Optimaal genieten van de tuin door een lichtplan

Het is misschien niet het eerste waar aan gedacht wordt bij het aanleggen of renoveren van een tuin, maar goede verlichting is erg belangrijk. Het kan veel voor een tuin betekenen. Wordt er een highlight gelegd op bepaalde onderdelen van de tuin, wordt de hele tuin verlicht of wordt er juist gekozen voor een wat donkerdere tuin? Een lichtplan kan het verschil maken.

Stap 1: een schets

Een lichtplan is precies zoals het klinkt: een plan voor de verlichting in een tuin. Door een plannetje te bedenken voordat er lichten worden geïnstalleerd, worden er kosten bespaard en wordt het meteen duidelijk waar welke lampen gewenst worden. Het begint bij een tuinschets, het liefst op schaal. Bedenk hierbij welke verschillende elementen de tuin heeft. Is er bijvoorbeeld gras, een vijver, één of meerdere bomen of is er nog een plekje voor het terras. Een schets helpt om goed na te kunnen denken over welk licht waar hoort en wat het beste in de tuin past.

Stap 2: waar?

Een tweede stap is om te bedenken wat er precies verlicht hoort te worden. Wanneer het buiten donker is, waar zal het licht op schijnen? En wordt dit functioneel gedaan, bijvoorbeeld zodat mensen minder snel tegen een boom aanlopen, of is het puur voor de sfeer?

Dan wordt het tijd om te beslissen welk type licht er gebruikt gaat worden. Verschillende types licht geven, natuurlijk, een ander effect. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar die ‘groottes’: klein, middel en groot. Dit betekent de lichtintensiteit en bereik van de lampen. Kleine, lage intensiteit is goed te gebruiken voor een terras, traptrede of een oprit. Groot reikt tot meer dan drie meter en is dus goed te gebruiken voor bomen en struiken. Zo wordt ook duidelijk hoe duur de lampen gaan worden.

Stap 3: het licht

Met alle ideeën op een rijtje, is het tijd om de lampen aan te schaffen. Een buitenspot werkt mooi op een terras, tussen beplanting of bij de oprit. Grondspots tuin zijn goed te gebruiken voor het uitlichten van bomen en om het tuinpad te verlichten. Voor het terras zijn spieslampen, sokkellampen en wandlampen iets om in de kijken.

Voordelen

De voordelen van het creëren van een lichtplan zijn eigenlijk al genoemd. Het maakt bijvoorbeeld de beslissingen in de tuin een stuk makkelijker. Door eerst een planning te maken en te denken over de verlichting, wordt er een hoop tijd en energie bespaart later. Hierdoor worden ook tijd en geld bespaard. Elke lamp die gekocht wordt, zal passen in de tuin en alles kan meteen geplaatst worden. Handig toch!

spot_img

Anderen lazen ook: