Categories persoonlijk

Mijn gouden tips & tricks voor je eigen avocado plant

avocado plant laten groeien

Vandaag poste ik een foto op Instagram van m’n avocadoplantje, die nog maar klein is, maar wel keigoed en snel groeit. Ik kreeg daar zo veel vragen over (wat ik super leuk vind!), dat ik besloot een blogje te schrijven over hoe ik mijn avocado plant verzorg en laat groeien.

Ik heb namelijk zelf ook al vaak genoeg avocadopitten willen laten uitgroeien tot plant. Maar steeds mislukte het. Ik deed de pit dan met de onderkant in water en wachtte en wachtte tot ik een ons woog, maar er gebeurde vrij weinig. Eens was de pit wel opengesplit, maar kwamen er geloof ik vooral wortels uit. Geen succes. Ook kreeg ik de tip alleen een pit te gebruiken die uit een biologische avocado kwam. Ook dat probeerde ik, maar zonder resultaat. Nooit een avocado plant uit gekomen..

Toen zag ik op Instagram dat iemand een paar tips gaf die zo anders waren dan ik tot nu toe had gelezen, dat ik het ’t proberen waard vond. En nu heb ik een plantje. Ik ben zo blij!

Kijk, het blijft een persoonlijk verhaal 😉 en elke pit gaat ook weer anders, denk ik. Maar hopelijk heb je er wat aan.

avocado plant laten groeien avocadopit

Hoe laat je je avocadopit uitgroeien tot een plant?

 1. Koop een avocado om er bijvoorbeeld guacamole van te maken voor deze goddelijke wraps. Haal de pit voorzichtig uit de avocado; zorg dat je er niet in snijdt.
 2. Laat de pit een nacht weken in water.
 3. Doe de pit de volgende dag in een potje met aarde. De plattere kant doe je onderin (de onderkant van de pit) en je laat de pit voor ongeveer de helft boven de aarde uitsteken. Zorg dat de aarde vochtig is. Een klein potje gebruiken is belangrijk, want:
 4. Doe een plastic zakje om het potje heen en knoop ‘m dicht.
 5. Zet het potje op een warme plek. Bij mij staat ‘ie op een plank boven een verwarming. Precies de plek die Guusje ook heerlijk vindt om te slapen.
 6. En wachten!
 7. Binnen een week of 2 zul je zien dat er een klein plantje uit komt. Zorg dat het plantje een paar centimeter groot is, en haal ‘m dan uit het plastic zakje.
 8. Laat het potje nog steeds op die warme plek staan. Geef ‘m heel erg veel water en je zal ‘m zien groeien!

 

avocado plant laten groeien

Tips:

 • Laat de avocado plant echt nog op een warme plek staan als je ‘m net uit het zakje hebt gehaald. Ik merkte dat mijn plantje gelijk stopte met groeien toen de plek minder warm was.
 • Schroom niet om echt veel water te geven. Het lijkt nu wel alsof de plant bijna een centimeter per dag groeit, bizar! En dat allemaal door veel warmte en veel water en een katje die er steeds naast ligt de knorren.
 • Uit alle avocadopitten groeit weer een andere plant. Kijk maar naar mijn plantjes! En ik denk ook niet dat uit elke avocadopit een plant gaat groeien. Plant er maar gewoon zo veel mogelijk ;).

 

avocado plant laten groeien avocadoplant avocadopit

En hoe verzorg je je avocado plant verder?

Ja, daar heb ik dus helaas echt geen tips voor, haha. Mijn plantje is nog klein! Als ‘ie groter wordt ga ik ‘m gewoon verpotten en als ‘ie een beetje volwassen is geworden, zal ik ‘m wel verplaatsen. Zo gezellig is het niet waar ‘ie nu staat, namelijk.

Ik ben heel erg benieuwd of je hier iets aan hebt en of je plantje dan nu wel gaat groeien! Avocadoplanten lijken een raadsel, haha. Maar misschien is dit wel hoe het echt gaat werken. En veel mensen deden het al voor ons 😉 dus het moet echt wel lukken.

Liefs!

20 comments

  1. Jeeeeeej! Ah dat boekje klinkt super cool. Is het tof? Ik heb ook een plantje uit een citroenpitje, ook op diezelfde manier gedaan als dit! Behalve het laten weken in water, haha. Ik ben super benieuwd naar je avocadopit Claire! Liefs

 1. Wow looks good! Mijn vriend en ik probeerden het ook ooit eens maar bij is helaas dood gegaan 🙁 Wij pakten het wel net iets anders aan. Onze pit bleef in het water tot er een scheutje uit kwam en dan hebben we hem geplant. Misschien dat het daardoor mis is gegaan. Was wel leuk om te zien hoe er echt iets begint te groeien uit zo’n pit.
  Irene onlangs geplaatst…Waarom een lange relatie helemaal geweldig isMy Profile

  1. Hi Irene! Ahhh, ja dat wordt ook super vaak gedaan! Sommige mensen krijgen het echt voor elkaar op die manier. Ik niet, hahaha. Maar je hebt ‘m dus wel geplant! Maar toen ging het fout?
   Liefs

 2. Hey, wat goed! Ik heb ook al meerdere malen geprobeerd een avocadoplant te groeien en ik deed alles voor ze, maar het mocht niet baten. Ik heb zelfs in ons busje op reis door Portugal nog een poging gewaagd van de zomer.. Maar dit heb ik ook nog nooit eerder gehoord! Ik ga het gewoon proberen! Het enige dingetje: mijn verwarming zit bij het raam, dat is denk ik niet warm genoeg voor hem. Hoop dat ik een fijn warm plekje kan vinden!
  Iris onlangs geplaatst…I Love the Seaside book reviewMy Profile

 3. Zo’n leuk blogje! Ik had nu pas de tijd om ‘m te lezen. Heb hier ondertussen twee pitten met stokjes in het water staan maar dit schiet (weeral) niet op. Als ik nog eens een avocado uitlepel dan ga ik zeker jouw methode gebruiken. Hopelijk krijg ik dan ook zo’n leuke plantjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge