Op wat moet je letten bij een goede microfoon kopen?

Ben je aan een nieuwe microfoon toe? Dan zul je een aantal belangrijke factoren moeten overwegen. De prijs van microfoons geeft je een eerste aanwijzing over hun geluidsprestaties. Vele modellen zijn gebaseerd op de basisstructuur van duurdere microfoons. Kortom, waar moet je vooral op letten bij een microfoon kopen?

Het gebruik van je microfoon

Waar zul je je microfoon vooral voor gebruiken. Om er vanop een podium mee te zingen of om er een instrument mee te versterken? Of voor het maken van geluidsopnames in een thuisstudio? Vind je vooral dat een microfoon alle functies moet aankunnen? Kies zeker voor de microfoon die het best past bij de omgeving en het toestel waarmee je werkt. Het heeft namelijk geen zin om te investeren in een peperdure microfoon wanneer je van plan bent om er thuis mee op te nemen. Een minder gevoelige en betaalbaardere microfoon met de beste prijs-kwaliteitsverhouding is dan een veel betere keuze. Je hebt diverse opties om te kiezen, ook als je een exemplaar zoekt die het uitstekend doet in de studio én op het podium.

Polaire patronen

Hou alvast ook rekening met de specificaties van microfoons. Een daarvan is het polaire patroon of de vorm van het gevoeligheidsveld van de microfoon. Het betreft de richtingen waarvan de microfoon geluid ontvangt of negeert. Een zogenaamde omni-directionele microfoon regeert op geluid afkomstig uit alle mogelijke richtingen. Een bi-directionele microfoon vangt dan weer het geluid op van oost en west, en sluit geluiden van noord en zuid buiten. Een uni-directionele microfoon hoort vooral geluiden uit één richting en probeert de overige richtingen zoveel mogelijk uit te sluiten.

Uni-directionele microfoons

Dit soort microfoons komen veruit het meeste voor en zijn verkrijgbaar met drie polaire patronen. Dat zijn cardioïde, super cardioïde en hyper cardioïde patronen die alle geluiden van achter- of via de zijkanten van de microfoon komt.

Cardioïde patronen

Deze hartvormige microfoons zijn het gevoeligst voor geluid van de voor- en zijkant. Voor geluiden van 180 graden achter de microfoon zijn ze ongevoelig.

De super cardioïde microfoon

Vangt een beetje meer geluid op van een veld van 180 graden.

De hyper cardioïde microfoons 

Deze laten nog meer geluid toe van 180 graden. Daar tegenover verwerpen ze meer geluid van 90 of 270 graden.

Polaire patronen

Deze zijn vooral belangrijk als je vooral werkt in een luidruchtige omgeving. Deze microfoons zijn vooral geschikt voor zangers in een band. Cardioïde, super cardioïde en hyper cardioïde microfoons sluiten meestal alle geluiden buiten behalve de stem van de zanger.

Multipatroon-microfoons

Sommige soorten microfoons beschikken over meerdere patronen. Daarvan kan het polaire patroon worden veranderd schakelaar of met verwisselbare capsules. Zo kun je microfoon in meerdere situaties gebruiken.

spot_img

Anderen lazen ook: