Waarom is octrooi zo belangrijk?

Een bijzondere uitvinding verdiend exclusiviteit. Octrooi zorgt ervoor dat niemand uw product kunt namaken of verkopen. Het zou zonde zijn als iemand anders ervandoor gaat met uw idee. Kies daarom voor octrooi. Lees hier meer over het belangen, de kosten en andere informatie over octrooi. 

Wat is octrooi precies?

Octrooi wordt ook wel patent genoemd, dit betekent hetzelfde. Octrooi zorgt ervoor dat uw product of proces wordt gewaarborgd. U heeft namelijk het recht om octrooi aan te vragen, waardoor uw uitvinding beschermd wordt. Grote bedrijven maken ook gebruik van dit recht omdat zij op deze manier in de markt staan als monopolie. Dat houdt in dat het bedrijf de enige aanbieder is van het product of proces. Dit zorgt ervoor dat het idee uniek blijft en niemand het kan stelen of kan nadoen. Meestal geldt het octrooirecht twintig jaar nadat de procedure is afgerond. Er zijn enkele voorwaarden van een octrooi, de uitvinding moet namelijk nieuw zijn. Daarnaast zal het wel een bijzondere uitvinding moeten zijn en niet iets dat voor de hand liggend is. De laatste voorwaarde van octrooirecht is dat de uitvinding industrieel toepasbaar moet zijn. Iets heel abstracts kan dus niet beschermd worden.

Wat kost octrooi?

Octrooi kosten zijn afhankelijk van de duur van het recht. Hoe langer u patent op uw uitvinding wilt, hoe duurder het zal zijn. De prijs is ook hoger indien het gaat om een internationale aanvraag. Er zijn standaard kosten die u betaalt voor het onderzoek naar de innovatie en het indienen van de aanvraag. Dit gaat om ongeveer €250 bij een nationale aanvraag. Zodra de uitvinding is goedgekeurd liggen de kosten tussen de €2000 en €10.000. Dit verkleint natuurlijk het risico op concurrenten die uw product zouden willen namaken, toch komt het af en toe voor dat men dit alsnog probeert. De kosten van een rechtszaak kunnen hier oplopen tot wel €70.000. Wilt u patent aanvragen voor een product dat u binnen heel Europa wil verkopen? Dan zal dit minimaal €25.000 kosten, dit bedrag kan oplopen tot €50.000. 

Conclusie

Patent aanvragen op uw innovatieve product kan een hele slimme zet zijn, mits u de kosten kunt dekken. Om te voorkomen dat een ander bedrijf uw proces of product nabootst is het mogelijk om een octrooi aanvraag te doen. U zult aan een aantal eisen moeten voldoen en door een keuring heen moeten. Zodra dit is afgerond kunt u jarenlang zeker zijn dat u marktleider bent in het ontwikkelen van de uitvinding. 

 

spot_img

Anderen lazen ook: