Whoehoe, het is deze maand tien jaar geleden dat ik besloot voor altijd en eeuwig te stoppen met het eten van vlees. Althans, dat wist ik toen nog niet, maar dat weet ik nu absoluut zeker. Ik was 15 jaar en peuterde op de camping de stukjes spek van m’n pizza. Ik kon het niet meer; ik zag een dood dier op m’n pizza, de vettige delen van de spekjes vond ik ranzig en ik wilde het gewoon niet.
Super tof eigenlijk: vegan leven begon toch wel veel door sociale media en de informatie die ik daar vandaan plukte en de toffe mensen die ik leerde kennen, maar stoppen met het eten van vlees was puur een gevoel. Ik had geen enkel voorbeeld in mijn omgeving en wist er weinig van af, maar het voelde opeens zo onprettig om een dier op mijn bord te hebben. Een dood dier! Iel, dat wilde ik echt niet meer.
Van pescotariër naar vegetariër
Nog lange tijd heb ik vis gegeten. Ik denk nog wel een jaar of 6/7! Weird, right? ;). Het was meer een overstap van pescotariër naar veganist dan dat ik een lange tussenstap van vegetariër had. Ik had trouwens eerst niet als ‘doel’ vegan te worden, maar goed, het is voor mij de enige levensstijl die goed aanvoelt! Inmiddels is dit dus deels gebaseerd op informatie over dierenleed etc., maar nog steeds is dat gevoel super belangrijk, al dan niet het belangrijkst. Sowieso, daar ga ik vaak van uit, m’n gevoel. Iets waar ik lange tijd niet op durfde te vertrouwen, waarbij m’n hoofd te veel in de weg zat (en zit, soms nog steeds te veel. Herkenbaar?). Maar ik kan er niet om heen: dierlijke producten eten en gebruiken voelt simpelweg niet goed voor mij. Dus, dan lekker niet doen, toch?
Het beste uit 10 jaar geen vlees
- Ik denk toch wel dat m’n ouders me eigenlijk altijd ondersteund hebben hierin! Vanaf het begin af aan al, toen ik geen vlees meer wilde was dat goed en ik ben daar zo blij mee. M’n ouders hebben mij altijd laten doen waar ík gelukkig van werd – van kledingstijl, tot het kiezen van een studie en dus ook het stoppen met het eten van vlees. Best parents ever <3. Als zij het niet chill hadden gevonden, was ik misschien juist aan het gevoel gaan twijfelen en dat is juist wat zo belangrijk voor me is. Dus pap en mam, I love you en bedankt voor het altijd ondersteunen, hoe fijn is dat!
- Super toffe lieve leuke schatties via Instagram leren kennen. Wauw, ik heb zo veel ontzettend bijzondere mensen leren kennen, zo veel mensen die onwijs inspirerend zijn, zo veel vrouwen en mannen die mij op ideeën brengen, me informatie geven en mij vanaf het begin van veganisme en nu nog steeds heel erg ondersteunen.
- Facking lekker eten. Ik ben meer van koken en eten gaan houden toen ik vegan werd, denk ik. Het is zo tof om zelf allerlei dingen te maken en echt te weten wat ik eet. Love it! Ook nieuwe restaurantjes, koffietentjes of andere toffe vegan hotspots ontdekken is echt kei fijn, vooral als er verrassend lekkere dingen te eten en drinken zijn, of als er van die coole pioneers werken die veganisme ademen en ahw <3.
En 3 jaar geleden werd ik vegan!
Hoe super fijn, dat is ook alweer drie jaar geleden, ook in augustus. Drie jaar! Awesome! Haha. Zoals je wellicht weet heb ik, tegen m’n gevoel in, weer een aantal maanden vegetarisch gegeten. Toen Luc en ik 8 jaar geleden verkering kregen was ik natuurlijk al pescoratiër dus hij weet niet beter dan dat ik geen vlees eet, maar het vegan eten was toch andere koek voor onze relatie. Het was even super kut en lastig tussen Luc en mij en toen besloten we allebei vegetarisch te gaan eten (hij stopte met vlees, ik ging weer zuivel, eieren en honing eten – wat kut was want ik wilde alles natuurlijk ‘zo goed mogelijk’ voor de dieren, biologisch etc., maar niks was goed genoeg natuurlijk), zodat we iig weer samen aten.
Maar goed, hij hield het niet vol en ik uiteraard ook niet, want oh wat ging dat tegen m’n gevoel in. M’n relatie is super belangrijk voor me, dat blijkt wel uit het weer eten van iets waar ik niet achter sta, maar het ging gewoon niet meer. Ik was zo blij en opgelucht weer vegan te zijn en daarna ging het gelukkig ook weer goed tussen Lucas en mij, ook doordat ik beter veganistisch leerde koken (het is echt een andere keuken, naar mijn ervaring!). Er zijn absoluut soms nog spanningen, waar ik natuurlijk van baal, maar terug naar niet-vegan gaan zal ik nooit meer doen. Nope, thanks. Dit voelt veel te goed. En wees niet bang, ik hou zielsveel van Lucas! En hij van mij ;).
En hoe verder?
Ik heb natuurlijk altijd duizend dingen op m’n lijstje staan. Nu ik op vakantie ben zijn dat vooral vegan restaurantjes, ijstentjes, supermarkten.. hihi. Thanks to the amazing Instagram peepz waar ik het al eerder over had heb ik super veel fijne tips gekregen voor hotspots in diverse steden, hoe awesome is dat! Verder heb ik zat kookboeken, bijvoorbeeld over dingen ‘from scratch’ maken en zelf kaasjes maken. Er valt nog super veel te leren en te ontdekken wat betreft veganisme en koken en ik vind het super tof om te doen. Dus, verder als een happy vegan, die stiekem heel erg uit keek naar deze maand omdat het dan eindelijk zo ver was dat het 10 jaar geleden was dat ik stopte met vlees en zo’n 2000 dieren heb ‘gered’, zo fijn. Mede vega’s en vegans zullen heel goed snappen hoe ik me voel <3 veel liefde voor iedereen die z’n best doet voor de planeet!
Mijn lievelings vegan dishes
Nog wat inspiratie, voor als je gaat koken:
- Alles met bergen groenten. Ik hou van groenten! Ik denk dat ik tussen een halve kilo en een kilo per dag eet. Als ik boodschappen doe, haal ik meerdere groentes voor een recept, just because I love veggies so much! Vooral champignons, die kan ik elke dag wel eten. Maar ook courgettes, pompoen, tomaten, komkommers, spinazie, maiskolven (met een beetje vegan boter en Himalayazout!), zoete aardappel, bietjes.. yes, please! Kruid ze en voeg ze toe aan pasta, couscous, rijst, whatever. YUM. Of op broodjes, of in lasagne, of gewoon zo.
- Broodjes burger, sowieso. Met vegan cheddar, zelfgemaakte bbq seitan, vegan mayonaise en groenten als tomaat, augurk, komkommer.. OMNOMNOM!
- Bbq mushroom pizza. Het klinkt echt als junk food haha, maar zo ontzettend lekker. Een (halve) pizzabodem, een berg champignons gebakken in bbq saus, stukjes ananas erop en in de oven.
- En ik bak alles in bergen knoflookpoeder 🙂 love that stuff.
Als je iets herkenbaars leest in dit blogje, vind ik dat heel leuk om te horen. Super leuk om te weten hoe jouw ervaringen als vegetariër, pescotariër of vegan zijn, of je ook zo van groenten houdt, soms struggles hebt gekend en een lievelingsgerecht hebt.
Als je dit blogberichtje leuk vond, heb ik nog meer wat wellicht in de smaak zal vallen:
- Die keer dat ik super veel spannende nieuwe recepten had uitgeprobeerd en opgesomd
- Toen ik een sushi pizza maakte die jij ook wil proeven
- Dat recept van die overheerlijke vegan nacho’s met kaas en guacamole..
Liefs