15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.omdatikdatwil.nl/nl 300

De Groener Doener Tag

10 Comments
groener doener tag vegan blogger

Groen is denk ik wel een vet belangrijke kleur voor me. Ik heb veel planten in huis, maar ook staat groen voor veganistisch eten, duurzaamheid en het mooi houden van de planeet. Samen met een aantal super toffe groene bloggers heb ik de groener doener tag ingevuld, waarin we allemaal dezelfde vragen beantwoorden. Het gaat over gemakkelijk je huis groener krijgen met planten, hoe je minder voedsel verspilt en wat je kan doen anderen te informeren groen bezig te zijn.

hof van delfland analoge fotografie

Groener doener tag

Dit blogje is dus onderdeel van de groener doener tag – een super toffe tag die ik samen met andere vet leuke groene bloggers heb ingevuld! Allemaal stelden we een groene vraag om deze vervolgens in een blogje te beantwoorden.

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen? – Sara van mevrouwmiauw.nl

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen? – ik!

Hoe verspil jij minder voedsel? – Natascha van plantaardiger.nl

Wat zou jij groen doen met een miljoen? – Hermien van kouwekleren.nl

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? –hetgroenebroertje.nl

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten? – Giulia van renmeisje.com

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? – Elcke van degroenezus.nl

hof van delfland

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen?

Ik denk dat veganistisch eten een mooi voorbeeld is van groen doen. Het is natuurlijk een super duurzame manier van eten en ik ben nog steeds elke dag zo blij dat ik vegan eet! Ook probeer ik wat tweedehands te shoppen, m’n kleding jaren te gebruiken en gebruik ik alleen diervriendelijke verzorgingsproducten. Ik ben onlangs overgestapt naar Triodos bank, gebruik zo veel mogelijk m’n herbruikbare mok als ik buiten de deur koffie haal en reis altijd met de trein. Maar er zijn ook zeker dingen die veel groener kunnen! M’n verwarming staat namelijk altijd heerlijk warm aan en ik koop eigenlijk nooit fair fashion. Dit zit wel in m’n achterhoofd, maar ik ben er nog niet echt bewust mee bezig.

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen?

Een super easy en cheapy manier bij mij is om gewoon planten te laten groeien! Je kan ze stekken, verpotten, wortelen en verplaatsen en hierdoor alweer heel veel nieuw groen in je huis creëren, en dan doe ik maar al te graag. Altijd als ik ergens een stekje vandaan kan plukken, neem ik ‘m mee en laat ik ‘m wortelen. In dit blogje schreef ik alles over hoe je super gemakkelijk vetplanten kan laten groeien (alles wat je nodig hebt is een blaadje van een vetplantje) en hier schreef ik over de avocadoplant, waarbij je de pit kan gebruik en eigenlijk vooral niks hoeft te doen om ‘m te laten groeien.

propagating succulents vetplanten groeien vegan

Hoe verspil jij minder voedsel?

Eigenlijk gaat ’t avondeten hier altijd wel helemaal op, dus dat is super fijn! Ik meet alles goed af en weet ongeveer wat ik wil en kan eten. Ook staan er vaak genoeg nog dingen in de koelkast, als kikkererwten, een verloren groente of wat saus, en eigenlijk is pasta daar altijd een perfecte maaltijd voor. Op die manier eet ik overgebleven groenten en dergelijke toch ook weer op. Ook zijn sommige groenten super chill in een juice, dus als ik nog een halve zak boerenkool over heb gaat die gewoon de juicer in!

Wat zou jij groen doen met een miljoen?

Pfoe, wat een lastige & leuke! Ik zou Trump van z’n troon willen stoten 😉 (al is hij al een rijke tata en is een miljoen vast te weinig) en een milieubewuste leider aan het roer zetten (Leonardo DiCaprio for president!). Of, super veel oude huizen laten isoleren tegen energieverspilling. Hmmm, of meer verpakkingsvrije winkels opzetten en restaurants met veganistisch eten als Spirit een boost geven. Of het geld stoppen in gebieden over de wereld waar gejaagd wordt op dieren als olifanten en tijgers en neushoorns en wellicht de stropers betalen, zodat ze niet meer hoeven te stropen (want dat is vooral een geldkwestie, toch? Oben ik te kort door de bocht..). Ah, of boerderijen overkopen zodat daar geen vlees en zuivel meer vandaan komt! En dan de hele dag knuffelen met varkentjes, dat zou super cute zijn.

vegan cheese platter kookexpert

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?

Hmmm. Over deze vraag moest ik wel heel erg lang nadenken! Ik begin eigenlijk nooit zelf een gesprek over veganisme oid, dus wellicht gaat het informeren en motiveren bij mij meer passief dan actief? Bijvoorbeeld door op m’n Instagram recepten te plaatsen, door als vegan door het leven te gaan en er gewoon vet relaxt onder te zijn? Niks is vervelender dan een betweterige veganist – dat werkt alleen maar averechts. Dus ik denk vooral gewoon door te zijn wie ik ben en daardoor te laten zien dat ik lekker eet. En door niet te oordelen en er gewoon chill onder te zijn, dat mensen misschien sneller over dingen gaan nadenken? Ik denk dat dat het wel is! Met kerst bv, was alles bij m’n ouders zonder vlees en dat is niet eens een bewuste keuze geweest – hoe relaxt is dat? Als het allemaal gewoon chill gaat vind ik het helemaal prima.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten?

Ik denk toch spullen kopen! Zoals kleding, of kopjes, of Harry Potter sokken. Het is vaak onnodig, maar dan doe ik het wel. Of boeken, boeken zijn ook een slechte voor me – ik lees amper boeken want ik luister altijd boeken en ik heb een vrij slechte concentratie ;), maar daarmee ben ik al aan het minderen. Ook heb ik ontzettend lang gewacht met het overstappen naar een groene bank, omdat ik bang was voor alle moeite die het zou gaan kosten. Maar het kan niet makkelijker 😉 en nu zit ik bij de Triodos! Ben ik vet blij mee.

analoge portretten

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing?

Stoppen met het eten van vlees en toen vegan worden! Absoluut :). Tien jaar geleden stopte ik met het eten van vlees en nu alweer 3,5 jaar geleden met het eten van alles dat dierlijk was. En echt, it makes me soooo happy! Het gaat ook vet relaxt thuis nu, met eten koken en uit eten gaan; het is gewoon een normaal onderdeel geworden van ons leven samen. Hoe fijn. Een aantal jaren geleden was het nog wel een geladen onderwerp en dat leverde best wat spanningen op, dus ik ben super blij dat het nu zo lekker en vanzelf gaat.

Super leuk om in te vullen! Neem je ook even een kijkje bij de andere bloggers van de Groene Doener tag? En wil je ‘m ook overnemen? Super tof! Tag me dan even, want ik ben super nieuwsgierig.

Liefs!

propagating succulents vetplanten groeien vegan
Previous Post
Propagating succulents: laat super easy vetplanten groeien!
joeke van der meer vegan illustraties
Next Post
Vegan servies van Joeke van der Meer + cadeautje bij je bestelling!

10 Comments

 • 17 januari 2018 at 2:40 pm
  Giulia Califano

  Superleuk om te lezen, jij bent echt wel al heel groen bezig! Wel herkenbaar, hoor, dat minder en groenere spullen kopen moeilijk is. We leven in een consumptiemaatschappij en het is zó moeilijk om daaraan te ontsnappen! Maar je doet al enorm veel en elke stap stelt, dus dat zijn er bij jou al heel veel <3

  Reply
  • 17 januari 2018 at 3:31 pm

   <3 ahhhh je comment is echt zo lief Giulia!
   ja.. vind het echt lastig. En stom van mezelf dat ik het zo lastig vind ook! Ik denk dat ik wat vaker gewoon het eerst moet laten rusten en het dan niet gelijk moet kopen, maar gewoon later - ik denk dat ik 9 van de 10 keer niet terug ga naar de winkel ervoor ;). Liefs!!

   Reply
   • 17 januari 2018 at 6:17 pm
    Giulia Califano

    Dat lijkt me inderdaad al een goeie: als je met jezelf afspreekt dat je het later alsnog mag halen, weet je dat je het écht graag wilt als je daar de moeite voor neemt. Je zult dan inderdaad zien dat je het vaak niet meer gaat halen en dat heb je je dan weer bespaard! Stiekem doe ik dat onbewust ook al vaak en tegenwoordig koop ik bijna niets meer daardoor 😀 Bevalt mijn bankrekening ook wel! 😉

 • 17 januari 2018 at 6:27 pm
  Elisse

  Oh Sanne dit is zo geweldig om te lezen! Superleuke tag, ik ga ‘m zeker overnemen. Sommige vragen zijn wel echte doordenkertjes, ik vind ’t ook heel moeilijk (en misschien wel confronterend) om daar eerlijk op te antwoorden. Maar dat betekent niet dat ik het niet ga doen 😉

  Reply
 • 17 januari 2018 at 10:19 pm
  Marianne - Groene stapjes

  Wat een leuke tag! Ik ga hem ook invullen 🙂 Vind je je blog niet ook een heel goede manier om mensen te beïnvloeden en te motiveren om groener te leven? Ik wel!

  Reply
 • 17 januari 2018 at 10:31 pm
  Sara | MevrouwMiauw

  Hahaha ik moest zo hard lachen om je antwoord op “wat zou je groen doen met een miljoen”. Ik vrees inderdaad dat je Trumpyboy daarmee niet van de troon krijgt maar ik vind het in ieder geval een heel mooi streven! En wat heb je toch weer schitterende foto’s toegevoegd aan je artikel. Echt, love jouw foto’s.

  Reply
 • 18 januari 2018 at 6:23 pm
  Hermien - KouweKleren

  Haha van mij mag je Trump tackelen, you go girl! Ik denk dat het inderdaad heel slim is om dingen niet meteen te kopen. Dan koop je gegarandeerd minder. Misschien kun je ook proberen eerst naar een tweedehands optie proberen te zoeken, dat houd je even bezig, geeft zo extra bedenktijd en als je het tweedehands vindt uiteindelijk, heeft het nog veel minder impact op de wereld. Mooie, inspirerende antwoorden!

  Reply
 • 18 januari 2018 at 9:47 pm
  Janna

  Wat een leuk initiatief en wat een toffe vragen 🙂 Heel inspireren om jouw antwoorden (en van alle andere bloggers die meedoen) te lezen. Ik heb het vast al tien keer gezegd, maar: oh, wat zijn jouw foto’s mooi!

  Reply
 • 20 januari 2018 at 9:48 pm
  Karlijn

  Ah herkenbaar, die overstap van bank, dat is voor mij ook iets waar ik tegenaan loop! Denk telkens dat het moeilijker is, veel werk om te regelen en zo blijf ik het maar uitstellen. Ik moet gewoon mezelf een schop onder mijn kont geven want overstappen stapt uiteindelijk niets voor en is beter voor alles en iedereen.

  Reply
 • 5 februari 2018 at 12:50 pm
  Sara

  Heel leuk om te lezen en sowieso ook een tof concept 🙂
  En weer prachtige foto’s om het geheel wat vrolijker te maken. Ik denk ook altijd dat ik nog meer kan doen om groener te leven, hoewel we hier ook al ons best doen (bij mij is verpakkingsvrij bvb echt een puntje, maar alle winkels die in de buurt zitten hebben zoveel dingen in plastic…)

  Reply

Leave a Reply