Zaken doen in het buitenland

Groeit je bedrijf en denk je dat er een goede markt ligt in het buitenland? Dan krijg je met allerlei zaken te maken waar ondernemers die zich richten op de Nederlandse markt nooit bij stil hoeven te staan. Ondernemen met en in het buitenland kan een hele nieuwe uitdaging zijn en nieuwe deuren voor je openen. Maar het is wel zaak goed voorbereid te zijn en te weten waar je tegenaan kunt lopen.

Wie kan helpen?

Om je te oriënteren op je stap over de grens kun je eens contact opnemen met de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. De Belastingdienst is natuurlijk gericht op belastingen in binnen- en buitenland, maar de Kamer van Koophandel kan je op een wat breder terrein advies geven. Misschien ben je aangesloten bij een branchevereniging. Ook die kan je adviseren of biedt de mogelijkheid andere leden te vragen om advies. Natuurlijk is het internet ook een onuitputtelijke bron van informatie. Zo kun je al snel een beeld krijgen van waar je mee te maken krijgt. Mogelijk heb je al een goede boekhouder. Zo niet, dan is dit het moment er eentje in de arm te nemen. Zoek je bijvoorbeeld een boekhouder Groningen? Google eens en je ziet dat er een groot aanbod is. Er zit er vast eentje tussen die ook ervaring heeft met zaken doen in het buitenland. Zo’n professional met ervaring kan van grote waarde zijn voor je buitenlandse avonturen.

Niet alleen wet- en regelgeving

Het is logisch dat je eerste vragen over ondernemen in het buitenland gaan over regelgeving en belastingzaken. Maar er is meer waar je rekening mee moet houden. Spreek je zelf de taal van het land waarmee je zaken gaat doen? Goed genoeg om je ook in nieuwe of lastige situatie staande te kunnen houden? Zorg dat je een tolk of vertaler achter de hand hebt voor momenten waarop je er in je eentje niet uitkomt. Niet alleen de taal is verschillend, er zijn ook culturele verschillen om rekening mee te houden. De manier van zaken doen is vaak anders in het buitenland. Verdiep je ook daarin. De Kamer van Koophandel in je regio kan je in ieder geval meer vertellen over zakendoen in onze buurlanden. Iets waar niet iedereen aan denkt, maar waar je toch mee te maken kunt krijgen, is de politieke stabiliteit van het land waar je zaken mee doet. Soms kan dat ook aan de orde zijn in landen dichtbij. Wie had bijvoorbeeld kunnen denken dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen? Niet alles is te voorspellen, maar je goed voorbereiden helpt wel.

spot_img

Anderen lazen ook: