet verwacht en dan vind ik het wel stom, ja.
    Jammer dat dat boek zo ingewikkeld is. Ik wil wel eens een kaasje maken van cashews en zoiets als de feta die (ikben)Iris(niet) laatst maakte met amandelmelk. Moet ik me alleen nog even toe zetten 😛
    Ja joh, mijn slavinken had jij ook willen eten, haha. Kookt Lucas zelf ook vegan of maken jullie vaak twee verschillende maaltjes? Mijn vriend eet buiten de deur dan soms wel vlees inderdaad, maar niet eens per se altijd. Hij eet het alleen als ie er ook echt zin in heeft, dus dan kan ik het hem wel vergeven 😉

 • 17 augustus 2017 at 8:28 pm
  fieke

  Jippie, wat leuk! Hopen vegan taart voor jou 🙂

  Reply
  • 18 augustus 2017 at 1:10 am

   Aw Fieke, lief van je!

   Reply

Leave a Reply