Behang kiezen en plakken: zo doe je het!

Het kiezen en aanbrengen van behang kan een opwindend proces zijn dat een nieuwe dimensie aan je interieur toevoegt. Of je nu een volledige make-over wilt geven aan een kamer of gewoon een accentmuur wilt creëren, de juiste keuze van behang en de juiste plaktechniek zijn essentieel voor een bevredigend resultaat. In dit artikel delen we handige tips om je te helpen bij het kiezen van het juiste behang en het correct plakken ervan, zodat je muren echt tot leven komen.

Het kiezen van het juiste behang

  1. Stijl en thema: Voordat je begint met het zoeken naar behang, is het belangrijk om de gewenste stijl en het thema van de kamer te bepalen. Wil je een moderne, minimalistische uitstraling of geef je de voorkeur aan een meer traditionele sfeer? Door een duidelijk beeld te hebben van je gewenste stijl, kun je gerichter zoeken naar behangpatronen en kleuren die daarbij passen.

  2. Kleur en patroon: Vintage behang is een geweldige manier om kleur en patroon toe te voegen aan een ruimte. Houd bij het kiezen van een kleur rekening met de grootte en de lichtinval van de kamer. Lichtere kleuren kunnen een kleine ruimte groter laten lijken, terwijl donkere kleuren een gevoel van gezelligheid kunnen creëren. 

  3. Textuur en materiaal: Behang is verkrijgbaar in verschillende texturen en materialen. Denk na over de gewenste textuur, zoals glad, gestructureerd, metallic, of reliëf. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen, zoals duurzaamheid, afwasbaarheid en eenvoud van aanbrengen. Kies het behangmateriaal dat het beste past bij de behoeften van de ruimte, bijvoorbeeld afwasbaar behang voor keukens en badkamers.

Tips voor het plakken van behang

Voor het plakken is het natuurlijk nodig om het behang ook in huis te hebben. Goedkoop behang bestellen bij Bricoflor is ideaal, vooral omdat het de prijs niet af doet aan de kwaliteit.

  1. Voorbereiding: Voordat je begint met het aanbrengen van behang, moet je ervoor zorgen dat de muur schoon, droog en glad is. Verwijder eventuele oude behangresten en vul eventuele gaten of scheuren op. Zorg ervoor dat de ondergrond geschikt is voor het gekozen behangmateriaal en breng indien nodig een primer aan.

  2. Het meten en snijden van behang: Meet de hoogte van de muur en voeg een paar centimeter toe aan de boven- en onderkant voor het bijsnijden. Rol het behang uit op een vlakke ondergrond en snijd het op maat met een scherp mes of behangschaar. Zorg ervoor dat je elk stuk behang correct labelt als je meerdere rollen gebruikt, om verwarring te voorkomen.

  3. Lijm en aanbrengen: Lees zorgvuldig de instructies op de verpakking van de behanglijm en bereid de lijm voor volgens de aanbevolen verhoudingen. Breng de lijm gelijkmatig aan op het behang met behulp van een roller of kwast, en vouw het behang vervolgens in een accordeonpatroon om het aanbrengen te vergemakkelijken. Begin aan de bovenkant van de muur en werk naar beneden, waarbij je het behang voorzichtig gladstrijkt om luchtbellen te voorkomen.

  4. Bijsnijden en afwerking: Na het aanbrengen van het behang, gebruik je een behangspatel om eventuele luchtbellen naar de randen te duwen en het behang stevig aan de muur te bevestigen. Snijd overtollig behang af langs de randen met een scherp mes en een liniaal voor een strakke afwerking. Wees voorzichtig en nauwkeurig tijdens dit proces om schade aan het behang te voorkomen.

spot_img

Anderen lazen ook: