Kevers in je tuin bestrijden

Voor sommige kevers doen wij wagenwijd de poort van onze tuin open. Dit is omdat we ze graag hebben in onze tuin. Denk maar aan een lieveheersbeestje dat als het ware liefdadigheidswerk verricht in je tuin door luizen op te eten die de planten in de tuin kunnen aantasten. Was het maar zo dat alle kevers zich zo nuttig konden maken, dan was er helemaal niets om je zorgen over te maken. Maar helaas zijn niet alle kevers hetzelfde en richten sommige meer schade aan dan anderen in je tuin. Gelukkig kunnen deze wel bestreden worden.

 

Verschillende soorten kevers

Kevers kunnen het best herkend worden aan hun voorvleugels die twee harde schilden vormen. Kevers kunnen zich aan de hand van planten, hout of vlees voeden. De kevers die een gevaar vormen voor onze tuin zijn de hout- en bladetende kevers. De bladetende kevers zijn in staat om de takken van je planten zodanig te beschadigen dat ze uiteindelijk zullen uitsterven. Een van de kevers die een gevaar vormt voor gewassen en planten is de meikever. De Melolontha melolontha zoals deze kever ook wordt genoemd, is dol op bladeren van loofbomen. Zomereik, beuk en haagbeuk vallen goed in de smaak bij de Melolontha melolontha. 

 

Wanneer is er sprake van een plaag?

Zoals eerder aangegeven kunnen kevers schade aan je planten aanrichten. Maar als het gaat om kevers die in heel kleine getallen voorkomen is het niet zo erg dan wanneer het om een plaag gaat. Een plaag kun je het best herkennen aan de planten die gekartelde vormen aannemen. Deze worden door de kevers, zoals de coloradokevers,  veroorzaakt omdat ze de planten beetjes bij beetjes opeten. Aan de andere kant duiden gaatjes in meubels, boomstammen of takken op een plaag van houtetende kevers. Deze plagen moeten in de meeste gevallen zo snel als mogelijk verijdeld worden om erger te voorkomen. 

 

Hoe kun je een plaag bestrijden?

Er zijn verschillende manieren hoe je een keverplaag kunt bestrijden. Om een plaag te bestrijden moet je op de eerste plaats ervoor zorgen dat je weet over welke keversoort het gaat. Op basis daarvan kun je gerichte acties uitzetten. Advies van een tuinier of een shop die gespecialiseerd is in het onderhouden van tuinen kan je goed gebruiken om op een professionele manier een keverplaag te kunnen bestrijden en meer. Waarop je ook moet letten is dat je een plaag bij voorkeur bestrijdt met biologische bestrijdingsmiddelen. Op die manier weet je zeker dat je bijvoorbeeld geen schade aanricht aan de bodem. 

spot_img

Anderen lazen ook: