Veiligheid in het magazijn: zo doe je dat

Veel bedrijven hebben hun producten opgeslagen in een magazijn waar dagelijks tientallen mensen werken voor de logistieke uitvoering van het bedrijf. Daarom is het voor ieder bedrijf van groot belang om de veiligheid in het magazijn te optimaliseren en vooral ook te waarborgen. Werkprocessen en de veiligheid hiervan moeten continu worden geëvalueerd om situaties veiliger te maken. Bij de meeste bedrijven heeft dit dan ook hoge prioriteit. Toch komt het in de praktijk voor dat er bedrijfsongevallen in het magazijn gebeuren met vaak grote gevolgen. Om deze te voorkomen, dienen vier factoren samen te spelen: mens, techniek, proces en leiderschap.

 

Mens

Het menselijk handelen is de oorzaak van het merendeel van de bedrijfsongevallen in magazijnen. Het is daarom van belang om iedere werknemer nauw te betrekken bij het veiligheidsbeleid vanaf het eerste moment dat zij er beginnen te werken. Door te werken met inventarisatieronden en evaluatiemomenten breng je in kaart wat werknemers ervaren als risico’s voor de veiligheid. Aan de hand hiervan kunnen verbeteringen worden doorgevoerd en de veiligheid worden geoptimaliseerd. Er is veel informatie te vinden over hoe je dit het best in kunt richten en welke valkuilen er zijn waar je rekening mee moet houden. Het vergroten van draagvlak voor veiligheid onder werknemers vergt vaak veel tijd en is een lastige, maar noodzakelijke klus.

 

Techniek

In magazijnen wordt er vaak veel gebruik gemaakt van de techniek. Je vindt tegenwoordig dan ook zowel online als in de stenen winkels bijvoorbeeld een heftruck te koop, maar ook inpakmachines en verreikers. Feit blijft dat dit hulpmiddelen blijven en de mens ermee aan de slag gaat. Het is dus echt een samenspel tussen mens en machine. Omdat we helaas nog niet voor honderd procent kunnen vertrouwen op de techniek is het belangrijk dat werknemers de juiste opleidingen en trainingen volgen om de veiligheid te waarborgen.

 

Proces

Het draait in het magazijn natuurlijk allemaal om het logistieke proces. Het is de basis van “material handling” en is cruciaal in het waarborgen van een veilig magazijn. Het gaat hierbij om de activiteiten binnen de goederenstroom van het bedrijf. Van materiaalontvangst tot eventuele retouren, het gehele proces is belangrijk. Zorg er dan ook voor dat dit proces volledig gestroomlijnd is zodat het de efficiënte en veiligheid bevorderd.

 

Leiderschap

Tot slot is de factor leiderschap van belang. In het magazijn dient een logistiek manager aanwezig te zijn en de werknemers te instrueren. Hij is verantwoordelijk voor veiligheidsprocedures en de juiste technologische hulpmiddelen en zorgt voor bewustwording van de veiligheid onder werknemers. Daadkrachtig leiderschap speelt een belangrijke rol in veiligheid in het magazijn.

spot_img

Anderen lazen ook: