Helderziendheid 101

Heb je ooit al eens je toekomst willen weten? Misschien is je hand ooit gelezen door een vriendin die anderhalve documentaire erover had gekeken, of heeft een bevriende witte heks je tarotkaarten gelegd? Of dit je nu bekend voorkomt of helemaal niet, helderzienden zijn al ontzettend lang een deel van onze cultuur. Sommigen van ons zweren erbij, anderen moeten er niets van hebben, maar waar komt de kunst van het toekomst voorspellen nu precies vandaan?

Parapsychologie en pseudowetenschap

Parapsychologie, waar helderziendheid onderdeel van is, is een pseudowetenschap die veel mensen al lang intrigeert en bezighoudt. Alleen al kijkend naar de oudste religieuze verhalen, zien we in alle religies verhalen en personen opduiken die spreken van helderziendheid, van kennis die alleen zou kunnen behoren aan zij die de toekomst zien. In de late 19de en begin 20ste eeuw begon er een periode die nu bekend staat als de tijd van de spiritualisten, waarin een groep onderzoekers allerlei vormen van hypnose en andere experimentele methoden toepasten om te pogen het bestaan van helderziendheid te bevestigen. Dit zijn de grondleggers van de parapsychologie. Het onderzoek naar de parapsychologie geeft nog altijd sommige wetenschappers hoofdpijn.

Astrologie, tarot en handen lezen

De drie meest bekende methoden om de toekomst en andere dingen te voorspellen en in te zien, zijn astrologie, tarot en handlezen. Astrologie is enigszins bekend bij ons allemaal; waarschijnlijk weet bijna iedereen zijn/haar/hun sterrenbeeld, en wellicht twee of drie karakteristieken van de Boogschutter of de Kreeft. Astrologie is een algemene wegwijzer voor veel technieken, waaronder tarot en handlezen. Tarot maakt gebruik van een kaartspel dat al sinds de vijftiende eeuw in een bepaalde vorm bestaat. Er zijn verschillende manieren om de kaarten te leggen, en afhankelijk van hoe de kaarten gelegd worden en welke kaarten er getrokken worden, kan de helderziende een voorspelling in elkaar zetten. Handlezen werkt, zoals je misschien al uitgevogeld had, door de palm van je hand te bestuderen. De lijnen van je linkerhand worden aandachtig in kaart gebracht en aan alle lijnen, van diep tot klein, wordt een eigenschap van je toekomst toebedeeld.

Helderzienden zijn er al sinds mensenheugenis, en zo ook hun methodes. Of je er nu in gelooft of niet, veel mensen halen een bepaalde voldoening uit verschillende methoden van de helderziendheid. Het is een pseudowetenschap die ontzettend veel mensen intrigeert en bezighoudt, en helderzienden zullen wat mij betreft altijd op een bepaalde manier, in een bepaalde vorm, blijven bestaan.

spot_img

Anderen lazen ook: