Hoe maak je je eigen tafellinnen

Vind je het leuk om iets unieks en bijzonders op je tafel te hebben liggen? Iets wat niemand anders heeft? Iets wat je zelf hebt gemaakt en aanvulling geeft aan je ruimte? Dan is dit iets voor jou. Je kunt namelijk heel simpel je eigen tafellinnen maken. Hierdoor zal niemand in de hele wereld hetzelfde tafellinnen kunnen hebben als jij. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

Benodigdheden

Voor het maken van je eigen tafellinnen is het belangrijk dat je de volgende spullen en materialen in huis hebt of haalt.

De benodigdheden zijn:

  1. Een centimeter
  2. Een strijkijzer
  3. Naaigaren
  4. Naaimachine
  5. Stof

De stof is heel erg belangrijk. Zo gaat namelijk je tafelkleed er uiteindelijk uitzien. De stoffen linnenlook, ottoman, bedrukt katoen en dubbeldoek zijn hiervoor goed gemaakt. Voor de afmetingen van de stof is het belangrijk dat je bij de oppervlakte van het tafelkleed een lengte en breedte van 50 cm bij optelt. Zo houd je een overlap van ruim 20 centimeter over.

Stappenplan

Stap 1: Als eerste moet je zorgen dat je stof mooi glad is. Wanneer je vouwen hebt, kun je deze er met een strijkijzer uitstrijken. Een belangrijke tip is door het aan de andere kant te doen van de vouw. Zo zal de stof niet vervormen of lelijke plekken krijgen waardoor je zeker weet dat je een goede keuze zult maken waar je daadwerkelijk iets aan hebt.

Stap 2: Maak een zoom rondom het tafelkleed. Dit doe je door een stuk stof aan de lange kanten naar binnen te vouwen. Daar ga je vervolgens met een strijkijzer overheen en je strijkt hem glad. Doe dit vervolgens ook met de korte kanten.

Stap 3: de zomen maat je vast met een naaimachine. Hiervoor kun je een rechte steek gebruiken met een steeklengte van 3 cm.

Gecoat tafellinnen

Tegenwoord zijn ook gecoate tafellinnen helemaal in. Het principe van gecoat tafellinnen is vrij simpel. Er wordt een katoenen of linnen print uitgekozen die je als tafelkleed wilt hebben, deze wordt vervolgens op maat gesneden. De stof wordt geplastificeerd. Deze plastic coating zorgt ervoor dat het tafelkleed makkelijk af te poetsen is. Ook zijn gecoat tafellinnen waterbestendig.

Een gecoat tafellinnen kun je echter niet zelf maken. Het patroontje op de stof zou je eventueel wel zelf kunnen stikken of gewoon een stof kopen in een patroon dat je mooi vindt. De meeste mensen beschikken namelijk niet over de tools en de vaardigheden om zelf een gecoat tafellinnen te kunnen maken en daarom is het goed om hier aandacht aan te besteden zodat je altijd de juiste keuze zult gaan maken.

spot_img

Anderen lazen ook: