15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

Analoog dubbel belichten

2 Comments
Analoge dubbele belichting
Ah, dubbel belichten! Een van m’n lievelings technieken bij analoge fotografie. Ik hou van de verrassende uitkomsten en de onvoorspelbaarheid; het moeten loslaten van de controle. De twee foto’s op hetzelfde negatief kunnen echt een relatie aangaan, zoals ik hier ook al liet zien. I don’t know, er gebeurt iets in de foto wat gewoon zo fijn is en ’t valt niet te controleren. 🙂

Dus yes, een analoge dubbele belichting maakt me heel blij. Omdat ik er super toffe reacties op krijg en vaker gehoord heb dat het tof zou zijn als ik er een blogje over schrijf (of een workshop over geef, WAUW, wat een compliment is dat!), doe ik dat 😀 ook omdat ik het heel leuk vind om erover te schrijven en het uit te leggen. Het is zo’n fijne techniek, probeer het sowieso eens uit als je het tof vind om te experimenteren met analoge fotografie. Dus mijn tips voor dubbel belichten in dit blogpostje.

Analoge dubbele belichting analog 35mm

7 tips voor dubbele belichtingen

⇢ Doe inspiratie op

Dat vind ik altijd heel leuk om te doen: inspiratie vinden. Op Pinterest bijvoorbeeld vind je super veel prachtige foto’s. Probeer wel te zoeken op analoge dubbele belichting, niet op de digitale. Ook via Instagram kan je veel vinden, check bijvoorbeeld #analogdoubleexposure en #doppelbelichtung.

⇢ Bedenk wat je als eerste laag wil

Voorheen deed ik eigenlijk maar wat – soms had ik een idee, en dan speelde ik daar op in, maar meestal deed ik maar wat. Maar nu fotografeer ik heel graag bloemen voordat ik m’n rolletje voor de tweede keer volschiet. Bloemen zijn altijd mooi en fijn en kleurrijk en vrolijk en dynamisch. Maar je kan natuurlijk doen wat je wil!

Analoge dubbele belichtingAnaloge dubbele belichting

⇢ Schiet het rolletje 1 keer helemaal vol en herlaad ‘m

En dat was het eigenlijk al in die ene zin. Ik vind meestal een plek waar ik een rolletje helemaal volschiet, terugspoel (niet te ver!!! dan verdwijnt je film in je rolletje) en weer herlaad. En dan schiet ik ‘m ergens anders op m’n gemak weer vol, bijvoorbeeld op vakantie of een dagje uit.

⇢ Of.. Schiet het rolletje niet in een keer vol

Precies het tegenovergestelde van wat ik net zei, want op deze manier kan je veel meer controle uitoefenen op je foto’s. Je fotografeert iets, je draait je camera voor nep door (zodat ‘ie denkt dat ‘ie geladen is, maar niet is doorgedraaid – gebruik het knopje wat je gebruikt als je je camera terugspoelt) en fotografeert iets anders. De volgende tip kan je hiervoor ook gebruiken.

sanne de la fosse gys analoge fotografieAnaloge dubbele belichting

⇢ Maak gebruik van donker en licht

Met dubbel belichten heb ik gemerkt dat het heel erg uitmaakt wat de donkere en lichte delen in een foto doen. In de donkere delen komt de andere foto veel meer naar voren. Kijk maar naar de foto hierboven (gepland gefotografeerd). Of naar deze (ongepland). Daar kan je dus gebruik van maken! Zo kan je mensen vullen met bloemen, zoals ik deed. Zorg dat je iemand fotografeert tegen het zonlicht in, en fotografeer daarna iets anders. En voila!

⇢ Go crazy en schiet een rolletje samen vol

Super leuk is dit! In 2014 schoot ik een rolletje vol met m’n lieve vriendinnetje Laura en dat was zo tof om te doen. Momenteel schiet ik twee rolletjes vol met Sanne (fotografe met super fijn werk, waar natuur en symmetrie samenkomen – love it! Een paar jaar terug schreef ik over haar, dus hoe cool is het om samen een rolletje vol te schieten). Ik raad het je aan 🙂 de resultaten zijn nog verrassender en je leert gelijk iets over de ander – wat hij of zij ziet, interessant acht en mooi vindt, bijvoorbeeld.

plantentuin gent analoge fotografie

⇢ Praktische info

Ben ik meestal niet zo van, maar wellicht handig :).

 • Ik fotografeer gewoon volgens de iso van het rolletje, en ik vind dat prima gaan. Het klinkt logisch ze minder goed te belichten, omdat je het dubbel belicht, maar ik heb eigenlijk nooit verschil gemerkt.
 • Als je het rolletje eerst helemaal volschiet, terugspoelt en herlaad: het is bijna niet mogelijk (mij lukt het niet) de negatieven perfect op elkaar te krijgen. Als je per foto een dubbele belichting maakt heb je dit probleem waarschijnlijk niet. Mij maakt het nooit zo uit :).
 • Heb je zelf een scanner? Laat je foto’s aan de rol bij het ontwikkelen. Zo kan je ze zelf de knip bepalen.

VET LEUK!

plantentuin gent analoge fotografie plantentuin gent analoge fotografie

Te koop: fotorolletje voor analoge dubbele belichting

Mhihihiiiiiii oké ik heb dus iets gedaan waar ik al even over nadacht, namelijk rolletjes al eens belichten met bloemen, zodat iemand anders het rolletje kan overnemen en daar weer foto’s overheen kan gooien. Bijvoorbeeld leuk voor als je wil beginnen hiermee! Je kan in m’n Etsy shoppie kijken voor de rolletjes 🙂 ik heb er nu 3 op voorraad.

Hopelijk vind je het leuk om deze tips uit te proberen. Doe vooral wat je leuk vindt! Ik ben super benieuwd of je iets hebt aan deze tips en hoe je het dubbel belichten vindt. Let me know!

Wil je meer tips voor beginnen met analoge fotografie? Dan is m’n blogje met 6 simpele tips zodat je echt kan beginnen iets voor je!

Liefs!

kaart 'orderliness'
Previous Post
Expositie bij Gys Rotterdam!
Next Post
Artistic family: Matthieu Venot

2 Comments

 • 17 oktober 2017 at 7:19 pm
  gerhilde maakt

  Ik heb net een kans gemist! Wij gingen afgelopen weekend wandelen op een plek waar ik wilde spelen met dubbele belichting. Je blogje doet mij eraan denken. Jammer! Dan zullen we daar terug moeten gaan wandelen. Dank voor de tips alleszins! Leuk gezien van die rolletjes die al volgeschoten zijn met bloemen. 🙂

  Reply
 • 6 december 2017 at 3:02 pm
  Anne

  Jaaaaaaaaaaa 🙂 Hier word ik blij van!

  Reply

Leave a Reply