Cryptocurrency?

Tegenwoordig is cryptocurrency helemaal ‘in’. Overal kan informatie gevonden worden over wat het precies inhoudt, welke termen er belangrijk zijn, hoeveel alles waard is. Ook praten mensen die er mee bezig zijn er graag over. Zij hebben het dan over de verschillende valuta’s of over NFT’s. Veel mensen zullen door de hype op het internet wel weten wat de basis van cryptocurrency is: een digitale munteenheid waarmee betaald kan worden via computer netwerken. Cryptocurrency wordt onderhouden door een derde partij, zoals dit wel gebeurt bij de meer traditionele valuta’s, zoals de euro of de dollar. Hier is een bank of de overheid de derde partij. Het geld wordt dus meteen van gever naar ontvanger gebracht, zonder dat hier een derde partij in de mix zit.

Valuta

Er bestaan veel verschillende cryptovaluta. De eerste die op de markt kwam, is Bitcoin. Deze is dan ook nog steeds de bekendste munt op de markt. Bitcoin kwam op rond 2009 en is daarna alleen maar gestegen in populariteit. Maar dit is niet de enige munt die de crypto-markt te bieden heeft. Zo zijn Ethereum, XRP en Cardano ook populaire munten. Ook Dogecoin is erg bekend, vooral rond de meme die erbij werd geassocieerd op het internet. Een munt gemodelleerd naar Dogecoin is de Shiba Inu coin. Shiba Inu staat er om bekend kunstenaars aan het werk te zetten om NFT’s te maken waarbij de kunst geïnspireerd is door honden.

Ripple

Om het betalingsverkeer zo optimaal mogelijk te laten verlopen, zijn er een aantal bedrijven aan het werk. Eén van deze bedrijven is Ripple. Zij zorgen ervoor dat betalingen tussen banken gestroomlijnd verlopen. Ripple gebruikt de munteenheid XRP, wat al eerder genoemd is. Het is een bekende op de cryptocurrency markt. XRP bestaat ongeveer sinds 2012.

Omdat Bitcoin de grootste en bekendste valuta is, wordt deze vaak met andere valuta vergeleken. Zo ook met Ripple. Het grootste verschil tussen Ripple en Bitcoin is het achterliggende doel achter de cryptocurrency. Het doel van Ripple is om betalingssystemen te verbeteren, Bitcoin focust zich op rechtstreekse transacties tussen twee partijen. Daarnaast is er ook een verschil in hoe iemand in bezit kan komen van de valuta. Alle XRP van Ripple is al gecreëerd. De munten die nog niet zijn uitgegeven, worden beheerd door de Ripple Foundation. Bij Bitcoin is het mogelijk om de munten te minen. Oftewel, partijen kunnen Bitcoin verdienen door transacties samen te voegen in een blok, wat toegevoegd wordt aan een blockchain. De koers Ripple euro kan bekeken worden op Bitvavo.nl.

Termen kunnen wat onduidelijk lijken voor een beginnende in de cryptocurrency wereld, maar vaak is het niet zo verwarrend als het op het eerste blik doet zien.

spot_img

Anderen lazen ook: