Duurzame palmolie: wat is het en hoe herken je het?

We zijn ons tegenwoordig steeds bewuster van de manier waarop wij omgaan met de planeet en de planten, dieren en mensen die de planeet bewonen. Het is dan ook erg belangrijk dat wij goed omgaan met onze leefomgeving. Ook op het gebied van productieprocessen bij voedingsproducten is er gelukkig steeds meer aandacht voor het duurzaam en verantwoord produceren. Door deze ontwikkelingen is er recentelijk steeds meer aandacht gekomen voor palmolie en de wijze waarop dit geproduceerd wordt. Een positieve trend, want hierdoor is er nu duurzame palmolie beschikbaar! Maar waarom gebruiken we palmolie, wat is duurzame palmolie precies, hoe kun je duurzame palmolie herkennen en waar kun je duurzame palmolie vinden? Deze vragen worden beantwoord in dit blog.

 

Waarom gebruiken we palmolie?

Palmolie is een olie die op het gebied van productie zeer duurzaam is. Dit komt doordat er relatief weinig grond en bomen nodig zijn om veel olie te kunnen produceren. De opbrengst van maar één oliepalm kan jaarlijks el oplopen tot zo’n veertig of vijftig liter olie. De boom houdt deze opbrengst zo'n 25 jaar vol, waarna de opbrengst langzaamaan minder wordt. En dit terwijl de boom verder weinig extra ruimte of behandelingen nodig heeft. In vergelijking met andere oliegewassen, zoals raapzaad, soja of zonnebloem gewassen heeft de oliepalm zo’n zes tot tien keer minder nodig. Dit terwijl de oliepalm per hectare een veel grotere opbrengst heeft (tot wel tien keer zoveel) dan andere oliegewassen én de oliepalm het hele jaar door vruchten heeft. Niet alleen op het gebied van de productieopbrengst heeft palmolie veel voordelen, ook op het gebied van het verwerken in producten heeft palmolie veel voordelen. Zo heeft het een neutrale smaak, is de olie goed bestand tegen hoge temperaturen waardoor het ook warm gebruikt kan worden en de olie niet snel oxideert. Doordat palmolie niet snel oxideert blijft het gemakkelijk lang houdbaar. 

 

Duurzame palmolie: bestaat dat?

Op het gebied van de productie van palmolie zijn er veel zorgen over de manier waarop het geproduceerd wordt. Met name op het gebied van ontbossing en de arbeidsomstandigheden van de mensen die betrokken zijn bij het productieproces zijn er veel zorgen geweest. Gelukkig is er gewerkt aan een oplossing: er is door meerdere bedrijven en het WWF een organisatie opgericht (de RSPO) welke duurzaamheidseisen opgesteld heeft voor het produceren van palmolie. Wanneer bedrijven aan deze eisen voldoen, ontvangen ze een certificering. Er zijn gelukkig nog veel meer partijen die zich richten op het vergroten van de duurzaamheid van de productie van palmolie, zoals de Palm Oil Alliance. Ben je benieuwd naar meer informatie over duurzame palmolie? Lees dan ook eens het artikel What is sustainable palm oil

 

spot_img

Anderen lazen ook: