Categories mijn analoge

Analoge fotografie: 6 simpele tips zodat je echt kan beginnen

analoge fotografie dubbele belichting amsterdam

Je wilt beginnen met analoge fotografie maar je weet niet zo goed hoe. Het begin is ook wel lastig – er zijn zo veel keuzes en wat dingen die je moet hebben – maar het kan makkelijker zijn dan je denkt! In deze blogpost ga ik je vertellen hoe je op een simpele manier kan beginnen met analoge fotografie. Hoe ik het ook deed.

Ik had er al eens over nagedacht zo’n blogje te schrijven, en toen ik laatst de vraag kreeg ‘staan er tips op je blog hoe ik kan beginnen met analoge fotografie?’, leek het me écht tijd om erover te schrijven. Het is echt een van m’n lievelingshobbies, analoog fotograferen. Sowieso fotograferen, maar analoog fotograferen is net wat anders. Het is eigenlijk totaal anders dan digitaal werken, ik vind het allebei tof.

Heb je er wel eens over nagedacht om analoog te gaan fotograferen omdat je ergens op het internet mooie foto’s hebt gezien? Of omdat je fotograferen sowieso heel vet vindt om te doen, of omdat je graag nieuwe dingen wil leren? Dan hoop ik dat ik je met dit blogje kan helpen om echt die stap te zetten en te gaan fotograferen met een rolletje!

analoge fotografie praktica super tl lille

 

Wat is analoge fotografie?

Bij analoge fotografie gebruik je een analoge camera, waar een lichtgevoelige film in zit. Het meest toegankelijke is het fotograferen met een 35mm rolletje, het gewone fotorolletje. Daarnaast kan je ook andere formaten schieten, zoals met een middenformaat camera waar bijvoorbeeld een 120-rolfilm in gaat. Ik zelf ben het meest thuis in de 35mm rolletjes en camera’s, al heb ik wel een Agfa Clack liggen en een paar Polaroids liggen. De Polaroidcamera heb ik onlangs uitgeprobeerd and I love it! Maar in deze blogpost houd ik het even bij 35mm film.

Na het fotograferen moet het rolletje ontwikkeld worden, waar na je de negatieven kan inscannen, of (laten) afdrukken.

analoge fotografie blog

Hoe kan je het best beginnen met analoge fotografie?

Natuurlijk is dat voor iedereen anders, dus ik vertel je gewoon hoe ik ben begonnen. Als analoge fotografie nog totaal nieuw voor je is, zijn dit de tips die ik je kan meegeven:

 • Ik begon met een wegwerpcamera. Als je klein wil beginnen, kan je een wegwerpcamera bij de Hema kopen. Met een wegwerpcamera kan je niet focussen, je kan er niet mee inzoomen en het is prima om te fotograferen bij gewoon daglicht. Een wegwerpcamera kan je laten ontwikkelen en afdrukken bij de Hema. Let er wel op, dat afdrukken best wat kost! Vraag dat misschien eerst even na.

analoge fotografie beginnen voor beginners

Ja, een wegwerpcamera is cool, maar…

Ik merkte dat ik dit al snel niet tof genoeg vond. Ik wilde zelf de instellingen bepalen, zelf scherpstellen, zelf dat échte analoge beeld zien door de viewfinder. Prachtig is dat. Wil jij dat ook?

 • Koop een spiegelreflexcamera! Daarmee krijg ik althans dat échte analoge gevoel, wat ik niet heb bij een analoge compactcamera. Daarbij doet de compactcamera bijna al het werk and I don’t like that – ik wil zelf de instellingen bepalen en zelf de meeste invloed uitoefenen.
 • Struin kringloopwinkels en markten af. Daar vindt je camera’s! En allerlei handige tools voor je camera. Mijn eerste analoge camera kostte 15 euro, de Praktica Super TL. Jarenlang m’n lievelingscamera geweest. Ik vind analoge camera’s soms nogal overpriced, dus als de prijs je niet zint, kijk gewoon verder.
 • Rolletjes kan je kopen bij de Hema, of via Lomography. Ook bij tweedehands winkels zijn soms oude rolletjes te vinden; leuk om mee te experimenteren.
 • Ontwikkelen en afdrukken kan bij de Hema, maar ook bij fotozaken.
 • Als je het tof vindt, zul je merken dat je het niet bij die ene eerste camera houdt. Althans, ik deed dat niet ;). Ik heb nu zo’n 10 camera’s staan, in alle soorten en maten.

analoge fotografie voor beginners

Merk je dat je analoge fotografie super tof vindt?

Dan zijn de volgende tips iets voor je:

 • Op een gegeven moment heb ik ervoor gekozen een negatievenscanner te kopen. Daarna heb ik weer een betere gekregen. Een negatievenscanner is een kleine investering, maar gaat je ontzettend in kosten schelen als je regelmatig analoog fotografeert. Je hoeft namelijk alleen nog maar je rolletje te kopen en de film te laten ontwikkelen (voor €2,95); het inscannen doe je zelf en de afdrukkosten heb je dus niet meer.
 • Experimenteer! Doodeng, I know, maar je krijgt er echt de meeste ervaring door. Wilde je altijd al eens dubbelbelichten? Doe het gewoon. Aan je foto kan je zien wat je wel en niet tof vindt, en daar bij je volgende rolletje aan werken. Ook kan je experimenteren met andere camera’s. Zo leende ik een aantal camera’s (ook een compactcamera – Diana mini – en dat was super leuk!).
 • Ga op zoek naar accessoires. Ik heb tussenringen (voor het maken van macrofoto’s), een mooi vintage koord en een stafief, allemaal voor een prikkie bij de tweedehandswinkel. Ook heb ik meerdere lenzen voor één camera (en soms kan je de lenzen voor verschillende camera’s gebruiken). Bij een tweedehandswinkel kan je ook filters voor je camera’s kopen, nieuwe lenzen of oude fotorolletjes.
 • En wees voorbereid op het maken van fouten. Ik haat ze, maar toch maak ik ze, en het geeft niks. Echt niet ;).

analoge fotografie voor beginners

Maar het allerbelangrijkst is nog:

Veel plezier hebben! Analoog fotograferen is voor mij vooral super veel fun en die spanning van het inscannen, gosh wat is dat fijn. Ik maak er een heel moment van, met een groot vegan koekje en een goeie kop koffie, fijne muziek op de achtergrond.. Love it.

Fotografeer jij analoog of wil je het graag proberen? Ik ben benieuwd!

Liefs

23 comments

 1. Ooooh zo leuk <3 Ik heb mij ook een negatievenscanner gekocht want ik heb veel lomography cameras liggen, heb ook een Praktika thuis (of hoe schrijf je het) van vroeger maar die is kapot 🙁 want hij draait het rolletje niet goed door (snif). Ik zou eigenlijk eens op zoek moeten gaan naar een goede analoge spiegelreflex! En btw: je foto's zijn echt hééél erg leuk <3 Veel liefs xx

  1. Ines! 🙂 ahhhh super chill dat je een negatievenscanner hebt! Super jammer van je Praktica 🙁 ik kan me wel voorstellen dat je dat echt rot vindt! Inderdaad, hopelijk kom je snel een mooie tegen. Over een paar maanden met Koningsdag? (haha, dan moet ik me namelijk echt inhouden om niet naar huis te gaan met allemaal nieuwe analoge camera’s). Of bij tweedehandswinkels! Liefssss
   Sanne onlangs geplaatst…Quinta Verde: super fijne vegan lunchroomMy Profile

  1. Lieve Claire! Haha, ik kan me dat wel voorstellen! Maar ik denk dat ik zelf heb leren fotograferen juist door analoog de fotograferen 😀 want dan moet je wel zelf de instellingen bepalen. Super leuk dat je meer zou willen fotograferen :). Super leuk dat je het eens wil proberen! Er zijn al analoge camera’s die je niet eens echt onder de knie kan hebben doordat ze zo weinig functionaliteiten hebben, lijkt dat je wat? (ik zelf namelijk echt niet, dus ik kan me voorstellen dat jij ook gewoon de camera goed wil snappen en dan pas echt wil fotograferen, ik zou dat zelf namelijk ook hebben haha). Liefs!
   Sanne onlangs geplaatst…6 vegan smoothie variaties op je lievelingssmoothieMy Profile

  1. Gerhilde! Jaaaaaa, het lijkt mij ook de investering ontzettend waard. Natuurlijk ligt het aan de kwaliteit van de scanner hoe je foto’s eruit komen te zien en ik denk dat afdrukken vanaf de negatief nog altijd het beste is, maar doordat je de foto’s kan inscannen kan je goed bepalen wat je eigenlijk wil afdrukken :). Super leuk! Liefs
   Sanne onlangs geplaatst…5 x mijn lievelings vegan kookboekenMy Profile

 2. Zó leuk dat je hier een artikeltje over schrijft! Ik fotografeer zelf heel graag, alleen dan digitaal. Ook wil ik al heel lang analoog gaan fotograferen (heb zelfs nog een camera liggen, ook een practika super tl), maar wist telkens niet hoe. Dus heel erg bedankt voor de tips, hier kan ik zeker wat mee! 🙂
  Klaske onlangs geplaatst…Zo combineer ik mijn tuinbroek! | outfitMy Profile

 3. Oooooh wat een leuk artikel. Ik ben echt fan van jouw analoge foto’s! Ik heb nu weer een nieuw rolletje in mijn camera en heb nu nóg meer zin om het snel vol te schieten 🙂

    1. Ahhh mensen fotograferen, hoe gaaf! Probeer het dicht bij je te zoeken (of heb je dat al gedaan en kan je daar niemand vinden?). Toen ik m’n moeder ging portretteren voor school vond ik dat zo gaaf om te doen, namelijk. En voor de minor moest ik ook vreemden op straat fotograferen! Was ook cool. En eng, haha, dat ga ik niet ontkennen :p. Het zal wel 200 iso zijn trouwens 🙂 zijn ze fijn, Kruidvat rolletjes? Liefs!

 4. Ah heel gaaf! Ik heb ook een analoge camera, helaas is er iets fout gegaan waardoor ik op het moment niet meer weet bij de hoeveelste foto van het rolletje ik ben! Binnenkort ga ik toch maar weer eens een aantal foto’s schieten en het rolletje laten ontwikkelen zodat ik een nieuw rolletjes kan gebruiken!

  1. Naomi! Super leuk :D. Gewoon doorschieten tot je niet meer kan, haha. Al is het wel echt fijn om te weten bij welke foto je bent. Ahh ik ben benieuwd naar je foto’s. Waar maak je graag foto’s van? Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge