Categories inspiratie

Alleen dit licht, dit licht is echt

Licht. Naar mijn idee super belangrijk in een foto. Zonder licht geen beeld. Of wel, natuurlijk. Maar dan zijn er nog duizend keuzes te maken voor een foto, wat betreft licht. Veel licht, weinig licht, veel contrast of juist niet. Natuurlijk licht of kunstmatig licht. Overbelicht of onderbelicht. Of misschien tegenlicht. Ochtendlicht, golden hour, of het licht van een net ondergegane zon. Felle duidelijke zonnestralen, of diffuus licht. Of een lichtvlek op de film, die zorgt voor onregelmatigheden en bijzondere kleuren. Bewust, of juist onbewust op die manier gefotografeerd, waardoor het licht – of het gebrek eraan – zo’n belangrijke rol kreeg. En waarop ligt de focus van het licht? Wat geeft het voor boodschap of waar let de kijker op door het gebruik van licht? Wat wordt er geaccentueerd, of wat wordt er zo subtiel?
Ik vind het knap als dit in een foto zo’n grote rol speelt dat zonder dat spel met licht, de foto niet zo tof was als het is geworden. En misschien is de keuze voor het licht wel ontzettend bewust en heeft de fotograaf wat hij of zij wil. Wat mooi en wat knap! En misschien is het wel volledige toeval, en is het resultaat een prachtige verrassing.

Spinvis zingt zo mooi ‘alleen dit licht, dit licht is echt’. En dat past bij de analoogjes die ik vond in de If You Leave main gallery. Want hoewel er zoveel manieren zijn om bepaald soort licht in de foto te krijgen en hoe het licht er uiteindelijk uitkomt, maakt het een foto zo echt en zo fijn en is het een bepaalde waarheid van een bepaald moment of gevoel, van de fotograaf met een analoge camera. Misschien heeft dat ‘echte’ licht ook wel te maken met het soort film wat er wordt gebruikt en met het soort camera dat er wordt gebruikt. Ah wat is analoge fotografie fijn zeg.

In deze foto’s maakte het licht de foto extra bijzonder en gaf het de foto z’n kracht en z’n charme. Wat vind ik dit prachtig en inspirerend en wat geeft het me een gevoel van willen reizen en ontdekken en alleen maar willen rondlopen met drie analoge camera’s om m’n nek en me te laten inspireren door de prachtige natuur en het licht. Om een keer een zonsopgang mee te maken en een keer op een bijzondere plek te zijn met zonsondergang.

Klik op de foto om te zien van wie die is, want deze praaaachtige inspiratieplaatjes zijn niet van mij!

nick adams

matheus chiaratti

robert chang chien

annie jiao

gundula blumi

julie tingley

marco bekk

parec simon

Sinds ik een paar jaar terug in de winter naar Berlijn ging ben ik fan van If You Leave. Ik heb drie van de prachtige boekjes vol inspiratie en ben inmiddels fan van een aantal fotografen waarvan ik het werk steeds weer blijf tegenkomen.

Het lijkt me leuk om te lezen wat jij vindt van dit begrip ‘licht’ in (analoge) fotografie. Want iedereen vindt iets anders mooi en belangrijk en dat maakt het juist zo interessant. Ben benieuwd!

Liefs!

14 comments

  1. Wow dit zijn serieus echt hele gave foto’s! Laat inderdaad wel zien hoe belangrijk goede lichtval is. Ik denk nooit zoveel na over licht, misschien dat mijn foto’s daarom altijd zo lelijk zijn, haha.

    1. Wat leuk dat je ze ook zo tof vindt! Haha neee ik vind je foto’s juist fijn, zo veel groen en lekker eten! Ennnn ik wist geloof ik helemaal niet dat je een blog hebt, jeeeej wat leuk! Ik zie al gelijk een vet leuk bericht over vegan zijn, ben benieuwd :).

  2. Wauw, werkelijk prachtige foto’s <3. Zo mooi! Ik denk heel erg na over licht, vind ik echt het allerbelangrijkste voor een goede foto. Maar soms is het best lastig om ermee te werken!

    1. Wat goed zeg, dat je daar zo mee bezig bent, met licht in je foto’s! Je foto’s zijn ook echt mooi en goed vind ik, fijn om naar te kijken. Soms is het zeker lastig, vooral in de winter vind ik. Gelukkig worden de dagen langer en zonniger ;).

  3. Prachtig! Mijn collega zag mij laatst langs de weg staan om een foto te maken recht tegen de zon in. Hij zei: regel 1: fotografeer nooit tegen het licht in…… ik zei juist wel, je niet aan de regels houden kan verassende dingen opleveren 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge