Gehoorapparaat kopen? Gebruik deze tips en tricks!

Is het nodig om een gehoorapparaat te kopen? Dan is het verstandig om een aantal dingen te overwegen. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je kies voor een bepaald gehoorapparaat. Een gehoorapparaat is namelijk niet zomaar even iets wat je aanschaft. Je moet er vaak de rest van je leven mee doen en daarom is het belangrijk dat het apparaat goed werkt, lekker zit en dat je er eigenlijk zo min mogelijk last van hebt. Het is daarom belangrijk om eerst een goed vooronderzoek te doen voordat je een gehoorapparaat aanschaft.

Verschillende gehoorapparaten

Open oren: geschikt bij licht gehoorverlies, ideaal als je voor het eerst een hoortoestel draagt. Bij dit model is de katheter verbonden met een zacht plastic oordopje in de gehoorgang.

Ontvanger in de gehoorgang: vergelijkbaar met "open oren", maar geschikt voor een breder scala aan gehoorverlies en ervaren dragers. Bij gebruik van dit model strekt zich een dunne draad voor het oor uit en maakt verbinding met de luidspreker van het hoortoestel. Dat laatste zit in je oren.

Onzichtbare gehoorapparaten: Deze gehoorapparaten (ook wel CIC (Completely in Channel) genoemd) zijn volledig onzichtbaar. Deze gehoorapparaten zijn zo klein dat je bijvoorbeeld een app nodig hebt om het apparaat te bedienen.

Achter het oor: dit is een hoortoestel voor mensen met een groter gehoorverlies. Een dunne buis komt van achter het oor het oor binnen en sluit aan op het oorstukje in de oorschelp.

Vraag naar een proefperiode

Een proefperiode is van belang wanneer je een gehoorapparaat gaat aanschaffen. Het is namelijk zo dat je vaak eerst even wil testen. Is dit het wel en hoe voelt het na een aantal weken? In het begin is het altijd even wennen maar zodra je een aantal weken gewend bent, kan je pas echt een oordeel geven. Het is belangrijk dat je in deze proefperiode ook daadwerkelijk goed test. Gebruik het bijvoorbeeld ook bij sporten zodat je zeker weet dat je er geen last van zal hebben.

Hoe lang gaat je hoortoestel mee

Dit verschilt natuurlijk per hoortoestel en hoe intensief je deze gebruikt. Vaak zal een hoortoestel vier tot zes jaar meegaan. Nogmaals: dit is volledig afhankelijk van hoe je er mee omgaat en hoe je deze gebruikt. Het is belangrijk dat je goed blijft monitoren of het gehoorapparaat goed werkt. Merk je in het begin als dat het gehoorapparaat zijn werking verliest dan is het slim om dit te laten checken.

spot_img

Anderen lazen ook: