Waarom heb je een vaccinatie nodig op reis?

Het vliegtuig in met je backpack in het ruim en weten dat je nog lang niet terug naar huis hoeft is een van de meest heerlijke gevoelens die je maar kan hebben. Voordat de reis echt gemaakt wordt is er al een hoop dat geregeld moet worden. Waar je heen wilt, of het nodig is om al te boeken van te voren, wat je plan is, of je juist wil chillen of op avontuur wilt gaan. En natuurlijk ook nog de vaccinaties, niet onbelangrijk om te benoemen. In veel landen is het niet verplicht maar het is wel ontzettend aan te raden om meerdere redenen die hieronder kort worden toegelicht. Op vaccinatiewijzer.nl kun je overigens veel lezen over wat er wel of niet verstandig is om te doen wat vaccinaties betreft. Soms is het handig, maar niet enorm nodig, soms is het juist heel onverstandig om zonder vaccinatie naar een land te gaan.

Ziektes

De voornaamste reden van het kiezen voor vaccinaties is het aantal ziektes waar je risico op loopt wanneer je naar een land gaat met een heel ander klimaat. Ten eerste is je lichaam niet gewend aan het klimaat en dat maakt je immuunsysteem extra gevoelig voor eventuele ziektes. Lokale bevolking heeft een immuunsysteem dat een stuk sterker is, relatief, omdat ze al heel hun leven daar doorbrengen en in aanraking komen met infecties of virussen die ervoor zorgen dat ze sterker gewapend zijn tegen de echte dodelijke ziektes. Als een ziekte voor je lichaam heel erg onbekend is, moet het extra hard vechten om het te verdrijven en hier kan je je ontzettend beroerd door voelen. Soms moet je lichaam zo hard vechten dat de kans aanwezig is dat je het niet red, dat je lichaam niet op kan boksen tegen wat het moet oplossen.

Medische voorzieningen

In combinatie daarmee zijn de medische voorzieningen in landen aan de andere kant van de wereld beperkt als het gaat over het behandelen van ernstige ziektes. Lang niet overal zijn de middelen om goede zorg te bieden, dus dat is een extra risico dat je loopt en een goede reden om dat te voorkomen met de juiste vaccinatie, bijvoorbeeld de Hepatitis B vaccinatie. Bovendien wil je niet met zorgen door een land gaan, niet wetend of je gestoken gaat worden door een malariamug, of je terughoudend bent in dingen eten omdat je niet weet of je iets op gaat lopen. Dus ook voor je algemene gemoedstoestand is het veel fijner om te kiezen voor zoveel mogelijk vaccinaties.

 

spot_img

Anderen lazen ook: